Selvitys: Koronavuosi paljasti Akilleen kantapään suomalaisyrityksissä – Tuotetiedon nykylaadulla ei pärjää kansainvälistyvässä kilpailussa
Vaikka tuotetietoa pidetään kriittisen tärkeänä vaikuttajana asiakkaan ostopäätökseen, yritykset eivät ole tyytyväisiä sen hallintaan, paljastaa tuotetiedonhallinnan ammattilaisille suunnattu tuore kyselytutkimus
Koronavuosi 2020 sai suomalaisyritykset havahtumaan digitaalisten alustojen ja verkkokaupan potentiaaliin. Canterin teettämä tuore kyselytutkimus kertoo, että yritykset odottavat digitaalisten kanavien kautta tapahtuvan myynnin osuuden lähes kaksinkertaistuvan seuraavien kahden vuoden sisällä.
Digikaupan korostuessa myös tuotetiedon merkitys kasvaa. Tuotetiedolla tarkoitetaan kaikkea tuotteeseen liittyvää informaatiota, jolla asiakasta palvellaan ostopolun ja asiakkuuden eri vaiheissa. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 76 prosenttia piti tuotetietoa suurena tai erittäin suurena vaikuttimena asiakkaan ostopäätöksessä.
Vaikka tuotetietoa pidettiin kriittisenä menestystekijänä, sen hallinta oli vastaajilla puutteellisissa kantimissa. Vain 11 prosenttia vastaajista koki olevansa erittäin tyytyväisiä yrityksensä tämänhetkiseen tuotetiedon hallintaan. Jopa 33 prosenttia arvioi menettäneensä kauppaa virheellisten tai puutteellisten tuotetietojen takia.
”Yhä useamman suomalaisyrityksen silmät ovat tänä vuonna avautuneet digitaalisen kaupan tärkeydelle ja sitä kautta tuotetiedon merkitykselle. Etenkin B2B-puolella korostuvat tuotteen vaatimustenmukaisuus ja soveltuvuus käyttötarkoitukseen. Yksinkertainen totuus on, että asiakas ei osta, jos hän ei tiedä”, kertoo keskitetyn tuotetiedonhallinnan ratkaisuja tarjoavan ja konsultoivan Canterin toimitusjohtaja Patrik Palatz.
Tieto hajallaan ERP:eissä ja Exceleissä, vaikka keskitetty tuotetiedonhallinta auttaisi
Merkittävimpiä ongelmia tuotetiedon hallinnassa suomalaisyritysten mukaan ovat tiedon hajanaisuus eri järjestelmissä sekä yhtenäisten toimintamallien puuttuminen.
”Todella moni kyselytutkimukseen vastannut tuotetiedonhallinnan ammattilainen kuvaili tilannetta, jossa tuotetieto on pirstaloitunut moneen rinnakkaiseen järjestelmään ja usean eri henkilön taakse. ERP:eissä, exceleissä tai kollegojen hatuissa asuvan tuotetiedon kuljettaminen myyntikanaviin ja -materiaaleihin teettää yrityksissä tuskastuttavan paljon käsityötä”, arvioi Palatz selvityksen tuloksia.
Tuotetiedonhallintaa on mahdollista automatisoida Product Information Management eli PIM-järjestelmillä. PIM-ratkaisut helpottavat kaupallisten tuotetietojen keskitettyä hallintaa, kun tiedot voidaan päivittää eri myyntikanaviin yhdestä paikasta.
Canterin teettämän selvityksen tulokset antavat vahvan signaalin keskitetyn kaupallisen tuotetiedonhallinnan hyödyistä. Keskitettyä PIM-ratkaisua hyödyntävistä yrityksistä yli 70 prosenttia kertoi olevansa melko tai erittäin tyytyväisiä yrityksensä tuotetiedonhallintaan, ja 44 prosenttia ilmoitti olevansa tyytyväisiä tuotetietojensa laatuun. Sen sijaan ilman PIM-ratkaisua toimivista yrityksistä lähes 70 prosenttia oli tyytymättömiä yrityksensä tuotetiedon hallintaan, ja vain 20 prosenttia oli tyytyväisiä tuotetiedon laatuun.
