Hyvästit laikukkaille hampaille uudella hoitomuodolla – ”Potilas purskahti itkuun ilosta”, suuhygienisti kuvailee

Uusi white spot -hoito häivyttää hymyä rumentavat valkoiset ja kellanruskeat täplät pysyvästi pois hampaiden pinnasta. Hoito perustuu kasvien toiminnasta tuttuun, luonnolliseen kapilaari-ilmiöön.

Oletko joskus hymyillyt peilille tai palaverissa kameralle ja huomannut valkoisia tai kellertäviä laikkuja hampaissasi? Tällaiset väripoikkeamat eivät johdu kahvista, tupakasta tai huonosta harjaamisesta, vaan ovat usein synnynnäisiä.

”Laikkujen aiheuttaja lymyilee ihmisen DNA:ssa. Kun hampaiden kiille alkaa kehittyä sikiövaiheessa, väripoikkeamia ja -vaurioita aiheuttava geeni voi aktivoitua. Tämän tyyppisten laikkujen syntymiseen ei siis voi itse vaikuttaa”, kertoo suuhygienisti Kirsi Segerstråle Oral Hammaslääkäreiltä.

Keltaruskeat tai muuta hammasta valkoisemmat laikut eivät ole pelkästään ulkonäköhaitta, vaan ne vaikuttavat myös hampaiden terveyteen. Laikut ovat kiilteen vaurioita ja kiilteen ohentuminen saattaa lisätä reikiintymisen riskiä. Suuhygienisti Segerstråle ei kuitenkaan vähättele ulkonäönkään merkitystä:

”Tapaan jatkuvasti potilaita, jotka eivät uskalla hymyillä vapaasti tai avata suuta puhuessaan, koska läikikäät hampaat häiritsevät heitä. Etäpalavereissa oman kuvan näkeminen on omiaan lisäämään näitä paineita entisestään.”

Pysyvästi eroon laikuista uudella white spot -hoidolla

Laikkujen kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärvistellä, vaan niistä on mahdollista päästä pysyvästi eroon. Suomeen pari vuotta sitten rantautunut white spot -hoito hyödyntää niin kutsuttua kapillaarista imeytymistä hampaiden värien tasoittamiseen. Kasvien kapillaari-ilmiö on tuttu siitä, kuinka neste nousee juuripaineella ylöspäin itse kasviin.

”White spot -hoito perustuu resiini-infiltraattiin, jossa hampaan pinta käsitellään kemiallisesti. Aine imeytyy hampaan sisään, jolloin laikukas kohta nappaa ympäriltään hampaan luontaisen värisävyn itseensä. Näin koko hampaan pinnasta tulee tasaisen värinen eikä hoito aiheuta kipua”, Segerstråle kertoo.

Jotta hammas olisi mahdollisimman vastaanottavainen white spot -käsittelylle, potilaan kannattaa noin viikkoa ennen hoitoa käydä laservalkaisussa tai vähintään tehdä kotivalkaisu.

”White spot ei ole sama asia kuin tavallinen valkaisu. Tavallinen valkaisu vaatii ylläpitohoitoa, mutta white spotin tulokset ovat pysyviä”, Segerstråle vertaa.

”Hän purskahti itkuun ilosta!”

Segerstråle on työssään nähnyt, miten suuri merkitys laikkujen katoamisella voi potilaalle olla:

”Eräskin ihana nuori nainen oli koko ikänsä kärsinyt isoista vaaleista läikistä hampaissaan. Kun poistimme ne, hän purskahti itkuun ilosta!”

Tyypillisesti white spot -käsittely tehdään yhdelle tai kahdelle hampaalle kerrallaan ja hoitokerta kestää noin tunnin. Hintaa hoidolle tulee 1–5 hammasta käsittävästä hoidosta noin 250 euroa. Hammaslääkärin lähetteellä white spotista voi saada myös Kela-korvauksen.

”Jos laikut hampaissa mietityttävät, aivan ensiksi kannattaa varata aika ilmaiselle konsultaatiokäynnille suuhygienistin luokse. Suuhygienisti tekee arvion lähtötilanteesta ja syistä ja selvittää, miten white spot sopii juuri sinulle”, Segerstråle vinkkaa.

Lataa kuvat ennen ja jälkeen white spot -hoidon

Lisätietoja
Tuija Meschini
asiakkuus- ja markkinointijohtaja
Oral Hammaslääkärit Oyj
tuija.meschini@oral.fi

Oral Hammaslääkärit Oyj on Suomen suurin yksityinen suun terveydenhuollon palveluja tarjoava ketju, jossa työskentelee yli 1600 alan ammattilaista. Oral toimii yli 70 toimipisteessä ja konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy. Oral on osa kansainvälistä Colosseum Dental Groupia, jonka lopullisena edunsaajana on lasten ja nuorten kehittymistä maailmanlaajuisesti tukeva hyväntekeväisyyssäätiö.