Vastavoima kovalle markkinataloudelle – Näin opiskelija-asuntosäätiö rakentaa työyhteisöä

Opiskelija-asumisen edelläkävijä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on työntekijöidensä mielestä hyvä työpaikka. Hoas on onnistunut erityisesti tasa-arvossa, tuttavallisuudessa, yhteishengessä ja integriteetissä. Osoituksena tästä Hoasilla on Great Place to Work -sertifikaatti, joka myönnetään työntekijöiden antaman palautteen perusteella.

Great Place to Work -henkilöstötutkimukseen vastanneiden Hoasin työntekijöiden mukaan Hoasin vahvuuksia ovat tuttavallisuus (87 %), tasa-arvoisuus (82 %), yhteishenki (81 %) sekä integriteetti (81 %). Hoasilla painotetaan jokaisen työntekijän roolia ja vastuuta hyvän kulttuurin vaalimisessa arjen työssä.

”Haluamme tarjota opiskelijoille parasta opiskeluajan asumista, mutta myös parhaan työpaikan omalle henkilöstöllemme”, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Ihmisläheiset arvot hyvän työpaikan perustana

Koronapandemian aikana työyhteisön ja yhteishengen vaaliminen on käynyt yhä hankalammaksi organisaatioille. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilla henkilöstö on tärkein voimavara, ja siitä myös halutaan pitää huolta.

”Meillä on matala hierarkia, rento ja avoin ilmapiiri. Kaikki työkaverimme ylin johto mukaan lukien ovat helposti lähestyttäviä – kysymyksiä on helppo esittää ja apua on helppo pyytää, ja uudet ihmiset otetaan nopeasti osaksi työyhteisöä. Villasukat jalassa voi kotoisasti kävellä yhtä lailla kollegan työpisteelle kuin toimitusjohtajan työhuoneeseen”, kertoo Hoasin HR-päällikkö Riitta Sorjonen.

Hoasilla koko henkilöstö voi osallistua toiminnan kehittämiseen. Yksi kanava on vuosittain järjestettävä Valopää-kilpailu, jossa etsitään uusia ratkaisuja strategisiin ja toiminnallisiin haasteisiin.

”Kilpailussa huolehditaan tasavertaisuudesta jakamalla osallistujat ryhmiin niin, että ryhmissä on ihmisiä eri tiimeistä. Näin pyrimme luomaan siltoja eri tiimien välille ja huomioimaan eri näkökulmat”, Tarhio kertoo.

Kun arkipäivän kohtaamiset toimistolla ovat rajoittuneet, ihmisläheisyyttä rakennetaan muilla tavoin. ”
Poikkeusoloissa työskentely on opettanut, että pystymme ketterästi muuttamaan toimintatapojamme. Etätyöaika on opettanut uusia tapoja pitää huolta yhteisöllisyydestä erilaisten virtuaalisten kohtaamisten avulla. Toisaalta moni on kaivannut fyysisiä kohtaamisia toimistolla”, Sorjonen sanoo.

Organisaation toimivuudesta maailmanlaajuisesti vertailukelpoinen tunnustus

Great Place to Work -henkilöstötutkimus tutkii työntekijäkokemusta ja auttaa organisaatioita tunnistamaan vahvuutensa sekä kehityskohteensa. Kansainvälinen sertifiointi on työntekijöiden organisaatiolle antama tunnustus hyvän työpaikan rakentamisesta. Se myönnetään henkilöstökyselyn perusteella, joka perustuu yli 30 vuoden aikana kerättyyn dataan ja vuosittain tutkimus toteutetaan yli 10 000 organisaatiossa 97 eri maassa.

Hoas sai Great Place to Work -sertifikaatin lokakuussa 2021, ja se on voimassa vuoden kerrallaan.

”Haluamme kehittää edelleen yhdenvertaisuuden kokemusta. Meille on tärkeää, että ihmiset kokevat olevansa tasa-arvoisia työyhteisön jäseniä myös esimerkiksi palkitsemisessa, tunnustusten saamisessa sekä päätöksenteossa”, Tarhio sanoo.

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä 10 000 kpl ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi