Roclan automaattitrukeilla hurja kasvuvauhti – nyt yritys etsii käyttöönoton asiantuntijoita maailmalle pikakoulutuksen avulla: ”Keskimäärin 150 matkapäivää vuodessa”

Itsestään liikkuvista trukeista tunnettu kotimainen Rocla Oy kouluttaa yhdessä koulutusyritys Academyn kanssa kolmessa kuukaudessa uusia osaajia Roclan käyttöönoton puolelle. Työ tapahtuu lähes kokonaan asiakkailla ympäri maailmaa. Hakija ei tarvitse aiempaa automaatioinsinöörin koulutusta: kiinnostus tekniikkaan ja englannin kielen taito riittävät. Automaatio-osaajista on nyt pulaa usealla toimialalla, ja kysyntä näkyy myös koulutusyritys Academylla.

Logistiikan ala kasvaa, ja yhä useampi logistinen ratkaisu on nykyään automatisoitu. Suomalainen Rocla on kehittänyt automaattisia trukkeja jo 1980-luvulta asti. Trukit soveltuvat parhaiten tuottavaan teollisuuteen, ja niitä hyödynnetään esimerkiksi paperiteollisuudessa, lääkelaitoksissa ja panimoissa – eli toimialoilla laidasta laitaan.

Nyt kysyntä on niin kovaa, että Roclan automaatiojärjestelmien liikevaihto kasvaa jopa 25 prosentin vuosivauhtia.

”Maailmalla automaattitrukit ovat parin miljardin euron markkina, sillä se vapauttaa ihmisen tavaran siirtämisestä. Ihminen voi tiputella ja rikkoa tavaroita tai törmäillä trukilla. Virheettömästi toimiva automaattitrukki sen sijaan maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan jopa alle vuodessa”, Roclan järjestelmäsuunnittelupäällikkö Kimmo Koistila kertoo.

Roclan automaattitrukit navigoivat itsensä tavaran luo, nappaavat matkaansa valitun lastin hyllystä ja kuljettavat sen sovittuun paikkaan. AGV-järjestelmän algoritmi on kehittynyt vuosien varrella: nykyään trukki ymmärtää ennakoida ruuhkia, ja se osaa valita kaikista nopeimmat kulkureitit. Kaikki tieto kuljetuksista tallentuu myös tuotannon järjestelmiin.

”Ihmisen osa on valvoa tuotannon sujuvuutta. Asiakkaalla voi olla isoimmissa järjestelmissä kymmeniä automaattitrukkeja samaan aikaan ajossa. Jos tuotanto on monessa eri vuorossa, trukeille ei ole ongelma työskennellä 24/7”, Koistila kertoo.

Pakollinen vaatimus vain englannin kielen taito: ”Emme edellytä teknistä taustaa, mutta halun päästä kehityksen kärkeen tekniikassa”

Lujaa kasvava Rocla etsii uusia osaajia käyttöönoton puolelle nyt pikakoulutuksen avulla. Työ sisältää muun muassa ohjelmointia, trukin navigointiympäristön luomista, alueen ja ajoreitin säätöjä ja erilaisia ohjelma- ja järjestelmätestauksia.

Ensisijaisesti työ tapahtuu maailmalla.

”Käyttöönoton työtä tehdään täysin globaalissa ympäristössä, ja matkapäiviä tulee keskimäärin 150. Päämarkkina on Euroopassa, mutta asiakkaita on myös Pohjois-Amerikassa ja esimerkiksi Aasiassa. Työreissuja on ollut niin Afrikkaan kuin Lähi-itäänkin”, Koistila sanoo.

Hänen mukaansa kurssille odotetaan ihmisiä, jotka puhuvat englantia, ovat rohkeita, joustavia ja kiinnostuneita tekniikasta.

”Aikaisemmin tehtävään on haettu automaatioinsinöörejä, mutta nyt emme edellytä teknistä taustaa, vaan hakijalle riittää valmius omaksua teknisiä asioita ja halu päästä kehityksen kärkeen. Kommunikointitaidot ovat tärkeässä asemassa, sillä työ tapahtuu asiakkaalla. Haemme itsenäisiä, ongelmanratkaisutaitoisia ihmisiä kurssille”, Koistila kuvailee.

