Iso-Britannia kehittää uuden sukupolven tutkan kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighteriin

Yhteensä 317 miljoonan punnan (noin 350 miljoonan euron) sopimus takaa satoja työpaikkoja ja kehittää tekniikkaa Britannian tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmään (Future Combat Air System)

Britannian puolustusministeriö on tehnyt sopimuksen BAE Systemsin ja Leonardon kanssa aktiivisen elektronisesti keilaavan tutkajärjestelmän (AESA) kehittämiseksi. Seuraavan sukupolven tutka edustaa uusinta standardia eurooppalaisen tutkatekniikan kehityksessä (ns. European Common Radar System Mark 2, ECRS Mk2) ja on valmistuessaan integroitavissa kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjiin.

Sopimus varmistaa yli 600 korkeasti koulutettua työpaikkaa eri puolilla maata, mukaan lukien yli 300 Leonardon toimipaikalla Edinburghissa, yli 100 elektronisen sodankäynnin asiantuntijaa Lutonissa sekä 120 insinööriä BAE Systemsin Lancashiressa.

ECRS2 on monitoimitutka, joka antaa RAF:n Eurofightereille maailman johtavan sähköisen sodankäynnin valmiuden perinteisten tutkatoimintojen, kuten laajakaistaisen elektronisen hyökkäyksen, lisäksi. Tutkan avulla Eurofighter Typhoon pystyy paikantamaan, tunnistamaan ja lamauttamaan vihollisen ilmapuolustuksen suuritehoisella häirinnällä sekä hyödyntämään myös tulevia dataohjattuja aseita nopeasti kehittyvän ilmapuolustuksen torjunnassa.

Uusi tutkajärjestelmä antaa RAF:n lentäjille mahdollisuuden kohdistaa toimia kohteisiin uhkien ulottumattomissa, havaita ja häiritä vihollisjärjestelmiä – jopa silloin, kun ne on suunnattu toisaalle – ja toimia vihollisen ilmapuolustuksen alueella täysin suojattuina. Toisin sanoen Yhdistynyt kuningaskunta pystyy tarjoamaan ilmatukea aina siellä missä sitä tarvitaan.

Tällä hetkellä RAF:n Eurofighter Typhoonit on varustettu mekaanisesti pyyhkäisevällä tutkalla, jota pidetään erittäin tehokkaana nykypäivän tehtäviin. Uusi ECRS Mk 2 -tutka varmistaa, että UK Typhoonit voivat edelleen hallita ilmataisteluja tulevina vuosina.

Uusi tutka perustuu AESA (Active Electronically Scanned Array) -tekniikkaan ja tarjoaa lisäksi mullistavaa monitoimitekniikkaa (Multi-Functional Array). Siinä on huomattavasti enemmän lähetys-vastaanottoelementtejä kuin perinteisissä tutkissa, mikä tekee Mk2:sta maailman kehittyneimmän AESA-hävittäjätutkan. Järjestelmä säilyttää saman tehon ja tarkkuuden kuin perinteiset tutkat, mutta mahdollistaa myös laajakaistaisen elektronisen sodankäynnin toiminnot samanaikaisesti.

”Uusi kyvykkyys antaa Typhoonille mahdollisuuden ottaa paikkansa tulevaisuuden ilmataisteluissa ja kehittää tulevaisuuden taistelujärjestelmien avainteknologiaa sekä varmistaa näiden yhteistoimivuus. Kehitystyö turvaa korkeasti koulutetut työpaikat ja ylläpitää avaintaitoja, joita tarvitaan Ison-Britannian pitämiseksi ilmasodankäynnin eturintamassa. Odotamme innolla yhteistyötä muiden Eurofighter-maiden ja teollisuuskumppaneidemme kanssa varmistaen, että Typhoon vastaa nykypäivän tarpeisiin ja huomisen haasteisiin”, BAE Systemsin sotilasilmailun liiketoiminnasta vastaava johtaja Andrea Thompson sanoo.

”Sopimus on hieno uutinen Yhdistyneelle kuningaskunnalle, joka saa maailman kyvykkäimmät hävittäjätutkat. Edistyneen teknologian keksiminen, kehittäminen ja rakentaminen täällä Isossa-Britanniassa antaa meille mahdollisuuden ymmärtää ja täyttää asevoimiemme erityisvaatimukset sekä varmistaa vientitilaukset kaikkialla maailmassa, mikä turvaa koko Yhdistyneen kuningaskunnan taloutta,”, Leonardon Ison-Britannian varatoimitusjohtaja Alastair Morrison sanoo.

Uuden tutkan kehitystyöstä vastaa Ison-Britannian puolustuselektroniikan johtava yritys Leonardo ja integroinnista Eurofighter Typhooniin vastaa BAE Systems, RAF:n pääsopimuskumppani.

Molemmat yritykset työskentelevät tällä hetkellä osana neljän maan ja Eurofighter-konsortiokumppaneiden kanssa Saksassa, Espanjassa ja Italiassa AESA-tutkan perusversion kehitysohjelmassa. ECRS Mk2 on täysin uusi lähestymistapa, joka on suunniteltu vastaamaan RAF: n ja tulevien vientiasiakkaiden operatiivisiin tarpeisiin.

Yhdistyneen kuningaskunnan sitoumus seuraa samanlaisia Saksan ja Espanjan sitoumuksia kehittää omat kansalliset vaatimuksensa AESA-tutkalle.

Kuvat ja lehdistömateriaali:
https://baesys.resourcespace.com/?c=1960&k=4fbed00e38

Lisätietoja:

Adam Morrison, BAE Systems
Puh: +44 (0)7493 864931
adam.morrison2@baesystems.com

 

Eurofighter

Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Saksa muodostavat neljä Eurofighter-kumppanimaata, jotka yhdessä BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa muodostavat Euroopan suurimman puolustusyhteistyöohjelman.

Iso-Britannia, joka vastaa kumppaneidensa puolesta Eurofighterin HX-kampanjasta, on ylpeä voidessaan tarjota Eurofighter-järjestelmää ehdokkaaksi Suomen HX-ohjelmaan. Eurofighter on Euroopan ja Naton ilmavoimien selkäranka tulevina vuosikymmeninä. Koneita on tällä hetkellä käytössä yli 500. Eurofighter tarjoaa täysin yhteensopivan ja käytössä koetellun ilmapuolustuksen koko Euroopalle. Koneet ovat käytössä esimerkiksi Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen se on lentänyt yli 500 000 lentotuntia operaatioiden ja koulutuksen välillä – tarjoten todistetun luotettavuuden, saatavuuden ja käyttöönotettavuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimintavapaus ja huoltovarmuus

Valitsemalla Eurofighterin Suomi valitsee kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin – joka on välttämätön edellytys nykyaikaisen hävittäjän käyttämiselle.

Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta.

Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.

Todistettua suorituskykyä

Eurofighter on markkinoiden edistynein monitoimihävittäjä, joka pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan -, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.

HX-ehdotus tarjoaa viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Nämä varmistavat koneiden ja lentäjien parhaan mahdollisen turvallisuuden sekä tehokkaimman asejärjestelmän. Eurofighter tarjoaa myös laajimman asevalikoiman HX-hankkeessa, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.