Oulun insinööriopiskelijat tutustuvat jakeluverkkohäiriöihin – Eatonin ratkaisu auttaa simuloimaan vikatilanteita

Oulun ammattikorkeakoulu rakennuttaa opetuskäyttöä varten hybridisähköverkon, jonka avulla sähköverkon häiriöitä voidaan simuloida opetustilanteessa. Hybridisähköverkon perustana on Eatonin toimittama UPSG-järjestelmä, joka on osa Oulun Energian ammattikorkeakoululle toimittamaa kokonaisuutta.

UPSG on hybridiratkaisu, jossa yhdistyvät nopean aktivointikyvyn superkondensaattorit teho-ohjaimineen ja perinteisempi pitkän varakäyntikapasiteetin diesel-generaattori.

Oulun ammattikorkeakoulu hyödyntää Eatonin UPSG-ratkaisua muun muassa silloin, kun se luo keinotekoisia sähkökatkotilanteita ja häiriöitä paikallisen sähköverkon toimintaan. UPSG:n superkondensaattoriyksikkö toimii välittömästi aktivoituneena energiavarastona ja takaa näin vikatilanteissa häiriöttömän sähkönsyötön.

“Energiavarastot ovat olennainen osa tulevaisuuden sähköverkkoja. UPSG-järjestelmän avulla opiskelijat pääsevät käytännössä näkemään, miten energiavarastot toimivat”, sanoo Eatonin energiavarastojen asiantuntija Marko Räty.

Oulun ammattikorkeakoulun käyttöön tuleva ratkaisu sisältää laitteen vaatiman tilan eli kontin, varavoimajärjestelmänä toimivan AGCO Powerin AG110kVA-dieselgeneraattorin ja kaksi Eaton UPS 93PM-50kW -laitetta sekä Eaton 50kW/23s-superkondensaattorit. Uuden UPSG-kontin dieselgeneraattori varmistaa sähkönsaannin jopa 4–5 vuorokauden mittaisen sähkökatkon aikana.

“Saamme opiskelijoillemme ja tulevaisuuden tarpeita varten loistavat opetus- ja oppimisympäristöt erilaisiin saarekekäyttö-, kysyntäjousto- ja taajuusmarkkinatehtäviin. UPSG:n avulla on mahdollista tuoda esille esimerkiksi superkondensaattorien käyttö kuormituspiikkien leikkaamisessa sekä sähkön laadun kannalta merkittävien häiriöiden, kuten lyhytaikaisten katkosten eli ”räpsyjen” vaikutusten poistaminen”, sanoo Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Marko Kukkola.

UPSG kytketään osaksi saarekeverkkoa, mikä tarkoittaa, että se on erillään valtakunnan sähköverkosta. Näin kontista voidaan syöttää tehoa suoraan kiinteistön omaan sähköverkkoon. Kontti on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuodesta 2021.

Mediayhteydet:

Marika Sinikari, markkinointipäällikkö, Eaton, MarikaSinikari@eaton.com, +358 40 509 7187

 

Eaton on globaali, johtava energialiiketoiminnan asiantuntija. Eatonilla on vahvaa paikallista sovellusosaamista sähkönjakelussa ja suojaamisessa, sähkönsyötön varmistamisessa ja energiavarastoinnissa, sähkönlaadussa sekä sen hallinnassa ja automatisoinnissa, turvallisuuden takaamisessa rakenteellisissa ratkaisuissa sekä vaativissa ympäristöratkaisuissa. Kokonaispalveluiden, kanavien, integroidun digitaalisen alustan ja näkemysten avulla Eaton tukee toimialoja ympäri maailmaa ja auttaa asiakkaitaan ratkaisemaan kriittisimmät sähkönhallintaan liittyvät haasteet.

Eatonin tehtävänä on parantaa elämänlaatua ja ympäristöä virranhallintateknologioiden ja -palveluiden avulla. Tarjoamme kestävään kehitykseen perustuvia ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaitamme hallinnoimaan sähköistä, hydraulista ja mekaanista voimaa – turvallisemmin, tehokkaammin ja luotettavammin. Eatonin vuoden 2019 liikevaihto oli 21,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja myymme tuotteita asiakkaillemme yli 175 maassa. Eatonilla on noin 93 000 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa Eaton.com.