Mitä kotiovesi väri kertoo sinusta tai perheestäsi? Mieti miltä kotisi näyttäisi, jos siinä olisi o

Oletko ihaillut ulkomailla kotien värikkäitä ovia ja pohtinut, miksi meillä suomalaisilla on usein hillityt valkoiset tai harmaat ulko-ovet? Enää ei tarvitse: värikkäät ovet ovat nouseva trendi Pohjoismaissa. Tarjolla on myös helppo apuväline, jolla testaat, miltä kotisi uusi ulkomuoto tuntuisi.

 

Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, on perinteisesti rakastettu selkeää, pelkistettyä arkkitehtuuria. Valkoisen talon parina on tyypillisesti valkoinen, ruskea tai harmaa ulko-ovi. Valkoisessa tai lonkeronharmaassa talvisäässä ne eivät juurikaan erotu maisemasta tai tuota katsojalleen iloa. Väriprofessorin mukaan pohjoismainen kaupunkimaisema kaipaisi lisää värikkyyttä. Mitä jos ovesi olisikin kreikkalaishenkisesti sininen? Entä millaisen ensivaikutelman keltainen ovi antaisi sinusta tai perheestäsi? 

 

Kaupunkiarkkitehtuuriin ja värien käyttöön erikoistunut norjalainen professori Mette L’Orange rohkaisee pohjoismaalaisia luomaan vastakohtia valko- ja harmaasävyiseen ympäristöön värien avulla. Jos koko talon värin vaihtaminen on liian suuri tai mahdoton muutos, jo uudella ovella saa piristettyä tunnelmaa.

 

”Värien avulla ilmennämme identiteettiämme ja kerromme keitä olemme – tai keitä haluamme olla. Värit ovat tärkeä osa arkipäiväistä viestintäämme vaikkapa pukeutumisessa. Miksi emme kertoisi itsestämme myös talomme värityksen kautta?”, L’Orange sanoo.

 

  Kuva, joka sisältää kohteen rakennus, ulko, ruoho, talo Kuvaus luotu automaattisesti
Eron huomaa: Värikäs ulko-ovi herättää kodin julkisivun eloon.

 

 

Keltaiset ja oranssit ovet kiinnostavat – myös kaksiväriset suosittuja

 

Ovivalmistaja JELD-WENin ulko-ovien tuotepäällikkö Tara Hall kertoo, että pohjoismaiset asiakkaat ovat alkaneet herätä värikkäiden ovien mahdollisuuksiin.

 

“Jos aiemmin valkoinen ulko-ovi oli normi, viime vuosina on alettu uskaltaa valita villimpiä vaihtoehtoja. Nyt laitetaan jopa kirkkaita ovia – oranssia ja keltaista. Värikäs ovi on leikittelevä yksityiskohta muuten moderniin, minimalistiseen tyyliin rakennetussa talossa”, Hall sanoo.

 

  Kuva, joka sisältää kohteen sisä, keltainen, pöytä, huone Kuvaus luotu automaattisestiKuva, joka sisältää kohteen sisä, keltainen, pöytä, rakennus Kuvaus luotu automaattisesti


Piristystä arkeen: Keltainen ulko-ovi piristää sisään tullessa ja ulos lähdettäessä.

 

 

Oven ei tarvitse olla samaa väriä molemmilta puolilta. Ulkoa oranssi ovi voikin sisäpuolelta olla rauhallinen pastelli. Näin ovi muuntautuu kodin tyyliin istuvaksi elementiksi. Kaksivärisen oven ansiosta ulko-oven värillä voi leikitellä luomatta ristiriitaa sisustukseen.

 

 

Valitse oikea oviväri tunteidesi perusteella – testaa sovelluksella vaihtoehtoja

 

Väriprofessori L’Orange muistuttaa, että värit herättävät meissä voimakkaita tunteita. Siksi myös oven värin valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä kodin asukkaista tuntuu mukavalta.

 

”Kannattaa ympäröidä itsensä ja perheensä sellaisilla väreillä, jotka miellyttävät – ei sellaisilla, jotka ovat jonkun muun mielestä trendikkäitä. Jos siis aidosti pidät sinisestä tai harmaasta, älä valitse punaista tai keltaista”, L’Orange sanoo.

 

A person standing in front of a window Description automatically generated  A person standing in front of a window Description automatically generated  A cat sleeping next to a window Description automatically generated
Kaksivärinen ulko-ovi: Sisäpuoli sointuu sisustukseen ja ulkopuoli sopii julkisivuun.

 

 

Ennen kuin lähtee oviostoksille, uutta oviväriä voi makustella ja testailla kotisohvalta käsin Door Designer -sovelluksen avulla. Sovellus toimii siten, että otat kuvan ovestasi ja vaihdat sen tilalle jonkin testattavista erivärisistä ovista. Lue sovelluksesta lisää täällä! (https://www.jeld-wen.fi/ideat/door-designer-sovellus/)

 

 

Lyhyesti:

Suosituimmat ulko-ovien värit Suomessa ovat valkoinen, ruskea ja harmaa. Värikkäät ovet ovat nouseva trendi Pohjoismaissa. Ovi voi olla sisältä ja ulkoa erivärinen, jolloin se sopii sekä sisustukseen että julkisivuun. Ulkoa oranssi ovi voikin sisäpuolelta olla rauhallinen pastelli.

 

JELD-WENin Door Designer -sovelluksella itselle sopivaa oviväriä voi kokeilla kotisohvalta. Lataa ilmaiseen sovellukseen kuva nykyisestä ovestasi, ja kokeile tilalle muita malleja ja värivaihtoehtoja.

 

Lisätietoa: https://www.jeld-wen.fi/ovet/ulko-ovet/

 

 

Lisätietoja:

Tenna Knak

Marketing Director Europe

+45 9928 2814

TKnak@jeldwen.com

 

Kuvat:

https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/i/e4mQ6pgMaK59AYhcZNrFCXWqJ7RVwzu3

 

Kuvapyynnöt:

Jenni Lipponen

Trade Marketing Manager Finland & Baltics, JELD-WEN Suomi

Mobile: +358 40 743 2296

JLipponen@jeldwen.com

 

 

JELD-WEN

Vuonna 1960 perustettu JELD-WEN (NYSE listautunut) on yksi maailman suurimmista ovien ja ikkunoiden valmistajista. JELD-WENillä on yli 120 tehdasta 19 maassa, joista suurin osa sijaitsee Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa. JELD-WENin pääkonttori on Charlottessa, Pohjois-Carolinassa. JELD-WEN suunnittelee, valmistaa ja toimittaa uusiin ja saneerattaviin asuntoihin ja julkisiin tiloihin laajan valikoiman sisä- ja ulko-ovia sekä puu-, vinyyli- ja alumiini-ikkunoita ja niihin liittyviä tuotteita. JELD-WEN on johtava energiatehokkaiden tuotteiden valmistaja, joka on ollut ENERGY STAR®-yhteistyökumppani vuodesta 1998 lähtien. Tuotteitamme markkinoidaan maailmanlaajuisesti JELD-WEN®-tuotemerkillä sekä useilla johtavilla alueellisilla tuotemerkeillä kuten Swedoor® ja DANA® Euroopassa sekä Corinthian®, Stegbar® ja Trend® Australiassa. Lisätietoja osoitteessa www.jeld-wen.com.