Terveysvesien kyseenalaiset vaikutukset valokeilassa – Hammaslääkäri paljastaa trendijuomien salatut riskit

Viime vuosina kauppojen hyllytilaa vallanneet makuvedet ja terveysjuomat sisältävät usein hampaille haitallista sitruunahappoa. Erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen on työssään nähnyt trendijuomien riskit suomalaisten suunterveydelle.

”Kaikki terveysvaikutuksilla markkinoitavat makuvedet eivät suinkaan ole terveellisiä – ainakaan hampaille”, kertoo Erika Laukkanen, Oral Hammaslääkärien lääketieteellinen päällikkö ja erikoishammaslääkäri.

Monet makuvedet sisältävät sitruunahappoa, jonka yhteisvaikutus hiilihapon kanssa on erittäin haitallista hammaskiilteelle. Kiilteen kulumista happojen vaikutuksesta kutsutaan eroosioksi. Eroosiosta voi seurata vihlontaa, purennan muutoksia ja reikiintymistä. Kun kiille kuluu puhki, hampaat alkavat myös kulua tavallista nopeammin.

”Pelkkä hiilihappo itsessään ei ole hampaille vaarallista. Mutta jos juoma sisältää sen lisäksi sitruunahappoa, sokeria tai makeutusaineita, se tuhoaa kiillettä. Monet sokerittomat juomat ovat itse asiassa happamampia kuin sokerilliset”, Laukkanen kertoo.

Harhaanjohtavaa mainontaa – ja varoitus urheilijoille

Makuvesien, urheilujuomien ja muiden viime vuosina suosituiksi nousseiden tuotteiden mainonta antaa niistä kuvan terveellisinä vaihtoehtoina. Laukkasen mukaan tämä on harhaanjohtavaa.

”Trendijuomien markkinointi keskittyy vitamiineihin tai ihon heleytymiseen. Siksi moni luulee, että näitä juomia voi huoletta lipitellä vaikka koko päivän. Kuluttajan on todella vaikea päästä jyvälle juomien vaikutuksesta suunterveyteen: pitäisi tiirata etiketti tarkkaan ja tutkia, sisältääkö tuote esimerkiksi sitruuna- tai omenahappoa.”

Merkitystä on myös sillä, missä tilanteissa juomia juo. Laukkanen antaa erityisvaroituksen kuntoilijoille ja laihdutuskuurilaisille.

”Urheillessa tai dieetillä ollessa suu on kuivempi ja siellä on tavallista vähemmän sylkeä. Silloin hampaat altistuvat happojuomille entistäkin herkemmin ja kiille on vaarassa.”

Hammaslääkärin nyrkkisääntö kaikille janoisille onkin yksinkertainen:

”Pahin yhdistelmä on sokeri ja sitruunahappo. Sellaiset juomat voi suosiolla jättää kaupan hyllylle.”

Pelkästään hiilihappoa ja makuaromia sisältäviä makuvesiä voi Laukkasen mukaan nauttia kohtuudella. Joka päivä niitäkään ei tulisi juoda.

Kohtalona nysähampaat?

Pahimmassa tapauksessa kiilteen katoaminen altistaa hampaat niin voimakkaalle kulumiselle, että tilanteen voi korjata ainoastaan rakentamalla uudet hammaskruunut.

”Omassa työssäni olen kohdannut jopa nuoria ihmisiä, joilla ei ole hampaista jäljellä kuin pelkät nysät.

Pieniä vaurioita voimme korjata paikka-aineella, mutta nysähampaisiin on pakko rakentaa kruunut. Se on iso prosessi.”

Makuvesien, urheilujuomien ja muiden makeiden ja happojuomien välttäminen on vain yksi osa hammaskiilteen ylläpidossa. Jokainen voi parantaa omaa tilannettaan käyttämällä fluorihammastahnaa ja huolehtimalla riittävästä kalsiumin saannista.

”Kiille ei kasva takaisin. Kun se on mennyttä, se on mennyttä. Siinä vaiheessa, kun itse havaitsee, että etuhampaiden kiilto alkaa häviämään, ollaan jo liian pitkällä. Hammaslääkäri huomaa pienemmätkin vauriot kiilteessä jo aiemmin, joten siksi suosittelen säännöllisiä käyntejä lääkärillä”, Laukkanen kertoo.

FAKTALAATIKKO – JANOJUOMIEN HYVÄT, PAHAT JA RUMAT

Oral Hammaslääkärien lääketieteellinen päällikkö, erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen listaa erityyppiset juomat sen mukaan, millaisia riskejä ne aiheuttavat hampaan pintaa suojaavalle kiilteelle.

Säännölliseen käyttöön – Ei vahingoita kiillettä
hanavesi
maustamaton kivennäisvesi (pelkästään vettä, hiilihappoa ja mineraaleja)
itse kotona hiilihapotettu kuplavesi
maito

Voi nauttia kohtuudella
kahvi (ilman sokeria!)
tee (ilman sokeria!)
olut

Kiillesyöpöt – Näitä kannattaa välttää!
makuvedet (jos sisältävät muutakin kuin hiilihappoa ja aromeja)
limsat, myös light-versiot
urheilujuomat
energiajuomat
mehut ja jääteet
siideri
viini

Lataa kuva tästä

Lisätietoja:

Erika Laukkanen
Erikoishammaslääkäri ja lääketieteellinen päällikkö

Oral Hammaslääkärit Oyj

puh. 050 338 1207
erika.laukkanen@oral.fi

Tuija Meschini
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
Oral Hammaslääkärit Oyj
puh. 040 527 4830
tuija.meschini@oral.fi

Oral Hammaslääkärit Oyj on Suomen suurin yksityinen suun terveydenhuollon palveluja tarjoava ketju, jossa työskentelee yli 1600 alan ammattilaista. Oral toimii lähes 70 toimipisteessä ja konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy. Oral on osa kansainvälistä Colosseum Dental Groupia, jonka ainoa edunsaaja on Jacobs Foundation -hyvätekeväisyyssäätiö. Säätiö tukee lasten ja nuorten kehittymistä maailmanlaajuisesti.