Tuore tutkimus osoittaa: Koronapandemian myötä nuoret ammattilaiset toivovat työltään vakautta ja hyvää palkkaa

Academic Workin julkaisema Young Professional Attraction Index (YPAI) -tutkimus tutkii Suomen houkuttelevimpia työnantajia ja nuorten ammattilaisten toiveita työnantajia kohtaan. Tänä vuonna tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 2429 uransa alkuvaiheessa olevaa ammattilaista Suomesta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että uransa alkuvaiheella olevat ammattilaiset toivovat työsuhteelta paitsi hyvää palkkaa ja etuja, myös yhä enemmän vakautta ja joustavuutta. Suomalaiset isot organisaatiot, kuten HUS, Helsingin Kaupunki ja Kela lisäsivät houkuttelevuuttaan nuorten ammattilaisten keskuudessa.

Maailmanlaajuinen pandemia mullisti työelämän kynnyksellä olevien ammattilaisten mielipiteitä työelämää kohtaan, osoittaa vuoden 2021 Academic Workin tuottama YPAI-tutkimus. Vuosittain toteutettavassa tutkimuksessa selvitetään, millaisia mieltymyksiä ja toiveita työnantajien suhteen on henkilöillä, joilla on valmistumisen jälkeen korkeintaan noin viisi vuotta työkokemusta.

Tutkimus paljastaa, että nuorille ammattilaisille tärkeimmäksi toiveeksi työelämää kohtaan nousi työsuhteen tarjoama palkka ja edut (65%). Toiseksi tärkeimpänä asiana työelämässä nähtiin työtehtävien luonne (62%) ja kolmantena yrityksen kulttuuri ja työilmapiiri (54%). Kymmenen kohdan listalle uusiksi tekijöiksi nousi työsuhteen vakaus, joka pitää nuorten ammattilaisten keskuudessa kuudetta sijaa sekä yrityksen menestys ja tulevaisuudennäkymät, jotka ovat tutkimuksen mukaan yhdeksänneksi tärkeimpiä asioita nuorten ammattilaisten keskuudessa.

”Pandemian tuoma epävarmuus on varmasti vaikuttanut siihen, että säännölliset, hyväksi tai riittäväksi koetut tulot sekä työhyvinvointia tukevat edut nousivat tänä vuonna tärkeimmäksi asiaksi, mitä nuoret ammattilaiset toivovat työltään. Koronan myötä työltä toivotaan myös selvästi yhä enemmän joustavuutta ja vapautta, mutta myös entistä enemmän luotettavuutta ja turvaa. Koronakriisi on nostanut vakauden tarpeen aivan uudelle tasolle”, toteaa Academic Work Finlandin toimitusjohtaja Laura Christie.

Kotimaiset organisaatiot kiinnostavat nuoria ammattilaisia

YPAI-tutkimus paljastaa myös 50 houkuttelevinta työnantajaa nuorten ammattilaisten keskuudessa. Ensimmäiselle sijalle tänä vuonna tutkimuksessa nousi kansainvälinen teknologiayhtiö Google, toiseksi ylsi videopelejä kehittävä yritys Supercell ja kolmanneksi sijoittui kotimainen hissejä, liukuportaita sekä ovia valmistava yhtiö KONE. Googlea lukuun ottamatta kaikki kymmenen kärkisijan yrityksistä olivat suomalaisia.

Nuoret ammattilaiset hakevat työltään myös yhä enemmän kokemusta osallisuudesta isompaan missioon. Nuoria ammattilaisia houkuttelevien organisaatioiden listalle nousi ensimmäistä kertaa pandemiaa vastaan taistelleet organisaatiot HUS ja Thermo Fisher. Myös muut isommat organisaatiot, kuten Helsingin kaupunki ja Kela nostivat kiinnostustaan nuorten ammattilaisten keskuudessa.

