Husqvarnan HUGSI-tekoälyratkaisu auttaa kaupunkeja viheralueiden kehittämisessä

Viheralueiden määrä maailman kaupungeissa vähenee. Myönteisiä poikkeuksiakin tosin on, ja Euroopan kaupungit ovat keskimääräistä vihreämpiä. Tämä käy ilmi Husqvarnan julkaisemasta viheralueiden tilaa kartoittavasta indeksistä (HUGSI: Husqvarna Urban Green Space Index). HUGSI on tekoälypohjainen satelliittiratkaisu, joka auttaa päättäjiä seuraamaan kaupunkien viheralueiden osuutta ja niiden hyvinvointia kaupungeissa kautta maailman. Maailman parhaaksi viherkaupungiksi nimettiin tänä vuonna Charlotte Pohjois-Carolinassa, joka sai vertailussa Global Green Model City 2020 -tittelin. Tänä vuonna Suomi ei ollut mukana, mutta Helsinki on yksi vuoden 2021 uusista Hugsi-kaupungeista.

HUGSI kehitettiin auttamaan kaupunkien viheralueiden suojelussa ja tarjoamaan ainutlaatuista tietoa viheralueiden nykytilasta ja kaupunkialueiden kehityksestä satelliittikuvien ja tekoälyn avulla. HUGSI auttaa selvittämään kuinka vihreitä maailman kaupungit ovat ja miten tiivistyvä rakentaminen vaikuttaa viheralueiden määrään.

”Olemme saaneet paljon kyselyjä HUGSI:sta. Kehitämme ratkaisua tänä vuonna entisestään, jotta siitä tulisi entistäkin hyödyllisempi kaupungin päätöksentekijöille, viheralueiden ammattilaisille ja kaikille kaupunkialueilla asuville ihmisille”, sanoo HUGSI.green -sivun tuotejohtaja Erik Swan.

HUGSI tänä vuonna:

 • Charlotte, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat palkittiin Global Green Model City 2020 -palkinnolla. Kaupunki oli vihrein kaupunki indeksillä mitattuna.
 • Euroopassa kaupungit ovat keskimääräistä vihreämpiä. Euroopan kaupungeissa viheralueita oli 45 prosenttia, kun globaali keskiarvo jää 39 prosenttiin.
 • Viheralueiden määrä vähenee. Poikkeuksiakin on, koska monesta kaupungista on tullut vihreämpi edelliseen vuoteen verrattuna.

 

Kuinka vihreitä kaupungit ovat?

Kun analysoidaan kaupunkialueiden maankäyttöä ja jaetaan kokonaispinta-ala puu- ja nurmialueisiin, vesialueisiin ja rakennetuun alueeseen, HUGSI osoittaa, että:

 • Maailmanlaajuisesti kaupunkialueilla on keskimäärin 39 % puista ja nurmikosta koostuvia viheralueita.
 • Euroopan kaupungit ovat vihreimpiä 45 prosentin keskiarvolla.
 • Etelä-Amerikan sekä Etelä- ja Länsi-Aasian kaupungeissa on vähiten viheralueita keskiarvon ollessa 29 prosenttia.

Ovatko kaupungit vihreämpiä?

Kasvillisuuden kannalta on havaittavissa sekä myönteisiä että kielteisiä muutoksia aikaisempiin vuosiin verrattuna.

 • Vuoteen 2018 verrattuna kaupunkialueiden kasvillisuuden määrä väheni -0,01 % tai 14 miljoonaa neliömetriä.
 • Kiinan keski- ja itäosissa kaupunkien kasvillisuus väheni 53 miljoonaa neliömetriä.
 • Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja eteläisessä sekä läntisessä Aasiassa viheralueiden määrä kasvoi kaupungeissa 40 miljoonalla neliömetrillä.

”Keski- ja Itä-Aasiaa eli Kiinaa koskevat tietomme osoittavat viheralueen massiivisen vähenemisen, joka johtuu kaupunkien nopeasta kasvusta. Samalla voidaan kuitenkin huomata, että Kiinan kaupungit ovat keskimäärin vihreämpiä muihin alueisiin verrattuna ja että kaupungeissa näyttää olevan hajautetusti rakennettuja viheralueita”, Erik Swan jatkaa.

 

Globaalin vihreän mallikaupungin tittelin saa tänä vuonna Charlotte, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat

Tänä vuonna global green model city HUGSI 2020 -palkinto myönnettiin Charlotten kaupungille Pohjois-Carolinassa. Charlotten kaupunki erottui maailmanlaajuisesti muista todella erinomaisilla tuloksilla.

Lisätietoa osoitteessa  www.hugsi.green.

