Onko muotoilulla väliä teollisuustuotteissa?

Teollisuusympäristössä erehtyy helposti luulemaan, ettei muotoilu olisi tärkeää. Monien mielissä muotoilu on jotain luksusta, ylimääräistä hienostelua, pintakiiltoa. Mutta ulkonäön sijaan muotoilua voi lähestyä toisestakin näkövinkkelistä: muotoilu on toimivuutta, käyttäjäystävällisyyttä, kestävyyttä.

”Meidän tuotteemme asennetaan usein paikkoihin, joista ne eivät edes näy ulospäin. Tämä ei silti tarkoita, ettemmekö panostaisi muotoiluun. Vaikka esimerkiksi sähkökytkentäkaappi on tietynlainen ’välttämätön paha’, on niissäkin eroja”, kertoo Rittalin kytkentäkaapeista, kaapelikouruista ja asennuslattioista vastaava tuotepäällikkö Pasi Kinnunen.

Rittalin tuotekehityksen ytimessä on asiakkaiden ja loppukäyttäjien toiveiden huomioiminen.

”Tuotekehitysosastomme henkilöt vierailevat koteloita ja kaappeja käyttävien asiakkaiden luona ja kuuntelevat asentajien ja suunnittelijoiden toiveita. Kuuntelemme tarkalla korvalla myös muilta Rittalin tytäryhtiöiltä tulevia ehdotuksia ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan,” Kinnunen kertoo.

Asennuksen helppous ja ajansäästö tavoitteina

Käyttäjää osallistavan muotoilun ajattelu näkyy Rittalin AX- ja KX-kaappimallistoissa, jotka tulevat markkinoille maaliskuun alussa. Niiden osiin ja toiminnallisuuksiin tehdyissä uudistuksissa on tähdätty ennen kaikkea asennustyön yksinkertaistamiseen ja ajan säästämiseen.

Asentajan työtä helpottavat ja nopeuttavat muun muassa aiempiin kaappeihin verrattuna suuremmat läpivientilaipat sekä mahdollisuus asentaa asennuslevyn ja oven maadoitustappi jälkikäteen edestäpäin. Kotelon käyttöönottoa puolestaan nopeuttavat irrallaan toimitettavat ovi ja lukkopesä.

”Ajatus oven ja lukkopesän toimittamisesta irrallisina syntyi suoraan asiakkaiden toiveesta. Valtaosa asiakkaista irrottaa oven joka tapauksessa esimerkiksi ovea aukotettaessa. Uudistus poistaa siis yhden työvaiheen täysin”, kertoo Kinnunen.

Älytehtaalta Saksasta, kustomoituna Vantaalla

AX- ja KX-kotelot valmistuvat Rittalin älytehtaalla Haigerissa. Yli 100 robottia käsittelevät vuodessa jopa 35 000 tonnia terästä, jonka ne leikkaavat, muotoilevat, hitsaavat ja maalaavat valmiiksi koteloiksi.

”Tässä toteutuvat teollisen muotoilun molemmat puolet: sekä toimivuus että ulkonäkö. Kotelon laadukas viimeistely ja terävien kulmien poissaolo vähentää asentajien työtapaturmia ja kotelon käsittely on miellyttävää. Kotelon kolmivaiheinen pintakäsittely toimii puolestaan tehokkaana suojana mekaanisia vaurioita ja korroosiota vastaan”, Kinnunen kertoo.

”Toisaalta erityinen pintakäsittely voi liittyä ulkonäköönkin: tietyissä kohteissa kotelot sijoitetaan näkyville ja silloin niiden täytyy tukea asiakkaan lopputuotteen värimaailmaa ja brändiä.”

Robottiteknologian yleistyessä Rittal ei ole unohtanut käsityön arvoa. Vantaalla toimiva verstas palvelee edelleen kotimaisia asiakkaita, jotka tarvitsevat tilaamiinsa tuotteisiin aukotuksia tai kokoonpanoa lyhyellä toimitusajalla.

”Vantaalla toteutamme asiakkaan toiveiden mukaiset aukotukset ja lisävarusteiden asennukset. Todella suosituksi on noussut varsinkin Perforex-jyrsinkoneella tehtävät aukotukset”, kertoo Kinnunen.

Lue lisää Rittalin AX- ja KX-kaapeista: https://www.rittal.com/fi-fi/content/fi/unternehmen/presse/pressemeldungen/pressemeldung_detail_54080.jsp

Kuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Rittal/AXjaKX/

Lisätietoja:
Pasi Kinnunen – Tuotepäällikkö: teollisuuden kytkentäkaapit ja -kotelot, kaapelikourut ja asennuslattiat
pasi.kinnunen@rittal.fi | 044 334 4109 | www.rittal.fi

Rittal Oy
Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2019. Suomen maayhtiö työllistää 50 ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella.