Qualcomm tuo häviöttömän Bluetooth-äänen Snapdragon Soundiin

1. syyskuuta 2021 – Helsinki – Qualcomm Technologies on tänään esitellyt Qualcomm aptX Lossless -teknologian, joka täydentää yhtiön entuudestaan monipuolista langattomaan ääneen liittyvien ratkaisujen valikoimaa. aptX Lossless on arvostetun aptX Adaptive -teknologian tuorein kehitysaskel ja Snapdragon Sound -teknologian uusi ominaisuus, joka avulla Bluetooth kykenee siirtämään CD-laatuista (16-bittinen ja 44,1 kHz) ääntä langattomasti. Qualcomm Technologies on lähestynyt haastetta järjestelmätasolla ja optimoinut useita keskeisiä langattomaan tiedonsiirtoon ja äänenlaatuun liittyviä teknologioita (muun muassa aptX Adaptive), jotta ne osaavat yhteistyössä tunnistaa käyttötilanteen ja skaalata äänenlaatua ylöspäin, jos käyttäjä kuuntelee häviöttömästi pakattua musiikkia ja radio-olosuhteet ovat riittävät.

”Olemme kiinnostuneet äänen tulevaisuudesta, ja etsimme koko ajan keinoja auttaa asiakkaitamme tarjoamaan uusia ja jännittäviä kuuntelukokemuksia. Häviötön ääni tarkoittaa matemaattisesti bitintarkkaa toistoa, jossa äänitiedoston laatu ei toistettaessa heikkene. Aiemmin tähän vaadittavaa bittinopeutta ei ole Bluetoothin kautta ollut saatavilla. Monet johtavat musiikin suoratoistopalvelut tarjoavat runsaasti häviöttömällä äänenlaadulla toistettavaa musiikkia ja häviöttömän äänen kysyntä kasvaa koko ajan. Olemme iloisia, kun voimme kertoa uudesta mahdollisuudesta toistaa häviötöntä, CD-laatuista ääntä Bluetooth-kuulokkeissa, joita pyritään tuomaan markkinoille myöhemmin tänä vuonna”, sanoo Qualcomm Technologiesin puettavista ja musiikkilaitteista vastaava johtaja James Chapman.

CD-laatuisen äänen siirtämiseen Bluetoothin yli aptX Adaptive saa apua Qualcomm Bluetooth High Speed Link -teknologialta, joka auttaa pitämään yllä laadukkaan äänen vaatiman langattoman yhteyden. Nämä teknologiat toimivat saumattomasti yhdessä, ja ne tarjoavat jopa yli 1 Mbit/s nopeuden, mutta skaalautuvat pehmeästi 140 kbit/s nopeuteen ruuhkaisissa ympäristöissä, jotta toisto ei pätki tai muuten häiriinny ja kuuntelukokemus pysyy luotettavana.

”Äänenlaatu on tärkein ostopäätökseen vaikuttava ominaisuus kaikissa audiolaitteissa vuoden 2021 State of Sound -tutkimuksen mukaan, mikä osoittaa myös kysynnän laadukkaammalle suoratoistoäänelle olevan kasvussa. Yli puolet vastaajista haluaa joko häviötöntä tai korkearesoluutioista ääntä, ja jopa 64 % myöntää, että häviötön ääni vaikuttaa todennäköisesti ostopäätökseen valittaessa langattomia nappikuulokkeita”, Chapman jatkaa.

”Tällä hetkellä häviötöntä ääntä tuetaan vain äänilähteenä toimivissa laitteissa, kuten puhelimissa, tietokoneissa ja tableteissa. Tuomalla häviöttömän äänen seuraavan sukupolven langattomiin kuulokkeisiin tarjoamme asiakkaillemme uuden tavan toimittaa ääntä sellaisena kuin taiteilija on sen tarkoittanut kuultavaksi. Samalla tarjoamme heille mahdollisuuden erottautua ja olla ensimmäisten joukossa kehittämässä häviötöntä Bluetooth-äänentoista tukevia tuotteita.”

aptX Losslessin ominaisuuksia:

• Tukee 44,1 kHz:n 16-bittistä CD-ääntä
• Suunniteltu skaalaamaan äänenlaatua Bluetooth-linkin laadun perusteella
• Käyttäjä voi valita häviöttömän ja häviöllisen äänen (24-bittinen 96 kHz) välillä
• Osaa automaattisesti valita häviöttömän äänen, jos lähde on häviötön
• Matemaattisesti bitintarkka
• Bittinopeus noin 1 Mbps

Lisätietoja aptX Lossless -ääniteknologiasta on luettavissa täällä.

Teknologian odotetaan tulevan saataville vuoden 2021 lopulla. Qualcommin State of Sound -tutkimus on saatavissa kokonaisuudessaan täällä. Lossless- ja High Resolution Audio -teknologioista voi lukea lisää white paper -dokumentista.

Mediayhteydet: qualcomm@kaikuhelsinki.fi

Qualcomm
Qualcomm on maailman johtava langattoman teknologian uudistaja ja keskeinen tekijä 5G-yhteyksien kehitystyössä, käyttöönotossa ja yleistymisessä. Kun yhdistimme matkapuhelimen internettiin, alkoi mobiilivallankumous. Meidän kehittämämme teknologia on nykyisen mobiiliekosysteemin perusta, jota käytetään jokaisessa 3G-, 4G- ja 5G-puhelimessa. Viemme mobiiliteknologiaa uusille alueille, kuten autoteollisuuteen, IoT-teknologiaan ja tietotekniikkaan, sekä ohjaamme maailmaa kohti tulevaisuutta, jossa kaikki laitteet ja ihmiset voivat viestiä saumattomasti keskenään.

Qualcomm Incorporated sisältää lisenssiliiketoimintamme QTL:n ja suuren osan patenttisalkustamme. Qualcomm Technologies on Qualcomm Incorporatedin tytäryhtiö, joka hallinnoi tytäryhtiöidensä kautta kaikkia suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystoimintoja sekä tuote- ja palveluliiketoimintoja, mukaan lukien QCT:n puolijohdeliiketoiminta.

xxx
aptX is a trademark or registered trademark of Qualcomm Technologies International, Ltd. Qualcomm,
Snapdragon and Snapdragon Sound are trademarks or registered trademarks of Qualcomm Incorporated.
Snapdragon Sound, Qualcomm Bluetooth High Speed Link and Qualcomm aptX are products of Qualcomm Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.