Syksyn säilöntäkausi on nyt – tässä vinkit ekologiseen pakastamiseen

Syksyllä pakastimet pursuavat sieniä ja marjoja, jotka ovat terveellistä ruokaa. Miten ruoat kannattaa pakastaa? Vattenfallin energia-asiantuntija vinkkaa, miten säilöt syksyn herkut mahdollisimman energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Ruoantuotanto- ja kulutus aiheuttaa noin viidenneksen kulutuksen hiilijalanjäljestä. Yksi tapa vähentää ruoankulutuksen ympäristövaikutuksia on suosia syksyllä luonnon antimia.
Luonnosta poimitut marjat, sienet ja metsästetty riista ovat päästötöntä ruokaa. Päästöjä syntyy ainoastaan siirtymisistä, jos metsään on matkattu esimerkiksi autolla.

”Matkoissa kannattaa aina suosia kimppakyytejä ja julkista liikennettä. Esimerkiksi sienestys- tai metsästysporukka voi siirtyä paikan päälle yhdellä autolla useamman sijaan”, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos neuvoo.

Pakastamista ei kannata pelätä

Moni on tottunut säilömään ruokaa pakastamalla, ja syksyllä pakastin täyttyy entisestään, kun sienet ja marjat valtaavat pakastinlokerot. Vaikka pakastaminen kuluttaa energiaa, sitä ei kuitenkaan kannata lopettaa energiankulutuksen pelossa.

”Ruoan pakastaminen on ekologista. Ruoan tuotannon ja kuljetuksen hiilidioksidipäästöt ovat kertaluokkia suuremmat kuin pakastamisen energiankulutus, eli pakastamista kannattaa hyödyntää arjessa. Ruoan pakastaminen on ekoteko myös sen vuoksi, että pakastaminen on erinomainen keino välttää ruokahävikkiä”, Lindroos kertoo.

Sen sijaan, että kuluttaja pohtisi pakastamisen oikeutusta, hän voi vaikuttaa siihen, miten pakastaa ruokansa.

”Esimerkiksi yksi tapa on ostaa fossiilivapaasti tuotettua sähköä, joka nollaa pakastimen käytöstä aiheutuneet päästöt”, Lindroos kertoo.

Lue energia-asiantuntijan vinkit tehokkaaseen pakastamiseen:

Viisi vinkkiä syksyn pakastuskauteen – näin säilöt ruoan energiatehokkaasti

1. Säädä pakastimen lämpötila -18–20 asteeseen
Laita lämpömittari pakastimeen ja säädä pakastin -18–20 asteeseen. Jos pakastimessasi ei ole digitaalista näyttöä, säädä säätönappia vähän kerrallaan ja odota välissä kuusi tuntia, jotta lämpö ehtii tasaantua. Tarkkaile lämpömittaria ja säädä pakastinta lisää tarvittaessa. Näin saavutat tavoitelämpötilan pakastukseen.

2. Vertaile kaupassa pakastimien energiatodistuksia
Pakastimien energiankulutuksessa on pieniä eroja, ja energiatodistuksessa lukee suoraan energiankulutus vuodessa. Näin voit verrata samankokoisten pakastimien kulutusta keskenään. Energialuokkien erot johtuvat pääosin pakastimien eristyksistä, joten jos ostat paremman energialuokan pakastimen, se pysyy sähkökatkon sattuessa pidempään kylmänä.

3. Muista sulattaa pakastin – tai osta pakastin, jossa on automaattisulatus
Pakastimeen kerääntyvä jää on syytä sulattaa pois tai vaihtoehtoisesti osta pakastin, jossa on automaattinen sulatus. Jää eristää hyvin, minkä vuoksi pakastimen kompressori joutuu tekemään ylimääräistä työtä, jotta se saa johdettua kylmän ilman huurteen läpi pakastimeen. Kun kompressori käy jatkuvasti, se kuormittaa laitetta. Tällöin sähköä kuluu enemmän, ja laitteen käyttöikä lyhenee.

4. Tarkkaile pakastimen ääntä
Jos pakastin pitää jatkuvasti ääntä, se on merkki kompressorin jatkuvasta käynnistä. Koneistoa ei ole suunniteltu ylläpitämään liian kylmää lämpötilaa pakastimessa, jolloin kompressori kuluu nopeasti ja kuluttaa paljon sähköä. On tavallista, että pakastin pitää ääntä taukojen kanssa, mutta jos ääni on jatkuvaa, silloin ääni on merkki joko pakastimen rikkoutumisesta tai liian kylmästä lämpötilasta.

5. Vie pakastin kierrätykseen
Kun pakastimessa alkaa ilmetä vikoja, sen käyttö tulee lopettaa ja pakastin täytyy viedä heti kierrätykseen. Kaikkein vanhimmissa laitteissa voi olla jopa terveydelle vaarallisia kaasuja, jotka pitää kerätä pois ennen kuin ne alkavat vuotaa. Myös uudemmissa pakastimissa on sekä ihmisille että ympäristölle vaarallisia kylmäaineita, joten rikkinäisten pakastimien kanssa ei kannata aikailla.

Lisätietoja:

Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall Oy
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen. Kaikki kotitalouksille ja pienille yrityksille myymämme sähkö tuotetaan fossiilittomasti. Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta ja koteja sekä muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Kuluttajat valitsivat Vattenfallin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi vuonna 2019. Tavoitteemme on fossiilivapaa elämä yhden sukupolven aikana. Lisätietoa www.vattenfall.fi