Valio vähentää öljyn ja turpeen käyttöä – vuodessa 17 000 tonnin päästövähennykset biopohjaisilla polttoaineilla

Energia- ja vesiyhtiö Adven toimittaa Valion Seinäjoen tehtaalle kokonaan uuden kattilalaitoksen, joka tuo lisätehoa neljän megawatin verran. Uusi biokattilalaitos vähentää tehtaan öljyn ja turpeen käyttöä ja sitä kautta hiilidioksidipäästöjä 15 000 tonnilla vuodessa. Pitäjänmäen Mehutehtaalla Helsingissä päästöt vähenevät reilut 2 000 tonnia.

Adven toimittaa energiaratkaisuja ja operoi energialaitoksia Valion tuotantolaitoksilla ympäri Suomen. Tänä vuonna yhteistyö Seinäjoen tuotantolaitoksella laajenee entisestään, kun kasvaneeseen energiantarpeeseen vastataan uudella, 4 megawatin kattilalaitoksella. Pitäjänmäen sopimus saa jatkoa, ja tuotantoa varten toteutetaan uusi 2 megawatin bioenergialaitos.

– Toimintavarmuus on meille kaikki kaikessa, ja Adven on toimittanut lämpöä Seinäjoelle todella luotettavasti. Siellä meidän on otettava maitoa vastaan kaikkina aikoina, joten katkoja ei saa olla. Lisäksi energiakumppanin valinnassa vaikuttavat tietysti projektien kannattavuus ja yhä kasvavassa määrin vastuullisuus, Valion energiapäällikkö Peter Fabritius toteaa.

– Valion pitkän aikavälin tavoitteena on nollata koko tuotantoketjun hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Lämmöntuotannon siirtyminen kohti päästöttömiä polttoaineita on linjassa tämän strategian kanssa.

Seinäjoen uusi kattilalaitos hyödyntää lähiseudulta saatavia puupohjaisia biopolttoaineita energiantuotannossa. Tämä vähentää merkittävästi käytettävän öljyn määrää. Pitäjänmäellä energia on aikaisemmin tuotettu maakaasulla. Uusi energialaitos tulee käyttämään pääosin biopolttoainetta. Molemmat muutokset auttavat Valiota pienentämään hiilidioksidipäästöjään.

– Arvioimme, että biopolttoaineiden lisääntyneen käytön myötä Valion Seinäjoen tuotantolaitoksen päästöt vähenevät jälleen 15 000 tonnia vuodessa. Tämä vastaa noin 6 000 henkilöauton vuotuisia hiilidioksidipäästöjä kertoo Advenin asiakkuuspäällikkö Jari Ojala.

Valion Pitäjänmäen tuotantolaitoksen hiilidioksidipäästöjen arvellaan puolestaan vähenevän 2 200 tonnia vuodessa.

Valiolla ja Advenilla pitkä kumppanuus

Valion Seinäjoen tehtaalla valmistetaan muun muassa voita, maitojauheita, Valio Oivariini® -levitteitä, rahkaa, raejuustoja ja tehojuomia. Tehdas on yksi Valion monipuolisimmista, ja kuuluu maidonjalostusmäärältään Valion suurimpiin. Lisäksi tehtaan yhteydessä toimii Valion laboratorio, jossa esimerkiksi analysoidaan saapuvaa maitoa. Pitäjänmäen tehtaalla taas valmistetaan mehuja ja mehukeittoja.

– Tunnistimme yhdessä valiolaisten kanssa mahdollisuuden vähentää päästöjä Seinäjoella ja Pitäjänmäellä. Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme olla mukana rakentamassa heille tulevaisuuden hiilineutraaleja tuotantoprosesseja. Meidän tehtävämme on varmistaa, että asiakas voi aina keskittyä kokonaan omaan ydinliiketoimintaansa, täsmentää Adven Suomen maajohtaja Ville Heikkinen.

Lisätiedot:

Valio Oy, Peter Fabritius, energiapäällikkö, peter.fabritius@valio.fi, 010 381 2478

Adven, Jari Ojala, asiakkuuspäällikkö, jari.ojala@adven.com, 050 452 5664

Adven, Ville Heikkinen, maajohtaja, ville.heikkinen@adven.com, 040 584 6926

Valio

Maailman innovatiivisin maito- ja ruokatalo

Valion tehtävä on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Teemme maistuvia tuotteita maidosta ja useista muista raaka-aineista. Tarjoamme makunautintoja, vaihtelua ja iloa ruokapöytään. Samalla toteutamme tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä: ruoan riittävyyden turvaaminen, kansanterveyden kohentaminen ja eläinten hyvinvoinnin parantaminen ovat esimerkkejä vaikutuksistamme. Näin ajattelevat myös suomalaiset, jotka ovat valinneet Valion Suomen vastuullisimmaksi yritykseksi kuusi vuotta peräkkäin.

Olemme suomalaisten maitotilayrittäjien osuuskuntien kautta omistama yritys. Maksamme kaikki tuotot maidon hinnan kautta maidontuottajillemme. Työllistämme maitotiloilla yhteensä 25 000 ihmistä. Valiolla on töissä 4 000 eri alojen ammattilaista ja kuuntelemme kuluttajia yli 100 vuoden kokemuksella.

Nobelisti A.I Virtasen perintö elää meissä edelleen. Hänen johtaessaan Valion laboratoriota ohjenuoraksemme vakiintui ajatus ihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä. Teemme tieteestä arkea ja elämää parantavia tuotteita. Kuluttajat nauttivat Valion tuotteista noin 60 maassa ja innovaatioillamme on 350 patenttia ympäri maailman. Olemme Suomen suurin elintarvikkeiden viejä ja koko elintarviketeollisuuden suunnannäyttäjä. Valion liikevaihto vuonna 2018 oli 1 734 miljoonaa euroa.

Valio – Paremman elämän palveluksessa.

Adven

Meitä advenilaisia ohjaa tarkoitus: Advantage in energy. For business, people and planet. Olemme osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uskomme, että ympäristöä säästävien energiaratkaisujen avulla, jotka etsimme, rakennamme ja kehitämme yhdessä asiakkaidemme kanssa, voimme vaikuttaa yritysten, ihmisten ja maapallon tulevaisuuteen.

Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Tuotamme teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteutamme erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotamme lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnämme muun muassa bio- ja geoenergiaa. Liiketoimintamallimme perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Liikevaihtomme on 200 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Meillä on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessamme on noin 370 ammattilaista. Operoimme yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW. www.adven.fi