Käyttöönotto on Koistilan mukaan näköalapaikka, sillä siinä oppii ydinasiat automaatiosta, asiakkaan tarpeista sekä tuotteista.

”Käyttöönotosta on hyvä edetä esimerkiksi myyntiin, tuotekehitykseen, huollon puolelle tai esimieheksi. Jatko on halusta kiinni”, Koistila sanoo.

Kysyntä automaatio-osaajista kasvaa useilla toimialoilla

Koulutusyritys Academy järjestää sähköautomaatiotekniikan koulutusta kiihdytetyn oppimisen kurssilla nyt ensimmäistä kertaa. Academyn toimitusjohtajan Jukka Pulkkisen mukaan automaatio-osaajista on nyt pulaa usealla eri toimialalla.

”Automaatio-osaajien tarve näkyy myös Academylla, ja olemme käyneet useita keskusteluja esimerkiksi rakennusautomaation osaajien kouluttamisesta. Räätälöidyt koulutusohjelmat todennäköisesti kasvavat Academylla jatkossa, sillä yritysten osaajatarpeet ovat niin yksilöllisiä”, Pulkkinen sanoo.

 

Fakta: Academyn ja Roclan pikakurssille valitaan 10 koulutettavaa

  • Koulutusyritys Academyn Roclalle räätälöimä kurssi alkaa 2.3.2020. Haku on avoinna 22.12.2019 asti, ja kurssilta valmistuvat aloittavat työnsä Roclalla 28.5.2020.
  • Academyn kurssi koostuu automaation ja sähkötekniikan alan perustiedoista ja alakohtaisesta syventävästä koulutuksesta. Kurssin käynyt oppii PLC-ohjelmointia, minkä lisäksi kurssilaiset opetetaan käyttämään Roclan omia ohjelmistoja.
  • Koulutuksesta valmistuu osaajia Roclan käyttöönottoon. Ulkomailla tehtävien käyttöönottoprojektien välissä käyttöönoton asiantuntijat tukevat Suomessa esimerkiksi huoltoa ja jälkimarkkinointia.
  • Kurssi kestää kolme kuukautta, ja se on koulutettaville täysin ilmainen.
  • Lisätietoja kurssista Roclan hakusivuilla: https://www.academy.fi/program/automaatioalan-koulutus-ja-tyopaikka.

 

Medialle julkaisuvapaita kuvia >>

Katso videolta, miten Roclan automaattitrukit toimivat >>

 

Lisätietoja:

Jukka Pulkkinen
toimitusjohtaja
Academy Finland
puh. +358 50 447 2747
jukka.pulkkinen@academy.fi

Kimmo Koistila
järjestelmäsuunnittelupäällikkö
Rocla
puh. +358 50 467 6660
kimmo.koistila@rocla.com

 

Academy Finland
Academy kouluttaa ja työllistää osaajia uusiin tehtäviin toimialoilla, joilla on osaamispula. Yritys tarjoaa kiihdytettyyn oppimismalliin perustuvia 12 viikon intensiivikoulutuksia. Koulutukset toteutetaan kysyttyjen teknologioiden ympärille, tai ne voidaan myös räätälöidä suoraan asiakasyritysten tarpeisiin. Academy Finland on Academic Workin sisaryritys ja osa Academy Groupia. Academy aloitti toimintansa Ruotsissa vuonna 2015, Suomessa vuonna 2017 ja toimii lisäksi Saksassa ja Norjassa. Academy on kouluttanut toimintamaissaan yli 1 300 ihmistä uudelle uralle. www.academy.fi

Rocla
Rocla kehittää ja valmistaa sähkötrukkeja sekä täysin autonomisia, itseajavia trukkeja ja automaatioratkaisuja voimakkaasti kasvavaan logistiikan automatisointiin. Markkinoiden paras käyttäjäkokemus syntyy asiakkaiden prosessien ymmärtämisen ja kehittämisen kautta. Rocla on osa kansainvälistä Mitsubishi Logisnext -yhtiötä. Järvenpäässä työskentelee yli 500 ammattilaista tuotekehityksessä, tuotannossa, automaatioliiketoiminnassa sekä tukitoiminnoissa.