Saksa tilaa 38 uutta Eurofighteria

Toimitukset ilmavoimille alkavat vuonna 2025, tuotanto aloitetaan välittömästi

Saksan liittotasavallan parlamentti on hyväksynyt 5,4 miljardin euron rahoituksen enintään 38 uuden Eurofighter-hävittäjän hankintaan. Koneet korvaavat Saksan ilmavoimien ensimmäisen tuotantoerän (Tranche 1) koneet, jotka on tarkoitus myydä.

Uudet koneet varustetaan aktiivisella elektronisesti keilaavalla tutkajärjestelmällä (AESA) sekä viimeisen tuotantoerän (Tranche 4) ohjelmistopäivityksin. Nykyisin käytössä olevat Eurofighterit ovat Tranche 3 -tuotantoerää.

Koneiden toimitukset Saksan ilmavoimille odotetaan alkavan vuonna 2025 ja tuotanto alkaa välittömästi. Eurofighterit valmistetaan neljän maan konsortiossa – Saksassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Espanjassa – ja Airbus Defense vastaa koneiden lopullisesta kokoonpanosta Manchingissa, Saksassa.

”Tämänpäiväinen Saksan parlamentin ilmoitus aikeesta ostaa jopa 38 Eurofighter -hävittäjää osoittaa vahvaa luottoa koneen kykyihin ja vahvistaa Eurofighter roolia Euroopan puolustuksen selkärankana vuosikymmeniä eteenpäin”, BAE Systemsin ilmailuliiketoiminnan toimitusjohtaja Andrea Thompson sanoo. ”Eurofighter on edelleen yksi maailman menestyneimmistä hävittäjistä, joka ylläpitää tuhansia arvokkaita työpaikkoja kaikkialla Euroopassa ja kansainvälisiä kumppanuuksia.”

Lisätietoja:
Adam Morrison, BAE Systems
M: +44 (0)7493 864931
E: adam.morrison2@baesystems.com

Eurofighter

Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Saksa muodostavat neljä Eurofighter-kumppanimaata, jotka yhdessä BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa muodostavat Euroopan suurimman puolustusyhteistyöohjelman.

Iso-Britannia, joka vastaa kumppaneidensa puolesta Eurofighterin HX-kampanjasta, on ylpeä voidessaan tarjota Eurofighter-järjestelmää ehdokkaaksi Suomen HX-ohjelmaan. Eurofighter on Euroopan ja Naton ilmavoimien selkäranka tulevina vuosikymmeninä. Koneita on tällä hetkellä käytössä yli 500. Eurofighter tarjoaa täysin yhteensopivan ja käytössä koetellun ilmapuolustuksen koko Euroopalle. Koneet ovat käytössä esimerkiksi Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen se on lentänyt yli 500 000 lentotuntia operaatioiden ja koulutuksen välillä – tarjoten todistetun luotettavuuden, saatavuuden ja käyttöönotettavuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimintavapaus ja huoltovarmuus

Valitsemalla Eurofighterin Suomi valitsee kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin – joka on välttämätön edellytys nykyaikaisen hävittäjän käyttämiselle.

Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta.

Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.

Todistettua suorituskykyä

Eurofighter on markkinoiden edistynein monitoimihävittäjä, joka pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan -, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.

HX-ehdotus tarjoaa viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Nämä varmistavat koneiden ja lentäjien parhaan mahdollisen turvallisuuden sekä tehokkaimman asejärjestelmän. Eurofighter tarjoaa myös laajimman asevalikoiman HX-hankkeessa, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.