Alueelliset menestyjät:

 • Afrikka: Durban, Etelä-Afrikka
 • Keski- ja Itä-Aasia: Hong Kong, Kiina
 • Itä- ja Etelä-Aasia:: Ho Chi Minh City, Vietnam
 • Eurooppa: Vilna, Liettua
 • Etelä-Amerikka: Rio de Janeiro, Brasilia
 • Pohjois-Amerikka: Charlotte, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
 • Etelä- ja Länsi-Aasia: Dhaka, Bangladesh

 

Miten HUGSI määrittelee vihreän kaupungin?

HUGSI perustuu satelliitikuvien avulla kerättyyn tietoon, joka analysoidaan oppivan tekoälyn avulla. Tuloksena saadaan viheralueiden osuus ja terveys kaupungeissa ympäri maailmaa. HUGSI 2020 -indeksi tarjoaa vihreitä oivalluksia, jotka kattavat 155 kaupunkia 60 eri maassa.

Vihreyden KPI-mittareita kaupunkialueilla ovat:

 • Viheralueen prosenttiosuus
 • Puiden prosenttiosuus
 • Nurmialueiden prosenttiosuus
 • Kasvillisuuden terveys
 • Viheralueiden jakaantuminen
 • Viheralueen määrä henkilöä kohden

Hyvien pisteiden saavuttaminen edellyttää mukana olevilta kaupungeilta terveitä ja laajasti asutusalueille jakaantuneita viheralueita. Puualueiden arvostus on indeksissä korkeammalla kuin nurmialueiden. HUGSI 2020 -indeksin tiedot kerättiin vuoden 2019 aikana, ja kaupunkikohtaisesti käytettiin vuoden korkeimpia arvoja.

Kuinka kaupungit valittiin?

Ensimmäisenä vuonna mukana oli 98 kaupunkia, jotka olivat C40-jäsenkaupunkeja.  Lisäksi mukaan otettiin Göteborg Ruotsista ja Marseille Ranskasta. Vuonna 2020 mukaan valittiin 57 uutta kaupunkia erityisesti Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Intiasta.

Luettelo kaupungeista on osoitteessa www.hugsi.green

Kaipaatko lisätietoa? Ota yhteyttä:

Nora Ylilammi, Husqvarna, 045 78842718, nora.ylilammi@husqvarnagroup.com

tai Juho Toivonen, Kaiku Helsinki, 040 0753 033, juho.toivonen@kaikuhelsinki.fi

 

Konsernia koskevissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Husqvarnan lehdistöpäivystykseen,

+46 8738 7080, press@husqvarna.se.

 

HUGSI
Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) mittaa kaupunkiympäristön vihreyttä satelliittitietoja analysoimalla. Tarkoituksena on lisätä viheralueiden arvostusta ja auttaa säilyttämään kaupunkien viheralueita tarjoamalla puolueetonta ja ajantasaista tietoa. Nyt tarkkaillaan 155 kaupunkia 60 maassa. Näissä asuu lähes 600 miljoonaa ihmistä.
Lisätietoa: www.hugsi.green

Husqvarna
Husqvarna on yksi Husqvarna Group -konsernin tuotemerkeistä. Vuodesta 1689 alkaen Husqvarna on valmistanut korkeatasoisia tuotteita ja esitellyt lukuisia mullistavia innovaatioita, kuten moottorisahojen tärinänvaimennuksen ja automaattisen ketjujarrun sekä maailman ensimmäisen robottiruohonleikkurin. Nykyään Husqvarna tarjoaa laajan valikoiman metsien, puistojen ja puutarhojen hoitoon tarkoitettuja erittäin suorituskykyisiä tuotteita, jotka ovat teknisiä edelläkävijöitä tärkeimmillä osa-alueilla, joita ovat moottorisahat, trimmerit, päältä ajettavat ruohonleikkurit ja robottiruohonleikkurit. Husqvarna-tuotteita myydään yli sadassa maassa pääasiassa huoltopalveluja tarjoavien jälleenmyyjien kautta.

Husqvarna Group
Husqvarna Group on maailman johtava metsien, puistojen ja puutarhojen hoitotyöhön tarkoitettujen suorituskykyisten ja innovatiivisten tuotteiden ja ratkaisujen valmistaja. Valikoimassa on moottorisahoja, trimmereitä, robottiruohonleikkureita ja päältä ajettavia ruohonleikkureita. Konserni on myös Euroopan johtava kuluttajakäyttöön tarkoitettujen kastelutuotteiden valmistaja ja maailman johtava rakennus- ja kiviteollisuuteen suunniteltujen leikkuulaitteiden ja timanttityökalujen valmistaja. Yrityksen tuotteita ja ratkaisuja myydään tuotemerkeillä Husqvarna, Gardena, McCulloch, Flymo, Zenoah ja Diamant Boart kuluttajille ja ammattilaisille yksityisten jälleenmyyjien ja pienkonekauppaketjujen kautta yli sadassa maassa. Nettomyynti 2019 oli 42 miljardia Ruotsin kruunua, ja työntekijöitä yrityksellä on yhteensä 40 maassa noin 12.000.