”Korona on selvästi muuttanut nuorten ammattilaisten ajatuksia siitä, millaiset työnantajat kiinnostavat. Uran alkuvaiheen osaajat kaipaavat työltään yhä useammin tunnetta siitä, että ovat mukana tekemässä jotain tärkeää ja merkityksellistä. Myös organisaation viestinnällä ja työolosuhteilla on iso merkitys nuorten ammattilaisten näkemyksiin mahdollisesta työnantajasta”, Christie kertoo.

Etätyöltä toivotaan joustavuutta ja vapautta

Etätyön muututtua vahvemmin osaksi työelämää YPAI-tutkimuksessa tarkasteltiin myös ensimmäistä kertaa nuorten ammattilaisten ajatuksia muualla kuin toimistolla tehdystä työstä. Vastausten perusteella uransa alkuvaiheessa olevat osaajat toivovat, että heille tarjotaan etätöissä vapautta ja joustavuutta (65%), tunnustusta (63%) sekä säännöllistä palautetta (59%), jotta he voivat sitoutua työhön myös muuallakin kuin toimistolla.

”Nuoret ammattilaiset haluavat, että heidän luotetaan tekevän työnsä hyvin myös etänä, vapaasti ja joustavasti. Nykyisin tämä voi tarkoittaa vaikkapa lounastreffejä tai urheiluhetkeä keskellä työpäivää tai töiden tekoa kesämökiltä käsin. On kiinnostavaa nähdä miten rajoitusten vähentyessä joustavuus ja vapaus huomioidaan yrityksissä, sillä tämän vuoden tulokset puhuvat yhä enemmän työn ja muun elämän yhteensovittamisen puolesta”, Christie sanoo.

Nuorille ammattilaisille tärkeimmät asiat työelämään liittyen (YPAI-tutkimus, 2021):
1. Palkka ja edut
2. Työtehtävien luonne
3. Yrityksen kulttuuri ja työilmapiiri
4. Joustavuus & työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen
5. Kasvu- ja urakehitysmahdollisuudet
6. Työsuhteen vakaus
7. Vastuullisuus (tasa-arvo, ympäristö, eettisyys)
8. Yrityksen luotettavuus / läpinäkyvyys
9. Yrityksen menestys ja tulevaisuudennäkymät
10. Yrityksen brändi ja maine

Vuoden 2021 houkuttelevimmat työnantajat, TOP 10 (YPAI-tutkimus, 2021):
1. Google
2. Supercell
3. KONE
4. Reaktor
5. Vincit
6. Futurice
7. Gofore
8. Fazer
9. Remedy
10. Rovio

Vuosittainen Academic Workin YPAI-tutkimus selvittää nuorten ammattilaisten työelämätoiveita Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Sveitsissä. Tutkimukseen vastasi tänä vuonna kaiken kaikkiaan yhteensä 14 545 vastaajaa, joista 2429 oli suomalaisia.

Tutustu tutkimuksen tuloksiin osoitteessa: https://www.academicwork.fi/yrityksille/ypai

Lisätietoa:
Additional Services Specialist Jasmine McBride, puh. +358 50 447 7848, jasmine.mcbride@academicwork.fi

Kuvat:
https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/i/3uDjGMRxHE5AY6W7gnt2FBc8UpSwXhqC

Academic Work 

Academic Work on Suomen johtava nuoriin ammattilaisiin erikoistunut henkilöstöpalvelu- ja rekrytointiyritys. Academic Workin sisaryhtiöinä toimii koulutusyritys AW Academy ja Suomeen 2020 keväällä tullut IT-konsultointiyritys Digitalent. AW Academy kouluttaa ja työllistää osaajia uusiin tehtäviin toimialoilla, joilla on osaamispula. Academic Work Finland on osa Academic Work Groupia. Yritys on aloittanut toimintansa Suomessa vuonna 2008. Kansainvälisesti yritys välittää konsernitasolla noin 20 000 työpaikkaa vuosittain. Academic Work Finlandin liikevaihto vuonna 2020 oli 51 miljoonaa euroa.

www.academicwork.fi