Opiskelijasta tuli sijaintitietoinen – Hoasin uudet asunnot nousevat paraatipaikoille pääkaupunkiseudulla

Sijainti on opiskelijalle tärkeämpi kriteeri kuin hinta asunnon valinnassa, käy ilmi Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen tilastokoonnista. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas vastaa muuttuneisiin odotuksiin rakentamalla uusia kohteita opiskelijoiden toiveita vastaaviin sijainteihin. Hoas rakennuttaa uusia asuntoja vuosina 2022–2023 muun muassa Kalasatamaan ja Myllypuroon.

Z-sukupolvi tuo mukanaan uusia asumiseen kohdistuvia odotuksia. Nykyopiskelijat haluavat liikkua vaivattomasti kodin, kampuksen ja vapaa-ajanviettopaikkojen välillä. Opiskelija-asumisen asiantuntija Hoas kuuntelee opiskelijoiden toiveita tarkalla korvalla ja pyrkii asuntotuotannossaan myös vastaamaan näihin toiveisiin.

”Sijainnilla on tänä päivänä suurempi merkitys kuin aiemmin – opiskelijat toivovat asumiselta hyviä liikenneyhteyksiä kampusten ja harrastusten saavuttamiseksi sekä myös keskustaan pääsemiseksi”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Hoasin aiemmin teettämän tutkimuksen mukaan 71 prosenttia opiskelijoista voisi kuvitella asuvansa nykyisellä asuinalueellaan myös opiskelujen jälkeen. Tarhion mukaan tällä on suuri merkitys kaupunkien elinvoimaisuuden ja tulevaisuuden kannalta.

”Opiskelijat ovat kaupunkien tulevia asukkaita ja veronmaksajia ja kuuluvat monien kaupunkien peruskalustoon. Ohi on aika, jolloin opiskelijat ajettiin kaupunkien laitamille. Moni entisaikojen opiskelija voi yllättyä siitä, missä opiskelija-asunnot nykyään sijaitsevat”, Tarhio sanoo.

Hoasin vuosina 2022–2023 valmistuvat opiskelijatalot nousevat Kalasatamaan ja Myllypuroon metroradan varrelle. Lähellä metroa sijaitsevat myös esimerkiksi Hoasin opiskelijatalot Kalasatamassa, Itä-Helsingissä, Siilitiellä sekä Rastilassa.

”Oppilaitoksilla, kampusalueilla ja opiskelija-asunnoilla on yhdessä valtava merkitys kaupunkikehityksen kannalta. Metropolian vuonna 2019 valmistunut 6 000 opiskelijan ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston 1 500 opiskelijan kampukset sekä Hoasin neljä asuinkohdetta luovat uudenlaisen vahvan opiskelukeskittymän, joka tuo Itä-Helsinkiin nuorekkuutta, uutta virtaa ja jatkuvuutta”, Tarhio toteaa.

Sijainnin lisäksi opiskelijoiden toiveissa korostuvat yksiöasuminen ja kattava palvelutarjonta.

”Panostamme uusissa kohteissa myös laadukkaisiin ja monipuolisiin yhteistiloihin, ja pyrimme suunnittelemaan yksiöitä, jotka olisivat mahdollisimman toimivia”, Tarhio kertoo.

Vaikka sijainti on monelle hintaa tärkeämpi, on hinnankin silti oltava opiskelijan kukkarolle sopiva. Hoasin vuokrat ovat 35 prosenttia markkinahintaa alhaisempia.

Hoasin uudet kohteet 2022–2023:

Syksy 2022:
– Syyskuu: Kalasatama, Työpajankatu 4 (55 asuntoa)
– Lokakuu: Perkkaa, Anna Sahlsténin katu 4 (136 asuntoa)
– Joulukuu: Myllypuro, Yläkiventie 7 (49 asuntoa)
– Joulukuu: Vantaa, Iskospolku 2 (124 asuntoa)

Kevät 2023:
Myllypuro, aikataulu tarkentuu:
– Yläkiventie 9 (59 asuntoa)
– Yläkiventie 4 (98 asuntoa)
– Myllymatkantie 7 (73 asuntoa)

Uudiskohteiden kuvia voi ladata täältä.
Huom! Tekijä Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen / Arkkitehtitoimisto Kanttia2 mainittava.

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä 10 000 kpl ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi