Opiskelijoiden asunnonhaussa palattiin normaaliin pandemia-ajan jälkeen – opiskelija, poimi tästä parhaat vinkit asunnon löytämiseen

Opiskelija-asuntojen haku käy vilkkaana ja näyttää palaavan pandemia-ajan jälkeen normaaleihin lukemiin. Hakemusmäärät tippuivat pandemia-aikana enimmillään noin 20 prosenttia. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas odottaa hakijamäärien palaavan tänä vuonna pandemiaa edeltäneen ajan tasolle.

Korkeakoulujen valintakoetulokset ilmoitetaan viimeistään 8. heinäkuuta, ja ajankohta näkyy opiskelija-asuntojen hakemusmäärissä. Valtaosa opiskelupaikan saaneista jättää hakemuksensa tulospäivää seuraavan viikonlopun aikana.

”Kevään ja alkukesän hakemusmäärät viittaavat siihen, että olemme palaamassa pandemia-ajan jälkeen normaaleihin lukemiin”, kertoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin asiakkuusjohtaja Pia Jaakola.

Suosituimmista asunnoista käydään kovaa kilpaa, ja peräti 70 prosenttia asuntohakemuksista kohdistuu yksiöihin tai pieniin kaksioihin.

”Sijainti ja asumismuoto ovat opiskelija-asunnon haussa merkittävimmät kriteerit. Kun joustaa näissä, saa itselleen huomattavan edun asuntokilvassa”, Jaakola kertoo.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 nuorta – muista nämä vinkit, kun haet opiskelija-asuntoa

1. Ole ajoissa – Lähetä asuntohakemus heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta. Mitä nopeammin hakemuksen saa matkaan, sitä paremmat mahdollisuudet asunnon saamiseen ovat.

2. Ole ennakkoluuloton – Asuntokilvassa pärjää todennäköisimmin se, joka on valmis harkitsemaan muutakin kuin yksiössä asumista. Varmimmin ja nopeimmin asunnon saa, kun hakee soluasuntoa.

”Yksiötä voi joutua odottamaan pitkäänkin, mutta soluasunto löytyy yleensä nopeasti”, vinkkaa Jaakola.

3. Jousta kriteereissä – Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita ja rajoituksia hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Helsinkiin muualta muuttavat ovat hyvin tietoisia eri asuinalueista, ja monen nuoren toivelistalla on kantakaupunki ja kampusten läheisyys. Myös uudet asuinalueet kiinnostavat.

”Asunto löytyy nopeammin, jos on valmis asumaan hieman kauempana keskustasta. Onneksi pääkaupunkiseutu on täynnä viihtyisiä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella olevia asuinalueita”, Jaakola kertoo.

4. Muualta Suomesta muuttavat ovat etusijalla – Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuvat opiskelijat ovat Hoasin asuntojonossa etusijalla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuvien kannattaa puolestaan varautua pidempiin jonotusaikoihin.

”Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa odottaa pahimman ruuhkan yli. Heinä-elokuussa asunnon saaminen kestää jopa kolme kuukautta, mutta sen jälkeen tilanne helpottaa nopeasti”, Jaakola sanoo.

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on yli 10 000 ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi