Robotti rakentaa, ihminen suunnittelee – tekoälyn suunnittelutaidot ovat vielä vajavaiset

Rittalin AX-KX-uutuusmallisto valmistuu tekoälyn ohjaamien robottien rakentamana, mutta suunnittelutyö perustuu asiakkaiden ja asentajien tarpeisiin ja kokemuksiin

Robotiikan ja tekoälyn yleistyminen teollisessa tuotannossa voi huijata luulemaan, ettei ihmisellä ole enää roolia modernissa tuotantoketjussa. Varsinaisissa tuotantolaitoksissa ihmisten työmäärä onkin kutistunut, mutta suunnittelutyö on yhä vahvasti ihmisten harteilla.

Teollisiin ympäristöihin teknologiaa suunnittelevan Rittalin uudet AX- ja KX-kytkentäkaapit rakennetaan modernissa tuotantolaitoksessa itsenäisesti toimivien robottien voimin, mutta tuotekehityksen ytimessä on ollut asiakkaiden ja loppukäyttäjien toiveiden huomioiminen.

”Tuotekehitysosastomme henkilöt vierailivat koteloita ja kaappeja käyttävien asiakkaiden luona ja kuuntelivat asentajien ja suunnittelijoiden toiveita. Myös Rittalin tytäryhtiöiltä kerättiin kehitysideoita ja niitä toteutettiin mahdollisuuksien mukaan”, Rittalin kytkentäkaapeista, kaapelikouruista ja asennuslattioista vastaava tuotepäällikkö Pasi Kinnunen kertoo.

Käyttäjää osallistavan muotoilun ajattelu näkyy voimakkaasti maaliskuussa markkinoille saapuvissa AX- ja KX-kaappimallistoissa. Niiden osiin ja toiminnallisuuksiin tehdyissä uudistuksissa on tähdätty ennen kaikkea asennustyön yksinkertaistamiseen ja ajan säästämiseen.

Robottien ja ihmisten yhteistyö tuottaa laatua

Teollisiin ympäristöihin teknologiaa suunnittelevan Rittalin älytehdas Haigerissa Saksassa on erinomainen esimerkki modernista, älykkäästä tehdasympäristöstä: yli 100 robottia käsittelee vuodessa jopa 35 000 tonnia terästä, jonka ne leikkaavat, muotoilevat, hitsaavat ja maalaavat valmiiksi kytkentäkaapeiksi.

Vaikka Rittalin valmistamat kytkentäkaapit päätyvät teollisuusympäristöihin, panostetaan niiden suunnitteluun ja muotoiluun huolella.

”Meidän tuotteemme asennetaan usein paikkoihin, joista ne eivät edes näy ulospäin. Tämä ei silti tarkoita, ettemmekö panostaisi muotoiluun. Vaikka esimerkiksi sähkökytkentäkaappi on tietynlainen ’välttämätön paha’, on niissäkin eroja”, kertoo Kinnunen.

Rittalin kytkentäkaapeissa toteutuvat teollisen muotoilun molemmat puolet: toimivuus ja ulkonäkö. Kotelon laadukas viimeistely ja terävien kulmien poissaolo vähentää asentajien työtapaturmia ja kotelon käsittely on miellyttävää. Kotelon kolmivaiheinen pintakäsittely toimii puolestaan tehokkaana suojana mekaanisia vaurioita ja korroosiota vastaan.

”Toisaalta erityinen pintakäsittely voi liittyä ulkonäköönkin: tietyissä kohteissa kotelot sijoitetaan näkyville ja silloin niiden täytyy tukea asiakkaan lopputuotteen värimaailmaa ja brändiä”, Kinnunen sanoo.

Muotoilu tukee käyttötarkoitusta

Teolliseen tuotantokäyttöön tarkoitettujen laitteiden kohdalla muotoilu ei vähennä laitteiden funktionaalisuutta. Ulkonäön sijaan muotoilua voi lähestyä toisestakin näkövinkkelistä: muotoilu tukee toimivuutta, käyttäjäystävällisyyttä ja kestävyyttä.

Käytön kautta saadun palautteen perusteella uusiin AX- ja KX-kaappeihin on kehitetty muun muassa asentajan työtä helpottavat, aiempia malleja suuremmat läpivientilaipat sekä mahdollisuus asentaa asennuslevyn ja oven maadoitustappi jälkikäteen edestäpäin. Kotelon käyttöönottoa nopeuttavat myös irrallaan toimitettavat ovi ja lukkopesä.

”Ajatus oven ja lukkopesän toimittamisesta irrallisina syntyi suoraan asiakkaiden toiveesta. Valtaosa asiakkaista irrottaa oven joka tapauksessa esimerkiksi ovea aukotettaessa. Uudistus poistaa siis yhden työvaiheen täysin”, kertoo Kinnunen.

Robottiteknologian yleistyessä Rittal ei ole unohtanut käsityön arvoa. Yhtiön Vantaalla toimiva verstas palvelee edelleen kotimaisia asiakkaita, jotka tarvitsevat tilaamiinsa tuotteisiin aukotuksia tai kokoonpanoa lyhyellä toimitusajalla.

”Vantaalla toteutamme asiakkaan toiveiden mukaiset aukotukset ja lisävarusteiden asennukset. Todella suosituksi on noussut varsinkin Perforex-jyrsinkoneella tehtävät aukotukset”, kertoo Kinnunen.

Lisätietoja Rittalin AX- ja KX-kaapeista: https://www.rittal.com/fi-fi/content/fi/unternehmen/presse/pressemeldungen/pressemeldung_detail_54080.jsp

Kuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Rittal/AXjaKX/

Mediayhteydet:
Pasi Kinnunen – Tuotepäällikkö: teollisuuden kytkentäkaapit ja -kotelot, kaapelikourut ja asennuslattiat
pasi.kinnunen@rittal.fi | 044 334 4109 | www.rittal.fi

Rittal Oy
Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2019. Suomen maayhtiö työllistää 50 ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella.