Poikkeusolot nostavat kotimaisen ruoan arvostusta – lähellä tuotettu kaura on vastuullista ruokaa eivätkä sen saatavuutta rajoita kansainväliset päätökset

Kulunut kevät on nostanut kotimaisen ruoan ja ruokatuotannon arvostusta entisestään. Suomalaisena superruokana tunnettu kaura on vastuullinen vaihtoehto tuontiriisille.

Poikkeuksellinen koronakevät on saanut sekä valtiot että kotitaloudet kasvattamaan valmiusvarastojaan. Pitkät kansainväliset toimitusketjut ovat paikoin hidastuneet tai jopa kokonaan katkenneet liikkumisrajoitusten vuoksi. Epävarmuus ja huoli tulevasta ovat jopa käynnistäneet puheet ruokaprotektionismista, ja esimerkiksi Venäjä on asettanut rajoituksia viljan viennille ja Vietnam riisin viennille.

Kun kokonaiskuvaan lisätään vielä ruokatuotannon vastuullisuus, nousee kotimainen lähellä tuotettu kaura ylivoimaiseksi. Vastuullisuusnäkökulmasta on myös tärkeää, ettei ruokaa ole kuljetettu pitkien matkojen päästä.

”Kaura viihtyy monissa eri maalajeissa ja menestyy Suomessa lähes joka kolkassa, joten se on todella lähiruokaa. Lisäksi kaura on esimerkiksi vehnään verrattuna melko vaatimaton vilja, joka hyödyntää ravinteet tehokkaasti eikä käytä vettä tuhlailevasti”, Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Esimerkiksi juuri vettä runsaasti tarvitsevaan riisiin nähden kaura on ympäristön kannalta loistava vaihtoehto. Peltojen hyvinvoinnin näkökulmasta kaura on myös erinomainen esikasvi, eli sen viljely tekee hyvää maaperälle. Moneen soveltuvalla kauralla voikin korvata vähemmän ekologisia ruoka-aineita.

”Riisi on ihan omaa luokkaansa veden käytössä. Kaura on sen kanssa hyvin samantyyppinen muun muassa tärkkelyskoostumuksen suhteen, ja riisi onkin hyvin pitkälle korvattavissa kauralla”, Hietaniemi kertoo.

On vain ajan kysymys, milloin kotikokit ottavat kotimaiset viljat käyttöönsä laajassa mittakaavassa

”Kotimaisia viljoja on jo vuosien ajan nähty ruokalistoilla erityisesti julkishallinnon puolella ja henkilöstöravintoloissa, missä terveellisyys, ekologisuus ja lähiruoka nähdään tärkeinä ominaisuuksina. Luomutuotteillakin on täällä kysyntää. Myös monet ravintolat ovat siirtyneet käyttämään kotimaisia viljoja vaihtoehtona perinteisille aterialisäkkeille”, sanoo Myllärin kaupallinen johtaja Jarkko Tuomola.

”Nyt on lähinnä ajan kysymys, milloin kotikokit löytävät kotimaiset viljat käyttöönsä laajassa mittakaavassa. Vaihtoehtoja on kyllä tarjolla”.

Kuvia: www.kuvat.fi/6MWZET2KYN

Lisätietoja:

Jarkko Tuomola
kaupallinen johtaja
Helsingin Mylly
p. 0400 687 269
jarkko.tuomola@helsinginmylly.fi

Veli Hietaniemi
Suomen Kaurayhdistys ry:n puheenjohtaja, tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
p. 029 532 6126
veli.hietaniemi@luke.fi

 

Helsingin Mylly Oy on suomalainen perheyritys, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi erilaisia viljatuotteita niin kuluttajille, suurkeittiöille kuin teollisuudelle. Yritys on Suomen suurin kotimaisen luomuviljan jalostaja, merkittävä viljatuotteiden viejä. Tuotemerkkejämme ovat Myllärin ja Helsinki Mills.