Kansallisoopperan ja -baletin esitykset eivät keskeytyksiä kaipaa – Oopperatalon tekniikan toimivuus on varmistettu moderneilla ratkaisuilla

Kansallisooppera ja -baletti on hankkinut nykyaikaisen sähkönvarmistusjärjestelmän, jonka ansiosta katsoja voi keskittyä unohtumattomiin taide-elämyksiin vailla pelkoa ylimääräisistä häiriöistä.

Suomen kansallisooppera ja -baletti on ottanut käyttöön uuden sähkönvarmistusratkaisun, joka suojaa kiinteistön it-verkon sekä monia talon toiminnalle keskeisiä toimintoja, kuten lipunmyynnin, lämpiön kassajärjestelmät, yleisäänentoiston ja turvallisuusjärjestelmät. Oopperassa vieraileville uuden järjestelmän näkyvin suojauskohde on näyttämötekniikka, johon kuuluu näyttämön teknisten järjestelmien ohjausjärjestelmä, mekaniikka ja valaistus sekä äänijärjestelmät.

Kansallisoopperan ja -baletin tehtävänä on tarjota katsojilleen unohtumattomia taide-elämyksiä. Siksi Oopperan toiminnalle on tärkeää, että esimerkiksi sähkökatkoista johtuvat tekniset ongelmat eivät pääse keskeyttämään esityksiä.

”Kun esitys on käynnissä, salissa ja näyttämöllä on paljon ihmisiä. Teknisen henkilökunnan tehtävänä on varmistaa, että esitysten tekniikka toimii kaikin puolin moitteettomasti”, sanoo Kansallisoopperan ja -baletin sähkömestari Timo Koskinen.

Kansallisooppera ja -baletti on toiminut vuodesta 1993 lähtien nykyisissä tiloissaan Helsingin Oopperatalossa, jossa järjestetään vuosittain satoja ooppera- ja balettiesityksiä lähes 300 000 katsojalle. Talossa on sen käyttöönotosta asti ollut keskeisiä toimintoja suojaava UPS-järjestelmä, mutta vuosikymmeniä vanha järjestelmä oli lopulta tullut elinkaarensa päähän.

”Vanhaa järjestelmää oli ylläpidetty jo neljännesvuosisadan, ja siihen oli lisäilty uusia laitteita tarpeen mukaan. Tämän seurauksena se sisälsi useiden eri valmistajien laitteita, joiden ylläpito ja ongelmatilanteiden ratkaisu oli haasteellista. Vian löytämiseen saattoi mennä paljon aikaa”, Koskinen sanoo.

Uuden järjestelmän käyttöönotto ei keskeyttänyt oopperan toimintaa

Kansallisoopperan ja -baletin teknisille asiantuntijoille oli alusta alkaen selvää, että uuden järjestelmän tulee olla yhtenäinen, ja kaikkien laitteiden on tultava samalta toimittajalta.

”Nostimme keskeisiksi tekijöiksi tuotteiden elinkaaripalvelut sekä kattavan teknisen tuen. Kokemus on osoittanut, että on haasteellista, jos laitteet ja huolto tulevat eri paikoista. Ei käy päinsä, että huoltohenkilö ei pääsekään käsiksi järjestelmään sen vuoksi, että hän on väärän laitemerkin edustaja”, Koskinen sanoo.

Oopperan asiantuntijat valitsivat ratkaisun toimittajaksi energianhallintayhtiö Eatonin, jonka tuotteet olivat heille jo ennestään tuttuja. Merkitystä oli myös Eatonin Suomessa sijaitsevalla tehtaalla sekä yhtiön kansainvälisestikin tunnustetulla osaamisella.

”Eatonin edustaja kävi paikan päällä arvioimassa, millaiset laitteet sopivat fyysisesti ja sähköteknisesti Oopperan tiloihin. Ratkaisuksi valikoitui kokonaisuus, jossa on kahdenkokoisia laitteita. Ne ovat suorituskykyisiä, mutta mahtuvat tarvittaessa hyvin ahtaisiin tiloihin”, Koskinen sanoo.

