Pekka, Mörkö, Pässi ja Turbo – Onko tämä Suomen nimetyin kodin laite?

Annoitko sinäkin robottiruohonleikkurillesi nimen? Niin on tehnyt moni muukin, ja yleisin nimi tuntuu olevan miehen etunimi. Robottiruohonleikkureita on nimetty myös esimerkiksi erilaisilla lempinimillä, eläinmaailman innoittamana sekä tunnettujen hahmojen mukaan.    

Maailman ensimmäisen robottiruohonleikkurin kehittäjä Husqvarna järjesti kesäkuun alussa sosiaalisessa mediassa kilpailun, jossa kysyttiin robottiruohonleikkureiden nimiä. Vastauksia robottiruohonleikkureiden omistajilta kertyi lähes 300 kappaletta.

Kaikkein yleisin robottiruohonleikkurin nimi on miehen etunimi. Kolmasosa vastaajista oli nimennyt robottiruohonleikkurinsa miehen etunimellä. Usein kyseessä oli perinteinen suomalainen nimi, kuten Erkki, Oiva, Keijo, Martti, Pekka, Kake, Jorma, Raimo. Mukana oli myös esimerkiksi Aarre, joka kuvaa hyvin omistajansa arvostusta robottia kohtaan.

Naisen nimiä oli saanut vain 7 prosenttia roboteista. Nekin olivat usein melko perinteisiä: Justiina, Tyyne, Irma, Hilma ja Elsa. Erilaiset sukupuolettomat lempinimet olivat yleisiä. Mukana oli mm. Rontti, Sakset, Pulla, Ludde ja Nuunuu.

Husqvarnalla on huomattu, että robottiruohonleikkurille annetaan usein nimi.

  • Muillakin kodin automaattisilla laitteilla kuten robotti-imureilla on varmaankin nimiä. Nimeämiseen kannustaa varmaan sekin, että esimerkiksi meidän robottiruohonleikkureitamme voi ohjata kännykän kautta ja sovelluksessa on paikka nimelle. Leikkurista tulee myös jollain tapaa inhimillinen, kun se vaeltaa pihalla ja sen touhuja tulee seurattua puolihuomaamatta, Husqvarnan Satu Kontio pohtii nimeämisen suosiota.

Vastaava kilpailu on tähän mennessä järjestetty myös Ruotsissa, Virossa ja Norjassa. Ruotsissa yleisin nimi oli Skalman ja Virossa ykköstilasta kamppailivat tasapäin Robi ja Robert. Norjassa suosituin nimi oli Carl I. Hagen – tunnetun norjalaisen poliitikon mukaan (hagen = puutarha).

Pihalla tulee vastaan Mönkerö

Noin 13 prosentilla robottiruohonleikkureista on kuvaileva nimi kuten Ahmatti, Nurmeli, Puhti, Pöksytin, Mönkerö, Uuras tai Reipas.

Kuvitteellisten hahmojen tai todellisten henkilöiden nimiä oli noin 10 prosentilla roboteista. Mukana olivat mm. Robocop, Mörkö, Jaska Jokunen, Putin ja Kimi Räikkösen mukaan nimetty Iceman.  Yhtä yleisiä olivat erilaiset väännökset nurmikosta, robotista, ruohosta tai Husqvarnasta: Husse, Nurmuri, Robo ja Robbe.

Muutamia mainintoja saivat myös sukunimen mukaan nimetyt robotit, erilaiset entisaikojen maanviljelynimet renki, piika, isäntä ja emäntä sekä yhdistelmänimet kuten Kesä-Hessu ja Ahkera-Liisa. Vain muutama robottiruohonleikkuri oli kokonaan vailla nimeä.

Kilpailu toteutettiin Facebookissa 1.-11.6.2020, ja yhteensä vastauksia kertyi hieman yli 300.

 

Lataa täältä käyttöösi Husqvarna Automower 305 -robottiruohonleikkurin kuvia:

https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Husqvarna/Automower%20305/?i=Q64GYUnBeRPaTk2pH8ECMWcNJ5uVK3hF

 

Kaipaatko lisätietoa? Ota yhteyttä:

Satu Kontio, Husqvarna, 040 5003876, satu.kontio@husqvarnagroup.com

tai Kaiku Helsinki, 09 8866 6600, husqvarna@kaikuhelsinki.fi

Konsernia koskevissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Husqvarnan lehdistöpäivystykseen,

+46 8738 7080, press@husqvarna.se.

 

Husqvarna

Husqvarna on yksi Husqvarna Group -konsernin tuotemerkeistä. Vuodesta 1689 alkaen Husqvarna on valmistanut korkeatasoisia tuotteita ja esitellyt lukuisia mullistavia innovaatioita, kuten moottorisahojen tärinänvaimennuksen ja automaattisen ketjujarrun sekä maailman ensimmäisen robottiruohonleikkurin. Nykyään Husqvarna tarjoaa laajan valikoiman huippuluokan ulkokäyttöön tarkoitettuja pienkoneita viheralueiden, metsien ja puutarhojen hoitoon. Husqvarnan tuotteet ovat teknologisia edelläkävijöitä kaikilla tärkeimmillä osa-alueilla: moottorisahat, trimmerit, päältä ajettavat ruohonleikkurit ja robottiruohonleikkurit. Husqvarnan tuotteita myydään yli 100 maassa pääasiassa huoltopalveluja tarjoavien jälleenmyyjien kautta.

 

Husqvarna Group

Husqvarna Group on maailman johtava metsä-, puisto- ja puutarhatyöhön tarkoitettujen, suorituskykyisten ja innovatiivisten pienkoneiden valmistaja. Valikoimassa on esimerkiksi moottorisahoja, trimmereitä, robottiruohonleikkureita ja päältäajettavia ruohonleikkureita. Yritys on myös Euroopan johtava kuluttajakäyttöön tarkoitettujen kastelutuotteiden valmistaja ja maailman johtava rakennus- ja kiviteollisuuteen suunniteltujen leikkuulaitteiden ja timanttityökalujen valmistaja. Yrityksen valmistamia tuotteita myydään kuluttajille ja ammattilaisille yli 100 maassa, tuotemerkkeihin kuuluvat: Husqvarna, Gardena, McCulloch, Poulan Pro, Weed Eater, Flymo, Zenoah ja Diamant Boart. Yrityksen nettomyynti vuonna 2018 oli 41 miljardia Ruotsin kruunua, ja työntekijöiden määrä yhteensä neljässäkymmenessä eri maassa oli noin 13 000.