Mietitkö sinäkin hampaiden oikomishoitoa? Twerkkaaja Iida Suuniitty kuuli Invisalign-hoidosta ja sai muutamassa kuukaudessa suoran hammasrivistön

Invisalign-oikomishoidolla hampaat voidaan saada kauniiseen riviin jopa muutamassa kuukaudessa. Hoitoon on tarttunut moni sellainen, jonka aiemmin tehdyn oikomishoidon tulos on pettänyt. Suussa öisin pidettävät ylläpitokalvot pitävät oiotut hampaat paikoillaan loppuelämän.

Twerkkauksen ammattilainen Iida Suuniitty ei voi lopettaa hymyilemistä. Hänen lokakuussa alkanut ja maaliskuussa päättynyt hampaiden oikomishoitonsa on vihdoin valmis ja hammasrivistö kauniin tasainen.

”Peilaan ja kuvaan hymyäni kotona, kaupungilla ja välillä jopa auton ratissa. Ajamisen aikana peilailun voisin turvallisuussyistä kyllä lopettaa, vaikka liikennevaloissa paikoillaan se on onneksi vaaratonta”, Pirkkalassa asuva, Tampereen seudulla twerkkausta opettava ja tapahtumissa twerk-tanssijana toimiva Suuniitty nauraa.

Tasainen hammasrivi on 28-vuotiaalle Suuniitylle iso asia, sillä hän on ollut lapsesta asti epävarma hampaistaan. Kun maitohampaat korvautuivat rautahampailla, kaikki hampaat eivät mahtuneet kauniisti suuhun. Suuniityn toinen kulmahammas jäi muita korkeammalle, ja kun se hieman myöhemmin laskeutui paikoilleen, työntyivät etuhampaat ristiin.

”Vinot etuhampaat heikensivät itsetuntoani valtavasti. Minusta ei löydy kouluajoilta yhtäkään kuvaa, jossa hymyilisin suu auki. Minua ei kiusattu, mutta koin suurta epävarmuutta hampaistani ja hymyilin aina suu kiinni”, Suuniitty kertoo.

Iloa ja itsevarmuutta elämään

Vaivaa pidettiin esteettisenä, joten sitä ei hoidettu julkisessa terveydenhuollossa. Kun Suuniitty oli 17-vuotias, hän hakeutui yksityiselle puolelle oikomishoitoon. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun hampaat alkoivat ajautua vinksalleen jo parin vuoden jälkeen viisaudenhampaiden puhkeamisen, suun luonnollisen muokkautumisen ja purennan paikoillaan pitäneen langan irrottua.

Kun Suuniitty sai kuulla ystävältään Invisalign-oikomishoidosta, hän päätti tarttua helpolta ja nopealta kuulostaneeseen oikomismenetelmään. Siinä suuhun valmistetaan läpinäkyviä kalvoja, jotka työntävät hampaita haluttuun asentoon. Suuniityllä yksilöllisesti valmistettuja kalvoja oli seitsemät, ja hän piti kutakin suussaan viikon kerrallaan ruokailuhetkiä lukuun ottamatta. Asiakkaalle kalvoja voidaan tehdä jopa useita kymmeniä oikomisen vaativuuden mukaan.

Nyt Suuniityn hampaat ovat tasaisessa rivissä ja hymylle ei ole tulla loppua. Hänellä on öisin käytössä ylläpitokalvot, jotta haluttu oikomistulos pysyy.

”Hampaiden peitteleminen vie iloa elämästä, eikä silloin voi elää täysillä. Olen saanut oikomishoidosta itsevarmuutta ja iloa elämääni. Prosessi oli ehdottomasti joka euron arvoinen, ja on ihanaa, että voin hymyillä vapautuneesti suu auki niin kuvissa kuin livekohtaamisissakin”, Suuniitty iloitsee.

Itsevarmuus kasvaa jo pienellä muutoksella

Oral Hammaslääkäreiden hammaslääkärin Minna Vaahteran asiakkaiksi hakeutuu usein henkilöitä, joiden aiemmin tehty oikomishoito ei ole pitänyt.

”Hampaat liikkuvat läpi elämän. Niiden liikettä ohjaavat muun muassa kieli, syöminen ja perimä. Jos retentio eli hampaiden oiotun asennon ylläpito pettää, hampaat lähtevät vaeltamaan”, Vahtera kertoo.

Monella hänen asiakkaallaan on ikävät muistot perinteisistä hammasraudoista: muottien teko hampaista tuntui ällöttävältä, ja monet ruoka-aineet tarttuivat syödessä tiukasti kiinni rautoihin. Oiontaa ylläpitävä retentiolanka saattoi myös hajota vuosien varrella, minkä vuoksi hampaat lähtivät liikkumaan.

Invisalign-hoidossa oikominen toteutetaan läpinäkyvillä ja huomaamattomilla kalvoilla. Kalvoja pidetään ruokailuhetkiä lukuun ottamatta jatkuvasti, ja oikomisen jälkeen ylläpitokalvot jäävät yökäyttöön. 90-luvulla Yhdysvalloissa kehitetty oikomismenetelmä rantautui Suomeen kymmenisen vuotta sitten ja on yleistynyt viimeisten parin vuoden aikana hurjasti.

Vaahteran Invisalign-oikomisasiakkaina on ollut 14–70-vuotiaita henkilöitä, joista suurin osa naisia. Hoitoon hakeudutaan yleensä esteettisistä syistä. Oikomishoito toimii monenlaisissa tilanteissa, kuten jos hammasrivistössä on esimerkiksi ahtautta, rakoja tai asentovirheitä. Hoito kestää muutamasta kuukaudesta useampaan vuoteen – täysin lähtötilanteesta riippuen.

Vaahtera iloitsee muutoksesta, joka näkyy terveen, toimivan ja kauniin hammasrivin saaneilla asiakkaillaan.

”Yleensä asiakkaan itsevarmuus lisääntyy ja olemus muuttuu oikomishoidon aikana, sillä monet ovat saattaneet hävetä hampaitaan läpi elämän. Otan asiakkaasta aina alku- ja loppukuvan. Hoidon lopussa otetussa kuvassa ryhti on suora ja hymy sekä itsevarmuus loistavat. On hienoa päästä tuottamaan asiakkaille näin suurta iloa elämään”, Vaahtera iloitsee.

Oikomishoidon lähtötilanne ja lopputulos. Lataa kuvat tästä

Lisätietoja:
Tuija Meschini
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
Oral Hammaslääkärit Oyj
tuija.meschini@oral.fi

Oral Hammaslääkärit Oyj on Suomen suurin yksityinen suun terveydenhuollon palveluja tarjoava ketju, jossa työskentelee noin 100 alan ammattilaista. Oral toimii lähes 70 toimipisteessä ja konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy. Oral on osa kansainvälistä Colosseum Dental Groupia, jonka ainoa edunsaaja on Jacobs Foundation -hyvätekeväisyyssäätiö. Säätiö tukee lasten ja nuorten kehittymistä maailmanlaajuisesti.