Korkeakoulujen pääsykokeiden viimeiset tulokset tulevat pian – opiskelija, tässä täsmävinkit asunnonhakuun

Kilpailu opiskelija-asunnoista on tyypillisesti kiristynyt kesä-heinäkuun vaihteessa, kun tiedot opiskelupaikoista tulevat. Tänä keväänä poikkeusolot vaikuttivat pääsykokeiden järjestämiseen, minkä takia niiden tulokset tulevat ripotellen. Opiskelijoiden vuokra-asuntohakemuksia tulee kahdessa aallossa – ensimmäisessä aallossa olivat todistusvalinnan perusteella opiskelupaikan saaneet, ja seuraavassa aallossa ovat pääsykokeiden perusteella valitut opiskelijat.

Osa syksyn uusista korkeakouluopiskelijoista on jo saanut tiedon opiskelupaikastaan. Kilpailu opiskelija-asunnoista alkoikin tänä vuonna poikkeuksellisesti jo kesäkuun alussa, kun todistusvalinnan perusteella opiskelupaikan saaneet pääsivät hakemaan asuntoa jo toukokuun lopussa. Asunnonhakijoiden toinen aalto on odotettavissa pian, kun korkeakoulut ilmoittavat valintakokeidensa tulokset viimeistään 15.7.2020

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, että kysytyimpiä asuinalueita ovat uudet kaupunginosat kuten Jätkäsaari, Kumpula, Arabianranta ja Kalasatama. Myös Otaniemi ja Pasila ovat opiskelijoiden mieleen hyvien liikenneyhteyksien ja kampusten läheisyyden vuoksi

”On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että paljon hyviä ja vaihtoehtoisia asuinalueita on ympäri Helsinkiä ja lähellä kouluja. Pääkaupunkiseudun loistavan joukkoliikenneverkoston ansiosta viihtyisiä ja kätevillä paikoilla olevia koteja löytyy paljon muualtakin. Keskusta-alueiden ulkopuolella asuntotarjonta on myös monipuolista ja vuokrat ovat matalampia”, Tarhio sanoo.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 nuorta – muista nämä vinkit, kun haet opiskelija-asunto

1. Ole ajoissa – Lähetä asuntohakemus heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta.
”Hakemuksia tuli tänä vuonna poikkeuksellisesti jo kesän alussa paljon, ja seuraava erä on odotettavissa loppukesällä. Mitä nopeammin hakemuksen saa matkaan, sitä paremmat mahdollisuudet asunnon saamiseen ovat”, Tarhio sanoo

2. Ole ennakkoluuloton – Asuntokilvassa pärjää todennäköisimmin se, joka on valmis harkitsemaan muutakin kuin yksiössä asumista. Varmimmin asunnon saa, kun toivoo kotia kimppa-asunnosta. Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla.

”Pitkän jonotusajan takana olevasta yksiöstä haaveillut saattaa yllättyä siitä, kuinka viihtyykin jaetussa asunnossa, jossa löytyy aina joku jakamaan opiskelija-arkea”, Tarhio sanoo.

3. Jousta kriteereissä – Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita ja rajoituksia hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Helsinkiin muualta muuttavien tietoisuus eri asuinalueista on kasvanut huomattavasti, ja monen nuoren toivelistalla on kantakaupunki ja kampusten läheisyys. Myös uudet asuinalueet kiinnostavat.

4. Muualta Suomesta muuttavat ovat etusijalla. – Kesän sesonkiaikana Hoasilla on 8 000–10 000 asuntohakemusta. Suurimman muuttopiikin aiheuttavat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuvat korkeakouluopiskelijat, jotka ovat Hoasin asuntojonossa etusijalla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuvien kannattaa puolestaan varautua pidempiin jonotusaikoihin.

”Hoasilla hakemusmäärän huippu on elokuun alussa. Tänä vuonna ennakoimme, että elokuun alkupuolella asuntohakemuksia tulee olemaan noin 12 000. Syksymmällä asunnon voi saada helpommin, joten pääkaupunkiseutulaisten kannattaa odottaa pahimman ruuhkan yli”, Tarhio vinkkaa.

Lisätietoja
Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.f

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä yli 9 800 kpl ja asukkaita noin 19 000. www.hoas.fi