Eaton ja Microsoft kehittävät interaktiivisia datakeskuksia, jotka tukevat uusiutuvan energian käyttöä ja parantavat sähköverkon luotettavuutta

Interaktiiviset datakeskukset hyödyntävät Suomessa kehitettyä teknologiaa sekä Eatonin Espoon tehtaalta toimitettavia UPS-järjestelmiä

Espoo, 2.9.2021 – Energianhallintayhtiö Eaton on tänään ilmoittanut tutkivansa yhteistyössä Microsoftin kanssa menetelmiä, joiden avulla datakeskukset voivat ansaita rahaa jo olemassa olevilla resursseilla sekä tukea samalla uusiutuvien energialähteiden laajempaa käyttöä ja vakauttaa sähköverkkoa. Yhteistyön tuloksia esitellään tänään julkaistussa white paper -raportissa Grid-interactive data centers: enabling decarbonization and system stability.

Eaton ja Microsoft osoittavat raportissaan, miten Eaton EnergyAwaren kaltaisiin UPS-järjestelmiin integroituja energiavarasto-ominaisuuksia hyödyntävillä datakeskuksilla on ainutlaatuinen kyky tukea verkon vakautta varastoimalla energiaa ja tuottamalla joustoa sekä järjestelmäpalveluita sähköverkolle. Tämä on keskeinen osa Eatonin Everything as a Grid -ajattelua, jossa se pyrkii ohjaamaan yhteiskuntaa kohti vähähiilistä energiantuotantoa. Sähköverkon kanssa interaktiiviset EnergyAware-UPSit on kehitetty ja kootaan Eatonin tehtaalla Espoossa.

“Uusiutuvat energialähteet ovat tulevaisuuden voimanlähde, mutta ne lisäävät verkon monimutkaisuutta. Datakeskuksilla on huikea mahdollisuus hyödyntää UPS-reservejään verkon monimutkaisuuden ja haasteiden vähentämiseen, sekä luoda uusia tulomahdollisuuksia oman energiankäytön kompensoimiseksi. Yhteistyössä Microsoftin kanssa olemme hahmotelleet ratkaisuja, joilla voi olla merkittäviä vaikutuksia sekä datakeskusoperaattoreille että sähköverkon tulevaisuudelle”, sanoo Janne Paananen, toinen white paperin kirjoittajista ja Eatonin Critical Power Systems -yksikön teknologiajohtaja.

”Datakeskukset ovat digitaalitalouden keskiössä ja tarjoavat helposti saatavilla olevan, entistä paremman tavan vahvistaa sähköverkkoa. Se auttaa sähköverkkoja lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Kun datakeskuksiin varastoitua energiaa hyödynnetään joustavuuden ja optimointipalvelujen tarjoamiseen, kasvaa datakeskusten hyöty merkittävästi. Kyseessä on kolmoisvoitto, jossa voittajia ovat kantaverkkoyhtiöt, datakeskusoperaattorit ja ympäristö”, sanoo Microsoftin Data Center Advanced Developmentin erityissuunnittelija Ehsan Nasr.

Eaton EnergyAware on sähköverkon kanssa interaktiivinen UPS, joka hyödyntää ainutlaatuisia ominaisuuksiaan ja energiavarastoa tehon ja energian hallinnointiin samalla suojaten IT-laitteita jännite- ja taajuushäiriöiltä. Eaton ja Microsoft esittelivät sen ominaisuuksia EnergyAware UPS -pilottiprojektissa Microsoft Innovation Centerissä Virginiassa Yhdysvalloissa. Pilotissa litiumioniakulla varustetun Eaton UPSin energiavarasto toimi hajautettuna energialähteenä verkko-operaattoreille. Microsoft ja Eaton suunnittelivat UPS-varavirtajärjestelmän, joka osaa reagoida sähköverkon tilaan ja tarvittaessa ottaa virtaa vastaan, varastoi sitä, tai syöttää sitä takaisin verkkoon. Tavoitteena on tuottaa kysyntäjoustoa sekä taajuussäätöä, ja näin parantaa koko verkon vakautta.

Varavoimajärjestelmien yhteenlaskettu kapasiteetti on tuhansia megawatteja. Onnistunut pilottiprojekti osoittaa, että sähköverkkoa vakauttavien datakeskusratkaisujen määrää sekä uusiutuvan energian käyttöä voidaan lisätä tarvittaessa nopeastikin. Microsoft tutkii Eatonin kanssa mahdollisuutta aloittaa uusia projekteja muilla maantieteellisillä alueilla. Microsoftin yhteistyö Eatonin kanssa tukee yhtiön sitoutumista hiilinegatiivisuuteen vuoteen 2030 mennessä.

Tutustu white paper -dokumenttiin.

Mediayhteydet: eaton@kaikuhelsinki.fi

Eaton on globaali, johtava energialiiketoiminnan asiantuntija. Eatonilla on vahvaa paikallista sovellusosaamista sähkönjakelussa ja suojaamisessa, sähkönsyötön varmistamisessa ja energiavarastoinnissa, sähkönlaadussa sekä sen hallinnassa ja automatisoinnissa, turvallisuuden takaamisessa rakenteellisissa ratkaisuissa sekä vaativissa ympäristöratkaisuissa. Kokonaispalveluiden, kanavien, integroidun digitaalisen alustan ja näkemysten avulla Eaton tukee toimialoja ympäri maailmaa ja auttaa asiakkaitaan ratkaisemaan kriittisimmät sähkönhallintaan liittyvät haasteet.

Eatonin tehtävänä on parantaa elämänlaatua ja ympäristöä virranhallintateknologioiden ja -palveluiden avulla. Tarjoamme kestävään kehitykseen perustuvia ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaitamme hallinnoimaan sähköistä, hydraulista ja mekaanista voimaa – turvallisemmin, tehokkaammin ja luotettavammin. Eatonin vuoden 2020 liikevaihto oli 17,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja myymme tuotteita asiakkaillemme yli 175 maassa. Eatonilla on noin 92 000 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa Eaton.com.