”Tuotetiedonhallintaa keskittäneet yritykset toivat esille selkeitä liiketoimintahyötyjä. Tuotetiedonhallinnan nopeus, helppous ja automaattisuus mahdollistaa paremman keskittymisen verkkomyynnin ja markkinoinnin kannalta tärkeisiin osa-alueisiin, kuten tietoa rikastaviin sisältöihin. Yrityksissä, joissa kaupallista tuotetiedonhallintaa ei ole keskitetty, painitaan useimmiten vielä perusasioiden, kuten tuotetiedon oikeellisuuden ja riittävän laatutason varmistamisen kanssa”, Palatz kertoo.
Amazon kiinnostaa, mutta siellä pärjääminen vaatii rikastamista
Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten yritysten asenteita Amazoniin, Google Shoppingiin tai erilaisiin alakohtaisiin markkinapaikkoihin liittyen. Näitä piti kiinnostavina yli kolmannes, eli 35 prosenttia vastaajista.
Kaupan laajeneminen Amazonin kaltaisille alustoille korostaa entisestään tuotetiedon ja sen keskitetyn hallinnan tärkeyttä: esimerkiksi tuotekuvauksista vaaditaan markkinakohtaisuutta ja useita eri kieli- ja mittayksikköversioita. Tuotesisällöt ovat myös keino erottautua kilpailijoista.
”Etenkin kuluttajatuotteita myyvät kotimaiset yritykset kokevat Amazonin, Google Shoppingin ja muut markkinapaikat tärkeiksi väyliksi tavoittaa globaalimpi asiakaskunta”, Palatz tulkitsee kyselyn vastauksia.
Keskitetyn tuotetiedonhallinnan ratkaisut auttavat myös tuotetiedon rikastamisessa, eli esimerkiksi videoiden, käyttäjätarinoiden, oppaiden tai tuotelinkitysten liittämisessä perustietojen yhteyteen. Kyselyn vastaajista 87 prosenttia arvioi rikastetun tuotetiedon olevan tärkeä erottautumistekijä digikanavissa.
”Suosittelun voima verkkokaupassa on valtava. Jos yritys pystyy rikastamaan tuotetietojaan esimerkiksi vinkkivideoilla, muiden käyttäjien arvioilla tai inspiroivilla käyttöesimerkeillä, se saa etulyöntiaseman kilpailijoihin verrattuna. Myös vastuullisuuteen ja eettisiin arvoihin liittyvä viestintä nousee koko ajan tärkeämmäksi”, sanoo Palatz.
Canterin marraskuussa 2020 toteuttama selvitys oli ensimmäinen tuotetiedonhallinnan tilaa Suomessa laajasti selvittänyt tutkimus. Sähköiseen kyselyyn ja laadullisiin puhelinhaastatteluihin osallistui yli 100:n eri yrityksen kaupallisen tuotetiedonhallinnan parissa työskentelevää asiantuntijaa ja päättäjää. Tutkimuksen toteutti Canterin toimeksiannosta Tutkimustoimisto Vastakaiku Oy.
Tutkimusraportti on ladattavissa täältä.
Lisätietoja:
Patrik Palatz, toimitusjohtaja, Canter Oy
puh. 040 774 1200
patrik.palatz@canter.fi
Canter on kaupallisen tuotetiedon keskitettyyn hallintaan (PIM) ja tuotetiedon monikanavajulkaisemiseen erikoistunut ohjelmisto- ja asiantuntijayritys. Canterin toimittamien ratkaisujen avulla sen asiakkaat kasvattavat tuotetietoihin liittyvän pääomansa arvoa, tehostavat toimintaansa ja menestyvät monikanavaisessa kaupassa. www.canter.fi