Kaikkea dataa ei kannata tallentaa pilveen tai keskittää yhteen paikkaan – toimintakriittinen data ei suvaitse tietoverkon takkuilua

Tuotantolaitosten ohjausjärjestelmät sekä muut reaaliaikaisia päätöksiä tekevät järjestelmät vaativat datakeskuksen läsnäoloa käyttöympäristön välittömässä läheisyydessä

Helsinki, 15.10.2019 – Tuotantolaitokset pyrkivät säilyttämään kilpailukykynsä panostamalla digitalisaatioon ja prosessien automatisointiin. Datamäärän massiivinen kasvu ja vaatimus korkeasta tavoitettavuudesta sekä tietoturvasta ovat saaneet yritykset kehittämään IT-infrastruktuuria pilven tai keskitetyn konesalin lisäksi suoraan tuotantolaitosten yhteyteen.

Esimerkiksi teollisuusroboteilta saatavaa dataa on pystyttävä käsittelemään jopa reaaliajassa, mikä on johtanut siihen, että yritykset ovat rakentaneet keskitettyjen datakeskusten rinnalle ns. edge-datakeskuksia. Ne vievät laskenta- ja tallennuskapasiteetin sinne, missä dataa kerätään ja käsitellään.

”Moni järjestelmä on toteutettu niin, että jos latenssi eli viive kasvaa liian suureksi, vaarantuu koko järjestelmän toiminta. Ohjausjärjestelmien sekä niiden vaatiman datan ja laskentatehon on pakko olla paikan päällä. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei satamien tai lentokenttien liikenne voi pysähtyä tietoverkon ongelmien vuoksi”, sanoo Rittalin IT-ratkaisupäällikkö Tomi Sandell.

Joskus oppi on tullut kantapään kautta. Sandell muistaa tapauksen, jossa tehtaan varastohallinta- ja logistiikkajärjestelmät oli keskitetty kauempana sijaitsevan pääkonttorin yhteyteen. Kun datayhteydet keskitettyyn konesaliin pettivät varayhteydestä huolimatta, keskeytyivät tehtaan toimitukset siihen asti, kunnes datayhteydet saatiin palautettua. Pian tämän jälkeen tietohallintojohtaja palautti kriittiset varastonhallinta- ja logistiikkajärjestelmät takaisin tehtaan yhteyteen.

Tallennettava datamäärä kasvaa kiihtyvää tahtia tekniikan kehityksen myötä. Muun muassa kulunvalvonnassa käytettävä kasvojentunnistus edellyttää huomattavasti suurempien datamäärien käsittelemistä kuin vanhanaikaisemmat kulunvalvontaratkaisut. Myös paljon puhuttu esineiden internet, joka on teollisuudessa jo arkipäivää, turvottaa datamäärää tuntuvasti.

”Nykyiset datamäärät ovat niin poskettomia, ettei niiden hyödyntäminen internetin yli reaaliajassa ole mahdollista. Se voisi tulevaisuudessa olla jopa hengenvaarallista, kun robotit alkavat tehdä leikkausoperaatioita – ei ole vaihtoehtoa, jossa leikkaus keskeytyy, kun robotin ja datakeskuksen välinen yhteys takkuilee”, Sandell sanoo.

Edge ei korvaa pilveä

Termi edge (suom. reuna) tulee siitä, että tuotantolaitokset ovat kaukana yrityksen pääasiallisesta tietoverkosta – ikään kuin sen reunalla. Edge-datakeskukset ovat yhteydessä pilvessä oleviin datakeskuksiin, sillä niiden keräämää dataa hyödynnetään myös pienemmällä kiireellä tehtävään tietojenkäsittelyyn, kuten laajamittaisempaan päätöksentekoon, tilastojen laskentaan ja mahdollisten huoltotoimenpiteiden ennustamiseen.

