Ennätyskorkeat sähkön hinnat puhuttavat – kiinteistönomistaja, ota nämä energiavinkit talteen

Espoo, 24.3.2022 – Sähkön hinta on noussut historiallisen korkealle tasolle. Nyt jos koskaan yritysten, kiinteistönomistajien ja rakentajien kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin sähkökustannustensa alentamiseksi – ja samalla rakennustensa tulevaisuuden turvaamiseksi. Energianhallintayhtiö Eaton on listannut neljä vinkkiä, jotka auttavat muokkaamaan rakennuksia kustannustehokkaammiksi.

Tilastokeskus julkaisi maaliskuussa katsauksen energian hinnoista viime vuoden lopulla. Pörssisähkön hinta kohosi Pohjoismaissa ennätyskorkealle vuoden 2021 viimeisellä vuosineljänneksellä. Myös Suomessa sähkön hinnat hipoivat talvella uusia lukemia. Esimerkiksi joulukuussa Suomen aluehinta kohosi 193 euroon megawattitunnilta (€/MWh). Vuonna 2020, kun hinnat olivat päinvastoin erittäin alhaisella tasolla, oli Suomen aluehinta 20 €/MWh.

Sähkön kulutus kasvaa meillä talven alhaisten lämpötilojen myötä. Lisäksi jatkuva yhteiskunnan sähköistyminen nostaa sähkön kysyntää. Korkeat hinnat ovat haaste varsinkin niille, jotka omistavat suuria ja paljon energiaa kuluttavia rakennuksia. Korkeiden hintojen selättämiseen löytyy kuitenkin useita ratkaisuja. Sähköverkon kuormitusta on mahdollista pienentää, ja omaa rakennusta voi modernisoida ekologisemmaksi. Suurten liikerakennusten omistajat saattavat turhaan maksaa liian suurta energialaskua.

Neljä askelta kohti järkevämpää energianhallintaa:

  1. Varmista, että rakennuksesi on energiatehokas. Lämmön vuotaminen rakennuksesta on kallista. Energiatarkastus voi nopeasti tulla kannattavaksi.
  2. Hallitse energiaa älykkäästi. Investoi järjestelmiin, joiden avulla voit seurata ja ohjata sähkön käyttöä. Näin voit myös optimoida rakennuksen energiatarpeen.
  3. Satsaa aurinkoenergiaan. Useimmissa liikerakennuksissa on suuria pinta-aloja, kuten kattoja ja julkisivuja, joita voidaan valjastaa aurinkosähkön tuotantoon.
  4. Ota kaikki irti itse tuotetusta sähköstä. Sähkö on tuoretavaraa, joka on käytettävä välittömästi tai varastoitava. Varastointi voidaan tehdä akuilla. Näin voit käyttää ylimääräisiä voimavarojasi silloin, kun hintataso on korkealla. Voit myös varastoida sähköä sähköverkosta, kun hinta on alhainen sekä myydä sähköä takaisin sähköverkkoon.

– Jokainen näistä neljästä toimenpiteestä pienentää sähkölaskua ja edistää älykkäämpää rakennuksen energiankäyttöä. Kun panostat näihin kaikkiin toimenpiteisiin, rakennuksesi tuottaa, hallinnoi ja jakaa itse tuotettua vihreää sähköä älykkäästi. Näin se toimii kuin moderni minivoimalaitos, Eatonin Suomen maajohtaja Lauri Tuomaala sanoo.

Mediayhteydet: eaton@kaikuhelsinki.fi

Eaton on älykkään energianhallinnan yritys, joka pyrkii parantamaan ihmisten elämänlaatua ja suojelemaan ympäristöä globaalisti. Olemme sitoutuneet tekemään liiketoimintaa oikein, toimimaan kestävästi ja auttamaan asiakkaitamme energianhallinnassa – nyt ja tulevaisuudessa. Hyödyntämällä sähköistymisen ja digitalisaation globaaleja kasvutrendejä nopeutamme siirtymistä kohti uusiutuvaa energiaa, autamme asiakkaitamme ratkaisemaan kriittiset sähkönhallintaan liittyvät haasteet, sekä toimimme sidosryhmiemme ja koko yhteiskunnan parhaaksi.

Vuonna 1911 perustettu Eaton on ollut listattuna New Yorkin pörssissä (NYSE) lähes vuosisadan ajan. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 19,6 miljardia dollaria, ja palvelemme asiakkaita yli 170 maassa. Lisätietoja osoitteessa www.eaton.com. Seuraa meitä Twitterissä ja LinkedInissa.