Hoasin mediatilaisuus: Kaupunkikehittäjät ovat unohtaneet kaupungin sydämen eli ihmiset, ja taloja rakennetaan kestämään sata vuotta, vaikka trendisykli on viisi vuotta

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin perinteisessä alkuvuoden mediatilaisuudessa keskusteltiin asumisen, rakentamisen ja kaupunkikehityksen ilmiöistä, trendeistä ja tulevaisuuden tarpeista.

Puhujina tilaisuudessa olivat Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell, Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, SOK Marketkaupan ketjuohjauksen Rauta ja piha -tuoteryhmästä vastaava johtaja Janne Paananen sekä tilaisuuden isäntä, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Tarhio avasi tilaisuuden asumisen ilmiöillä ja megatrendeillä. Tarhion mukaan julkiseen keskusteluun nousee asumisen ja rakentamisen haasteet paljon ilmiöitä useammin, vaikka juuri ilmiöt ovat signaaleja suuremmasta muutoksesta, ja ne ohjaisivat suunnittelua oikeaan suuntaan.

”Yhteiskunnan muutokset ovat rajuja ja nopeita. Osa trendeistä muuttuu noin viiden vuoden välein, ja silti talomme rakennetaan kestämään sata vuotta. Liian usein asunnot ovat myös vaikeasti muunneltavia uusien sukupolvien tarpeisiin sopiviksi”, sanoi Tarhio.

Tarhion mukaan nyt kannattaisikin kuunnella Z-sukupolven, eli vuosina 1995 – 2010 syntyneiden tarpeita ja toiveita asumisesta. Heidän toivelistallaan on omistuskoti, perhe, vakituinen työpaikka sekä ympäristöystävällinen elämäntapa.

Myös Aleksi Randell nosti esiin muutoksen nuorten suhtautumisessa omistusasumiseen.

”Nuoret haluavat pois vuokralta ja omaan asuntoon. Tämä tulisi ottaa huomioon myös Valtionvarainministeriössä, missä suunnitellaan velkakattoa: meidän tulee jatkossakin huolehtia siitä, että nuorilla on mahdollisuus ottaa lainaa omaa asuntoa varten.”

Randell muistutti myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomasta taakasta:

”Valtaosa elämämme infrastruktuurista pitää jälleenrakentaa, jotta voimme elää 1,5-asteen lämpenemisen rajoissa. Tällä hetkellä rakentamisen määrällä ei päästä näihin tavoitteisiin.”

Vaattovaara haastaa kaupungit mahdollistamaan opiskelijoiden asumisen myös kaupunkien keskustoissa

Mari Vaattovaara toi keskusteluun kaupunkisuunnittelun näkökulman ja opiskelija-asumisen hyödyntämättömän potentiaalin.

Vaattovaara kyseenalaisti suomalaisen hallintokeskeisen kaupunkikehitysmallin viitaten useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin. Muun muassa yhdysvaltalainen taloustieteilijä Edward Glaeser on löytänyt jotain yhteistä ongelmiin joutuneista kaupungeista: niitä kaikki yhdisti strategia, jossa ihmiset – eli kaupungin todellinen sydän – on unohdettu.

“Eli kyse ei ole hallinnon uudelleen järjestäytymisestä, sote-malleista, metropolin rakennekokonaisuuksissta tai MAL-sopimuksista, vaan ihmisisistä”, sanoi Vaattovaara.

Vaattovaara muistutti myös väestön ikääntymisestä ja siitä, että esimerkiksi Helsingissä nuorten asukkaiden määrä tulee pienenemään. Hän haastaakin kaupunkeja mahdollistamaan myös opiskelijoiden asumisen ”kivoilla” paikoilla kaupungissa, myös aivan kaupunkien ytimissä, jotta he voisivat tottua ja tutustua kaupunkiin ja mahdollisesti jäädä sinne myös opinnoistaan valmistuttuaan.

”Kokemus, lyhytaikainenkin, juurruttaisi opiskelijoita varmasti enemmän kaupunkilaisiksi, elinympäristön – luonnon ja kulttuurin vaalijoiksi – oikeiksi osallisiksi ja tuleviksi kaupunkilaisiksi”, sanoi Vaattovaara.

Toimiala kasvoi 5,6 prosenttia ja kasvun veturina toimi kuluttajapuoli

Janne Paananen vei keskustelun lopuksi vielä käytännön asumisen tasolle esittelemällä rautakaupan koronavuoden myynnin kasvulukuja. Toimiala kasvoi 5,6 prosenttia ja kasvun veturina toimi kuluttajapuoli (RASI ry). Pandemiavuonna kotiin eristäytyneet kuluttajat innostuivat kohentamaan kotejaan ja pihojaan.

”Suurimmat kasvut nähtiin tuotealueilla, jotka tarjoavat mahdollisuuden itse tekemiseen: piha ja puutarha, työvälineet ja maalit”, kertoi Paananen.

Paanasen mukaan nähtävillä on selkeä muutos aiempaan: kotona ei tarvitse enää olla mikään rikki tai huonosti, vaan remonttia tai kodin kohennusta voidaan tehdä vain omaksi iloksi. Hän ennustaa kotona viihtymisen jatkuvan myös tänä vuonna:

”Uskomme, ettei puuhastelu ja kotoilu ollut vain ohi menevä ilmiö, vaan se jatkuu. Yhdessä puuhastelu ja itse tekeminen kiinnostavat ihmisiä.”

Linkit puheenvuorojen taltiointeihin:
Matti Tarhio https://vimeo.com/502985308/169ac85978
Aleksi Randell https://vimeo.com/502983385/f802b1e13d
Mari Vaattovaara https://vimeo.com/502984656/e53adb07b6
Janne Paananen https://vimeo.com/502984122/39efd42f28

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä noin 10 000 kpl ja asukkaita noin 19 000. www.hoas.fi