”Edge-datakeskus ei siis ole pilviratkaisun korvaaja, vaan sen täydentäjä. Useimmille teollisuusyrityksille paras toteutus on hybridimalli, jossa hyödynnetään sekä pilveä että edgeä”, Sandell muistuttaa.

Rittal on kehittänyt edge-datakeskusratkaisuja, jotka skaalautuvat asiakkaan tarpeiden mukaan. Suosittu ratkaisu perustuu kontteihin, jotka sisältävät jäähdytyskomponentit, tulipalolta suojaavaa tekniikkaa sekä varavirtalähteen. Konttien tietoturvalliset ovet estävät luvattomat vieraat ja laajat monitorointiominaisuudet varmistavat laitteen toiminnan.

Rittalin edge-datakeskusta voi muokata standardoitujen moduulien avulla. Tavallisesti järjestelmä sisältää jo esiasennetun jäähdytysjärjestelmän sekä UPS-varavirtaratkaisun. Edge-datakeskusten koon voi valita tarpeen mukaan alkaen pienestä jäähdyttimellä, virranjakelulla ja UPS-laitteella varustetusta palvelinkaappiratkaisuista aina asiakkaan kohteeseen toimitettaviin suuren kapasiteetin kontti- tai turvahuoneratkaisuihin asti. Haastaviin tuotantoympäristöihin on saatavilla ratkaisuja, jotka suojaavat IT-järjestelmää fyysisiä uhkia, kuten kosteutta, pölyä, likaa, kemikaaleja tai luvatonta käyttöä vastaan.

”Ideaalinen skenaario on kokonaisvaltainen järjestelmä, joka toimitetaan täysin käyttövalmiina, ja voidaan kytkeä suoraan sähkö- ja tietoverkkoon. Niiden liikuteltavuus tekee niistä erittäin monikäyttöisiä ja mahdollistaa datakeskuksen pystyttämisen käytännössä mihin tahansa”, Sandell sanoo.

Lukuisia käyttömahdollisuuksia

Teräksisten seinien ansiosta IT-kontit ovat sekä vakaita että turvallisia. Sisätiloihin asennettaessa se on tietoturvallinen huone ison rakennuksen sisällä. Tarvittaessa se voidaan asentaa myös tuotantotilojen ulkopuolelle, jossa se säilyttää toimintakykynsä kovista pakkasista kuumin helteisiin.

”Edge-datakeskuksille on lukuisia käyttömahdollisuuksia. Konttiin sijoitettu datakeskus voi pyörittää tehtaan ohjausjärjestelmää jo siinä vaiheessa, kun tehtaan rakentaminen on vielä kesken. Edge-datakeskus voidaan sijoittaa jopa valtamerilaivaan, jolloin se voi ennustaa huoltotarpeet, eikä laivan tarvitse jumittaa satamassa odottamassa huoltomiehiä ja varaosia saapuvaksi tuhansien kilometrien päästä”, Sandell sanoo.

Edge-järjestelmät ovat pitkälle automatisoituja ja erittäin huoltovapaita, mikä vähentää ylläpitokuluja. Tämä edellyttää jatkuvaa monitorointia, joka kattaa muun muassa sähkönjakelun, jäähdytyksen ja sammutusjärjestelmän. Fyysinen suoja perustuu useisiin tekijöihin – sisältäen sijainnin ja järjestelmän käyttötarkoituksen. Tietoturvan nimissä tulee monitoroida myös sisäänkäyntiä, räkkien ovia sekä sivupaneeleita.

Rittal on kehittänyt ratkaisuaan yhteistyössä kumppaneidensa kanssa, joihin lukeutuvat muun muassa ABB, HPE, IBM ja saksalainen pilvipalvelujen kehittäjä iNNOVO CLOUD.

Lehdistöyhteydet:

Anne Santanen
040 700 3272
santanen.a@rittal.fi
www.rittal.fi

Kuvia: www.kuvat.fi/E9F3TCPVAN

Rittal Oy

Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2018. Suomen maayhtiö työllistää yli 50 alan ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella.