Kotkan keskustaan nousee tällä viikolla uusi maamerkki – Kotkamillsille 64-metrinen savupiippu

Kymijoen suulla Kotkan keskustassa sijaitsevan metsäteollisuusyhtiö Kotkamillsin tehtaan vanha tiilipiippu saa viereensä 64 metriä korkean pikkuveljen. Kotkamillsin ja energia- ja vesiyhtiö Advenin yhteistyössä rakennettavan hajukaasukattilalaitoksen savupiippu nostetaan paikoilleen tällä viikolla.

Hajukaasujen poltto kattilalaitoksella aloitetaan loppukesästä 2021 ja se vähentää näin tehtaasta mahdollisesti syntyviä hajuhaittoja. Uuden laitoksen piippu on halkaisijaltaan kaksimetrinen, kaksivaippainen teräksinen savupiippu. Uusi piippu on väriltään tummanharmaa.

Piippu on toimitettu asennuspaikalle kolmessa osassa. Suurin osa on painoltaan noin 20 tonnia ja kaksi muuta osaa painavat noin 10 tonnia. Nostotyöt tehdään 30.11.–2.12. välisenä aikana.

– Kuljetus sekä tietysti itse nosto-operaatio on suunniteltu huolellisesti. Erikoisnoston työturvallisuus ja riskit on mietitty tarkkaan ja esimerkiksi nostoalue on rajattu ulkopuolisilta, kertoo projektipäällikkö Jani Kujanpää Advenilta.

Ennen käyttöönottoa piippuun tullaan asentamaan myös jatkuvatoiminen päästömittauslaitteisto, jolla tarkkaillaan, että päästötasot pysyvät ympäristöluvan mukaisina.

– Vastuullisesti toimiminen tarkoittaa meille jatkuvaa toimintamme ja tuotantomme kehittämistä. Hyvä ilmanlaatu Kotkassa on meidän kaikkien yhteinen tavoite, toteaa tekninen johtaja Jan Lousa Kotkamillsiltä.

Adven on parhaillaan toteuttamassa Kotkamillsille suljetun kierron ratkaisua, joka tehostaa kemikaalien talteenottoa. Osana projektia Adven rakentaa Kotkamillsin tehtaalle uuden hajukaasukattila- ja rikintalteenottolaitoksen. Adven ja Kotkamills ovat tehneet pitkään yhteistyötä, ja sellutehtaassa on tiettävästi yksi maailman energiatehokkaimmista mustalipeän haihduttamoista, jossa hyödynnetään MVR-teknologiaa. Hanke on yksi Advenin mittavimpia haihduttamohankkeita.

Piipun nostossa kumppaneina toimivat SST-Team ja Pekka Niska.

Lisätiedot:

Adven, Asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama puh. +358 50 381 2173

Kotkamills, toimitusjohtaja Markku Hämäläinen, puh. +358 40 721 0548

Adven

Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Tuotamme teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteutamme erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotamme lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnämme muun muassa bio- ja geoenergiaa. Liiketoimintamallimme perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Liikevaihtomme on 216 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Meillä on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessamme on noin 400 ammattilaista. Operoimme yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW. www.adven.fi

Kotkamills

Suomalainen metsäteollisuusyritys Kotkamills on kokenut, vastuullinen, globaalisti toimiva kumppani, joka valmistaa innovatiivisia, uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta, kehitettyjä tuotteita. Vastuullisesti valmistettuja tuotteita ovat elintarvikekäyttöön soveltuvat kuluttajapakkauskartongit, korkealaatuinen erikoislaminaattipaperi Absorbex® sekä ekologiset puutuotteet. Täysin kierrätettäviä AEGLE® ja ISLA® -kartonkituotteita on valmistettu vuodesta 2016 alkaen, ja vuonna 2018 aloitettiin vesipohjaista dispersiota hyödyntävien, muovia korvaavien kartonkilajien valmistus elintarvike- ja muiden pakkausten sekä tarjoiluastioiden materiaaliksi. Kaikki tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, kierrätettäviä ja turvallisia käyttää.