Bränditoimisto MacWellin luova johtaja Toni Lähde: ”Viimeistään nyt on aika miettiä brändien exit-strategiaa koronakriisistä”

Koronapandemian jälkeinen maailma ei ole entisensä, minkä vuoksi brändien tulisi uudistaa itseään. Kovilla arvoilla ja toteavilla viesteillä ei vain voi enää jatkaa uudessa ajassa, sillä ne eivät puhuttele kuluttajia. MacWellin Toni Lähde näkee tilanteessa valtavat mahdollisuudet.

Moni luovan alan projekti pysähtyi viime vuoden maaliskuussa, jolloin koronaviruspandemia iski Suomeen. Projektit hiljenivät myös strategiseen brändi- ja tuotemarkkinointiin erikoistuneessa MacWellissa ja vaihtuivat pääosin virtuaalisten ulottuvuuksien rakentamiseen. Nyt luovan toimiston asiakkaat ovat aktivoituneet perinteisemmän brändistrategian ja -rakentamisen puolella.

”Tällä hetkellä moni brändi pohtii arvojaan ja uudistaa itseään, jotta brändi resonoisi tulevassa ajassa. Brändityö on vilkastunut selvästi viimeisen puolen vuoden aikana”, MacWellin luova johtaja ja yksi yrityksen perustajista Toni Lähde sanoo.

Lähteen mukaan pandemian jälkeiseen maailmaan tulee ehdottomasti valmistautua, sillä parhaimmat brändit elävät ajassa. Niiden on kuunneltava, missä milloinkin mennään, ja puhuttava siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa.

”Brändien tulee herätä viimeistään nyt, sillä maailma todellakin aukeaa ihan kohta. Ne, jotka heräävät asiaan vasta maailman avauduttua, ovat auttamattomasti myöhässä. Silloin muut ovat ehtineet ottaa paikan”, Lähde vakuuttaa.

Uuden ajan keskiössä ”minä”

Syy brändien uudistumistarpeeseen on selvä: maailma koronan jälkeen ei ole entisensä. Joiltain korona on vienyt työt ja terveyden, kun taas toiset ovat päässeet vähemmällä. Ihmisten onnellisuuden aste vaihtelee, ja useimmilla keskiöön ovat nousseet perusasiat, kuten perhe, terveys, työ ja toimeentulo.

”Koronan myötä tyhjiöitä on syntynyt sinne tänne. Erityisesti hyvinvoinnin saralla on tällä hetkellä paljon markkinaa, jota voi kaapata. Henkinen hyvinvointi kiinnostaa, mutta se ei ole vain joogaa ja selfhelpiä vaan myös muita tuotteita, palveluita ja sitä, miten omista jutuista puhutaan. Ja päivän päätteeksihän ihan kaikki alat liittyvät kuluttajan hyvinvointiin, tavalla tai toisella.”

Lähteen mukaan koronan jälkeisessä ajassa korostuvat yksilöt, eli kaikki mikä liittyy ”minuun”.

”Jos palvelu tai tuote ei paranna yksilön elämää, sillä ei ole syytä olla olemassa”, hän näkee.

Lähteen mukaan koronan jälkeisessä ajassa tulisi nähdä iso mahdollisuus.

”Niin kauhea aika kuin pandemia onkin ollut, ei tällaista mahdollistajaa ole ollut lähihistoriassa. Maailma on muuttunut, ja muutos on vaikuttanut lähes kaikkiin. Jotkut asiakkaani ovat sanoneet, ettei koronapandemia liity heihin, mutta kyllä se liittyy. Tästä ei voi yksikään brändi ulkoistaa itseään. Siksi viimeistään nyt on mietittävä brändien exit-strategiaa kriisistä”, Lähde vakuuttaa.

Yksikään brändi ei voi ulkoistaa itseään

Brändi on yrityksen tai ihmisen arvokkain omaisuus. Tuotteella tai palvelulla tehdään lyhyen tähtäimen tulos, mutta brändillä saadaan aikaan pitkän ajanjakson pääoma. MacWellissa brändiä lähdetään rakentamaan sen olemassaolon määrittelystä. Liiketoiminnan ulkopuolelta pyritään löytämään suurempi tarkoitus, sillä nykykuluttajalle ei luonnollisestikaan riitä, että yritys haluaa tehdä vain rahaa, koska se paistaa kaikessa tekemisessä läpi.

Brändistrategiaa rakentaessaan Lähde on tottunut kysymään asiakkaaltaan valtavan määrän ihan niitä ”tyhmiäkin kysymyksiä” aina siitä lähtien, mitä asiakas on kertonut tuotteesta tai palvelusta äidilleen, kun aikanaan itse asiasta innostui.

”Kaikki meistä haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi, kaikki haluaa tulla kohdatuksi. Sama toimii brändirakennuksessa. Brändimielikuvan rakentaminen perustuu siihen, että käsittelemme suuren määrä informaatiota ja muodostamme siitä yksinkertaisia ja ymmärrettäviä viestejä, jotka herättävät tunteita.”

Lisätietoja:
Toni Lähde
luova johtaja MacWell
puh. 040 704 8940
toni@macwell.fi