Apua, maskini haisee! – Vai onko se hengitykseni?

Kasvomaskin sisällä muhivat tuoksut ovat yllättäneet monet suomalaiset. Suuhygienisti kertoo, mistä haju johtuu – ja miten siitä pääsee eroon.

Kasvomaskin käyttäminen on viime aikoina tullut tutuksi useimmille suomalaisille. Maskien yleistyessä moni on havahtunut epämiellyttäviin tuoksuihin, jotka eivät tunnu poistuvan, vaikka maskin pesisi tai vaihtaisi uuteen.

”Ikävät hajut maskia käyttäessä saattavat johtua pahanhajuisesta hengityksestä eivätkä maskista itsestään”, kertoo Oral Hammaslääkärien suuhygienisti Reetta Kulmala. ”Joku on voinut tietämättään kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä jo pitempään, mutta huomaa sen vasta nyt maskia käyttäessään. Oma hengitysilma kiertää maskin sisällä ja nousee sieraimiin aivan eri tavalla kuin ilman maskia.”

Näistä haju johtuu

Pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin varsinaisia aiheuttajia ovat suussa elävät bakteerit, jotka muodostavat epämiellyttäviltä haisevia rikkiyhdisteitä. Suuhygienisti Kulmala listaa tekijät, jotka vaikuttavat bakteerien määrään ja siten hengityksen hajuun:

  1. Puutteellinen suuhygienia. ”Pelkkä hammaspesu kahdesti päivässä ei takaa riittävää suunterveyden tasoa. Monet puhdistavat hammasvälit, ikenet ja kielen katteen puutteellisesti. Heikko suuhygienia voi aiheuttaa ientulehdusta ja parodontiittia, hampaiden kiinnityksen tuhoutumista. Yksi ientulehduksen ja parodontiitin monista oireista on pahanhajuinen hengitys.”
  2. Kuiva suu. ”Jos sylkeä ei erity tarpeeksi, suu jää kuivaksi ja bakteerit eivät huuhtoudu pois. Tämän takia pahanhajuinen hengitys vaivaa monia eniten juuri aamuisin: yön aikana syljen eritys on vähäisempää. Jatkuvasti kuiva suu saattaa johtua liian vähäisestä vedenjuonnista, käyttämiesi lääkkeiden vaikutuksesta tai siitä, että tapanasi on hengittää suun kautta. Joskus kuiva suu voi olla merkki diabeteksesta.”
  3. Voimakasaromiset ruoat ja juomat. ”Totta kai myös ruoka ja juoma vaikuttavat hengityksen hajuun. Esimerkiksi valkosipuli, maustesekoitukset, juustot ja muut maitotuotteet sisältävät aminohappoja. Ne reagoivat suun bakteerien kanssa ja muodostavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Kahvi ja alkoholi puolestaan vähentävät syljeneritystä ja antavat bakteereille tilaa mellastaa.”

Eroon pahanhajuisesta hengityksestä – ”Perusharjaus ei riitä”

Pahanhajuisesta hengityksestä voi päästä eroon omatoimisesti, mutta sen aiheuttaja kannattaa ensin varmistaa ammattilaisen luona.

”Jos hengityksesi haisee pahalta, ota asia puheeksi seuraavan hammastarkastuksen tai suuhygienistikäynnin yhteydessä. Suuhygienisti voi esimerkiksi poistaa bakteereita houkuttelevan hammaskiven tai ottaa ienterveyden tilaa kartoittavan Periosafe-testin”, Kulmala kertoo.

Reetta Kulmalan vinkit pahanhajuisen hengityksen hoitoon:

  1. Huolellinen päivittäinen suuhygienia – ei pelkkä perusharjaus. ”Aidosti huolellinen, päivittäin tehty suun puhdistus on paras keino pahanhajuisen hengityksen välttämiseksi ja hoitamiseksi. Perusharjaus ei riitä. Sähköhammasharja on lähtötaso, mutta sen lisäksi voit käyttää hammaslankaa, kielenpuhdistajaa ja suuvettä.”
  2. Säännölliset käynnit hammaslääkärillä tai suuhygienistillä. ”Hammastarkastus olisi fiksua tehdä kerran vuodessa. Tarkastuksessa lääkäri tutkii hampaiden, ikenien ja suun limakalvon kunnon. Säännölliset käynnit auttavat huomaamaan suunterveydessä tapahtuvat muutokset, jotka saattavat oireilla myös pahanhajuisena hengityksenä. Suuhygienistin tekemään hammaskiven poistoon kannattaa myös varata aika vähintään kerran vuodessa – jotkut tarvitsevat sitä jopa useammin.”
  3. Pastillit ja purukumi kostuttavat kuivaa suuta. ”Jos pahanhajuinen hengitys johtuu suun kuivumisesta, sokerittomat pastillit tai purukumi voivat herätellä syljeneritystä. Myös riittävä vedenjuonti sekä alkoholin ja tupakan välttäminen auttavat suun kuivuuteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka pastillin tai suuveden käyttö voi hetkellisesti auttaa pahan hajuiseen hengitykseen, on silti aina tärkeä selvittää pahan hajuisen hengityksen syy. Vaikuttamalla itse syyhyn saadaan parhaiten raikas hengitys.”

Lisätietoja:

Asiakkuus- ja markkinointijohtaja

Oral Hammaslääkärit Oyj

puh. 040 527 4830

tuija.meschini@oral.fi

 

Oral Hammaslääkärit Oyj on Suomen suurin yksityinen suun terveydenhuollon palveluja tarjoava ketju, jossa työskentelee yli 1600 alan ammattilaista. Oral toimii lähes 70 toimipisteessä ja konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy. Oral on osa kansainvälistä Colosseum Dental Groupia, jonka ainoa edunsaaja on Jacobs Foundation -hyvätekeväisyyssäätiö. Säätiö tukee lasten ja nuorten kehittymistä maailmanlaajuisesti.