Opiskelija-asumiseen erikoistuneen Hoasin 10 000. opiskelijakoti valmistui Rastilaan – opiskelijat haluavat nykyään oikean kodin eivätkä mitä tahansa luukkua

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas on tarjonnut opiskelijoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja jo yli 50 vuotta. Syyskuussa valmistuneessa ja opiskelijoille lokakuussa avautuvassa Rastilan talossa on säätiön 10 000. asunto. Hoasin mukaan opiskelijat ovat asumisen suhteen aiempaa valveutuneempia, minkä vuoksi kysyntä ja tarjonta ovat muuttuneet opiskelija-asuntomarkkinoilla.

Noin 200 metrin päässä Rastilan metroasemasta ja noin kymmenen minuutin metromatkan päässä Myllypuron suurkampuksesta sijaitsee entinen Avaran toimitalo, joka muutettiin Hoasin opiskelija-asunnoiksi. Kohde on Hoasille merkittävä monesta syystä: kohde on sen ensimmäinen konversio eli käyttötarkoituksen muutoskohde, ja taloon valmistui säätiön 10 000. opiskelijakoti.

Merkkipaalukodin uusi asukas sai pienen, mutta täysvarustellun ja modernin yksiön. Opiskelijoiden asumisen laatutaso onkin vuosien varrella kasvanut kuten myös opiskelijoiden odotukset asumiseen ovat muuttuneet.

”Jos 70-luvulla oli ihan sama mistä asunnon sai, ovat nykyään sekä kysyntä että tarjonta muuttuneet. Opiskelija-asuminenkin nähdään nyt siten, että asuntojen tulee olla myös haluttavia eikä vain halpoja”, sanoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Siitäkin huolimatta opiskelijat ovat hintatietoisia, eivätkä monet ole valmiita maksamaan korkeita vuokria tai euroakaan ylimääräisistä neliöistä. Rastilan kohde on erinomainen esimerkki siitä, että Hoas tietää mitä opiskelijat haluavat: Hoas-kodit ovat täysvarusteltuja, mutta kompaktinkokoisia yksiöitä, joissa lisää tilaa tuo kuuden nelilön kokoinen parvi. Myös Hoas-kotien hinta on edullinen:

”Uuden yksiön saa alle 500 euron kuukausivuokralla metroaseman vierestä Helsingistä. Vapailla markkinoilla on vaikea löytää yksiötä alle 800 euron kuukausivuokralla”, sanoo Tarhio.

”Nuoret haluavat kodin olevan toimiva, hyvin varusteltu ja hyvässä kunnossa. Myös sijainnin merkitys on yhä tärkeämpi – opiskelijat toivovat asumiselta hyviä liikenneyhteyksiä kampusten ja harrastusten saavuttamiseksi sekä myös keskustaan pääsemiseksi”, kertoo Tarhio.

Vuokranantajien on osattava kuunnella uusien sukupolvien toiveita

Hoas elää tiiviisti opiskelijoiden rinnalla kuunnellen heidän toiveitaan ja tarpeitaan samalla, kun se peilaa niitä kaupungin yleiseen asuntotilanteeseen ja asumisen trendeihin.

Pääkaupunkiseudun korkeat vuokrat ja omistusasuntojen hinnat pitävät opiskelija-asuntojen kysynnän korkealla. Edullisia ja haluttuja opiskelijayksiöitä ollaan valmiita jonottamaan.

”Osa nuorista tykkää asua yksin, ja osa taas kaverin kanssa solussa. Pyrimme pitämään sopivan määrän kumpaakin asuntotyyppiä tarjolla ja tarjota sopivan kodin kaikille opiskelijoille”, sanoo Tarhio.

Hoas elää nyt viisikymppisenä murroskautta: sillä on yhtä aikaa paljon sekä peruskorjausikäistä asuntokantaa, että uudisrakentamista. Hoasin 10 000 asunnosta perusparannuksessa on tällä hetkellä 362 asuntoa. Uudisrakennushankkeina säätiöllä on käynnissä 515 asuntoa ja suunnitteilla 1 141 asuntoa.

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä 10 000 kpl ja asukkaita noin 19 000. www.hoas.fi