UPS-järjestelmän korvaaminen oli monimutkainen prosessi, sillä yhteiset UPS-laitteet palvelevat esimerkiksi talotekniikkaa, valoja ja äänentoistoa sekä näyttämömekaniikkaa. Uudet laitteet asennettiin kolmessa osassa ja käyttöönotot ajoitettiin hiljaisempiin aikoihin, jotta Kansallisoopperan ja -baletin toiminta ei keskeydy missään vaiheessa.

”Esityksiä ei saa vaarantaa, joten asennusten ja käyttöönottojen ajankohdat mietittiin tarkkaan. Vaihtohetkellä uusi ja vanha järjestelmä toimivat rinnakkain, ja yliheitto eli järjestelmän siirto tehtiin aamuvarhaisella, jotta aamuharjoituksiin mennessä kaikki järjestelmät toimivat normaalisti”, kertoo sähköinsinööri Koskinen.

Helppokäyttöisyys ja laajat tukipalvelut tuovat lisävarmuutta

Kansallisoopperan ja -baletin uudessa sähkönvarmistusjärjestelmässä on Eaton 93PS UPS -laitteita, Eaton 9SX UPS-laitteita sekä lisäakustot. Kaikissa toimitetuissa UPS-laitteissa on ulkoinen ohituskytkin, jonka avulla sähköt voidaan tarvittaessa johtaa myös UPS-laitteiden ohi.

UPS-järjestelmä suodattaa verkosta tulevia häiriöitä, mikä on yhtä tärkeä ominaisuus kuin järjestelmän ylläpito sähköverkon vikatilanteissa. Uusi UPS-järjestelmä on helppokäyttöisempi kuin edellinen, ja sen elinkaaripalvelut ja tekninen tuki lisäävät järjestelmän toimintavarmuutta.

”Uudet laitteet ovat toimineet hienosti. Aivan sydäntä ilahdutti, kun koko projekti hoitui niin sujuvasti. Olemme erittäin tyytyväisiä projektiin ja uusiin UPS-laitteisiin. Arvostamme myös huollon nopeutta. Sen ansiosta mahdolliset vikatilanteet saadaan nopeasti korjattua”, Koskinen sanoo.

Kuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Eaton/Kansallisooppera/?i=Y82e4RxBFKsGu9EMmChdvfWnQwVZT75D

Mediayhteydet:

Marika Sinikari
MarikaSinikari@Eaton.com
040 509 7187

 

Eaton on globaali, johtava energialiiketoiminnan asiantuntija. Eatonilla on vahvaa paikallista sovellusosaamista sähkönjakelussa ja suojaamisessa, sähkönsyötön varmistamisessa ja energiavarastoinnissa, sähkönlaadussa sekä sen hallinnassa ja automatisoinnissa, turvallisuuden takaamisessa rakenteellisissa ratkaisuissa sekä vaativissa ympäristöratkaisuissa. Kokonaispalveluiden, kanavien, integroidun digitaalisen alustan ja näkemysten avulla Eaton tukee toimialoja ympäri maailmaa ja auttaa asiakkaitaan ratkaisemaan kriittisimmät sähkönhallintaan liittyvät haasteet.

Eatonin tehtävänä on parantaa elämänlaatua ja ympäristöä virranhallintateknologioiden ja -palveluiden avulla. Tarjoamme kestävään kehitykseen perustuvia ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaitamme hallinnoimaan sähköistä, hydraulista ja mekaanista voimaa – turvallisemmin, tehokkaammin ja luotettavammin. Eatonin vuoden 2019 liikevaihto oli 21,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja myymme tuotteita asiakkaillemme yli 175 maassa. Eatonilla on noin 95,000 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa Eaton.com.