Uusiutuvan energian hyödyntäminen helpottuu uudella Energy Aware -ratkaisulla

Sähkönkuluttajat voivat käyttää Energy Aware -energiaratkaisua verkon tasapainottamiseen, ja verkon ylläpitäjät voivat puolestaan ottaa sen avulla uusiutuvia energianlähteitä entistä tehokkaammin käyttöön.

Espoo, 10.9.2019 – Energianhallintayhtiö Eaton on julkaissut Energy Aware -ratkaisun, joka auttaa runsaasti energiaa kuluttavia toimialoja vähentämään energiankulutusta, vakauttamaan sähköverkkoa ja tukemaan kestävän kehityksen mukaista sähköntuotantoa. Energy Aware UPS perustuu Eatonin kehittämään, akustoihin varastoitua energiaa hyödyntävään teknologiaan. Tavoitteena on vauhdittaa uusiutuvien energianlähteiden käyttöä. Ratkaisu on suunnattu suuria määriä sähköä kuluttaville organisaatioille, kuten datakeskuksiin, teollisiin laitoksiin ja lentoasemille.

”Innovaatio haastaa perinteisen ajattelun ja muuntaa suuren sähköinfrastruktuurin verkostoksi. Verkosto ei vain kuluta tehoa, vaan myös varastoi energiaa, jota voidaan hyödyntää, kun sillä on suurin arvo. Käytettävä tekniikka ei muutu, mutta uuden ratkaisun myötä organisaatiot voivat osallistua taajuusmarkkinoille, mikä pienentää kustannuksia ja tarjoaa mahdollisuuden saavuttaa ympäristötavoitteet uusiutuvan energian käytön avulla”, toteaa Eatonin liiketoiminnan kehitysjohtaja Jussi Vihersalo.

Eaton Energy Aware UPS käyttää Eatonin UPS-as-a-Reserve (UPSaaR) -teknologiaa, jossa hyödynnetään Eatonin UPS-varavirtalähteitä. Niiden avulla organisaatiot voivat hallita sähköverkon kysyntää saumattomasti ja palauttaa energiaa verkkoon pitäen samalla kriittiset laitteet ja sovellukset käynnissä. Näin sähköverkkojen ylläpitäjät voivat käsitellä paremmin tehonsyötön vaihteluita, hallita kysyntää ruuhka-aikoina sekä parantaa järjestelmän luotettavuutta reagoimalla nopeammin sähköverkon häiriöihin. Sähköverkkoa voi myös hallita paremmin uusiutuvien energianlähteiden laajemman saatavuuden ja vähentyneen inertian ansiosta.

Suomessa Eaton on kehittänyt UPSaaR -teknologiaa yhteistyössä Fortumin kanssa, ja yhteistyön myötä organisaatiot voivat osallistua pohjoismaisille taajuusreservimarkkinoille. Ensimmäisen datakeskuksena UPSaaR-teknologiaa ja Energy Aware -ratkaisua hyödyntää oululainen Aurora DC Finland.

”Energiamarkkinoiden avautuminen tarkoittaa, että voimme tehokkaammin auttaa sähköverkkoa hallitsemaan kysyntävaihteluja ja saavuttamaan korkeamman uusiutuvan energian tuotantoasteen”, sanoo Fortumin liiketoiminnan kehityspäällikkö Ilari Alaperä. ”Yhteistyömme Eatonin kanssa antaa organisaatioille mahdollisuuden vähentää energiankulutusta, saada korvaus säästyneestä energiasta ja vähentää samalla ympäristövaikutuksia. Tämä on askel kohti vihreämpää tulevaisuutta.”

”Pohjoismaat ovat sähköverkkonsa luonteen, uusiutuvien energianlähteiden kasvavan tuotannon, teknologiamyönteisen suhtautumisen ja lainsäädännön ansiosta loistava markkina Energy Awaren käyttöönottoon. Eatonin ja Fortumin toteuttama ratkaisu osoittaa, että se voi hallinnoida kriittisiä kuormia ja toiminnan kannalta kriittisiä sovelluksia sekä vakauttaa sähköverkkoa energiatehokkaalla teknologialla. Ratkaisussa käytetty tekniikka tarjoaa toimivan ja nopean energiavarannon verkkojen tasapainottamiseen. Se ei vaikuta UPS-järjestelmien ensisijaiseen tarkoitukseen, eli energiakuormien turvaamiseen, vaan päinvastoin ehkäisee uusiutuvan energian tuottamisen epävakausriskejä”, kehitysjohtaja Vihersalo sanoo.

Eaton Energy Aware UPS on otettu ensimmäisenä käyttöön Eatonin pääkonttorissa Dublinissa osana energiayhtiö EirGridin taajuusreserviä ja se tukee jo Irlannin sähköverkkoa. Käyttöönotto tehtiin yhteistyössä Eatonin globaalin energianhallintakumppani Enel X:n kanssa.

Ratkaisua tarjotaan uusien Eatonin UPS-laitteiden mukana tai päivityksenä nykyisille Eaton UPS -asiakkaille.

Eaton esittelee Energy Aware -ratkaisua Future Data Summit -tapahtumassa 18.9.2019 Espoon Dipolissa.

Kuvia: www.kuvat.fi/4EU6QMJCHV

Lisätietoja:

Jussi Vihersalo
Eaton
JussiVihersalo@eaton.com
+358 407 196 755

Ilari Alaperä
Fortum
Ilari.Alapera@fortum.com
+358 406 885 559

Eaton

Eaton on energianhallintayhtiö, jonka liikevaihto vuonna 2018 oli 21,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Eatonin energiatehokkaat ratkaisut auttavat asiakkaitamme hallinnoimaan sähköistä, hydraulista ja mekaanista voimaa tehokkaasti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Eaton on sitoutunut parantamaan elämänlaatua ja ympäristöä energianhallintateknologioiden ja -palveluiden avulla. Eatonilla on noin 100 000 työntekijää, ja se myy tuotteita asiakkailleen yli 175 maassa. Lisätietoja on osoitteessa Eaton.com.