Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus vahvistaa Euroopan puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä

Eurofighter-konsortio on vastaanottanut Suomen puolustusvoimilta virallisen pyynnön lähettää lopullinen tarjous (Best and Final Offer – BAFO) HX-hävittäjähankintaan Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -koneen korvaamiseksi.

”Suomella on ainutlaatuinen, kerran sukupolvessa -mahdollisuus vahvistaa eurooppalaista yhteistyötä Euroopan ilmailuteollisuudessa, puolustuksessa ja turvallisuudessa tulemalla mukaan maanosan laajimpaan puolustusteollisuuden yhteenliittymään”, sanoi neljän Eurofighter-maan puolesta puhunut Ison-Britannian puolustusministeriön ulkosuhteista vastaava ministeri Jeremy Quin.

”Uskomme, että sotilaallisten ja teollisten etujen lisäksi, kumppanimaiden tukema Eurofighter-tarjous sisältää kaiken, mitä Suomi tarvitsee koneidensa itsenäiseen toimintaan, ylläpitoon ja hallintaan.”, Quin jatkoi.

Konsortiota tukee kolme maailman suurimpiin kuuluvaa puolustusalan toimijaa, Airbus, BAE Systems ja Leonardo. ”Eurofighter tarjoaa Suomelle ja sen teollisuudelle ennennäkemättömän pääsyn teknologiaan ja itsenäisen suorituskyvyn sekä luo korkean osaamisen työpaikkoja ja luo vaurautta”, Eurofighterin toimitusjohtaja Herman Claesen sanoi.

Vuonna 2020 Eurofighter-kumppanimaat sitoutuivat investoimaan tekniikkaan, joka pitää hävittäjän taistelukyvyn kilpailun kärjessä 2060-luvulle. Saksan ilmavoimat on sitoutunut hankkimaan 38 uutta Eurofighter-lentokonetta muodostamaan tulevan ilmapuolustuksensa ytimen. Yhdistynyt kuningaskunta on luvannut investoida uuden, kehittyneen elektronisesti skannaavan tutkan viimeistelyyn.

Viimeisimmät investoinnit parantavat edelleen lähes 500 Eurofighter-hävittäjän suorituskykyä viiden Euroopan maan ilmavoimissa. Yhteinen uhkakuva ja sotilaalliset vaatimukset tekevät Eurofighterista vahvan vaihtoehdon Suomelle.

Lisätietoja:

Adam Morrison, BAE Systems
M: +44 (0)7493 864931
E: adam.morrison2@baesystems.com

Kuvamateriaalia:
https://resources.baesystems.com/?c=41571&k=56b9cece17

Eurofighter

Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Saksa muodostavat neljä Eurofighter-kumppanimaata, jotka yhdessä BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa muodostavat Euroopan suurimman puolustusyhteistyöohjelman.

Iso-Britannia, joka vastaa kumppaneidensa puolesta Eurofighterin HX-kampanjasta, on ylpeä voidessaan tarjota Eurofighter-järjestelmää ehdokkaaksi Suomen HX-ohjelmaan. Eurofighter on Euroopan ja Naton ilmavoimien selkäranka tulevina vuosikymmeninä. Koneita on tällä hetkellä käytössä yli 500. Eurofighter tarjoaa täysin yhteensopivan ja käytössä koetellun ilmapuolustuksen koko Euroopalle. Koneet ovat käytössä esimerkiksi Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen se on lentänyt yli 500 000 lentotuntia operaatioiden ja koulutuksen välillä – tarjoten todistetun luotettavuuden, saatavuuden ja käyttöönotettavuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimintavapaus ja huoltovarmuus

Valitsemalla Eurofighterin Suomi valitsee kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin – joka on välttämätön edellytys nykyaikaisen hävittäjän käyttämiselle.

Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta.

Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.

Todistettua suorituskykyä

Eurofighter on markkinoiden edistynein monitoimihävittäjä, joka pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan -, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.

HX-ehdotus tarjoaa viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Nämä varmistavat koneiden ja lentäjien parhaan mahdollisen turvallisuuden sekä tehokkaimman asejärjestelmän. Eurofighter tarjoaa myös laajimman asevalikoiman HX-hankkeessa, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.