Hoasin uusin opiskelijoiden koti rakentuu ekologisesti puusta ja on tiettävästi maailman korkein tilaelementeistä valmistettu puukerrostalo

Espoon Tapiolaan valmistuu toukokuussa puukerrostalo, jossa on 165 uutta asukkaiden toiveiden mukaista opiskelijakotia. Talo on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin ensimmäinen puukerrostalo. Puurakentamisella Hoas ottaa askeleen kohti ekologisempaa opiskelija-asumista.

Tapiolan keskustassa, Tuuliniitty 1:ssä juhlittiin vappuaattona Hoasin uusimman kohteen harjannostajaisia innostuneissa tunnelmissa. Kohde on Hoasin ensimmäinen puukerrostalo, jolla se tulee vahvasti mukaan asuntomarkkinoiden kasvavaan puurakentamisen trendiin.

”Teemme tässä samalla myös maailmanennätystä, sillä Tapiolan kohteemme on tiettävästi maailman korkein massiivipuinen elementtikerrostalo”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Ekologisina hiilen sitojina ja hengittävinä koteina puurakennukset kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän. Myös rakentamistapa ja kotimaisuus ovat puurakentamisen etuja.

”Massiivipuiset asunnot on rakennettu sisätiloiltaan lähes valmiiksi Kuhmossa tehdasoloissa, joten saapuessaan Tapiolaan asuntoelementit sisälsivät jo esimerkiksi lopulliset pintamateriaalit, kiintokalusteet ja kodinkoneet”, kertoo Tarhio. ”Ja rakenteisiin käytetty puutavara on peräisin suomalaisista metsistä.”

Projektikumppanit Elementti Sampo Oy ja JVR-Rakenne Oy kiittävät Hoasia rohkeudesta ja halusta tarjota puutaloasumista myös opiskelijoille.

”Tilaajalle on annettava suuri kiitos ja tunnustus, että se on määrätietoisesti ja rohkeasti lähtenyt toteuttamaan massiivipuusta (CLT) tehtyä tilaelementtiratkaisuun perustuvaa rakentamista. Massiivipuusta tehtyjen tilaelementtien hiilikäden- ja hiilijalanjälki ovat muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna selvästi pienemmät. Tämä on osoitus siitä arvomaailmasta, jota Hoas haluaa edustaa ja jota nuoret opiskelijat varmasti arvostavat”, sanoo Elementti Sampo Oy:n toimitusjohtaja Kari Toikka.

”Kohde on ollut mielenkiintoinen ja vaativin puukerrostalokohteemme tähän mennessä. On erittäin hienoa, että Hoas on tällaiseen hankkeeseen lähtenyt ja pääsimme siihen osallistumaan”, kiittelee myös JVR-Rakenne Oy:n toimitusjohtaja Arttu Suuronen.

Kodikkaita koteja, yhteisöllisiä yhteistiloja ja kattosauna rentoutumiseen

Puukerrostalon asunnot ovat opiskelijoiden toiveiden mukaisesti pääosin yksiöitä ja isompia pariskunnille ja perheille tarkoitettuja asuntoja. Yksiöitä taloon tulee 154 ja perheasuntoja 11.

Opiskelijoiden kodit ovat raikkaita ja moderneja, ja niiden suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden toiveet ja laatuvaatimukset.
”Lattiat ovat puukuvioista vinyylilankkua, seinät on maalattu valkoisiksi, keittiön kaapistot ovat valkoiset ja kylpyhuoneissa on sekä mustaa että valkoista laattaa. Puupintaiseksi jätetyt katot muistuttavat talon päärakennusmateriaalista”, kertoo talon suunnitellut Jukka Turtiainen Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy:stä.

Rakennusmateriaalista kertoo myös rakennuksen julkisivu.

”Korkeassa puutalossa meren läheisyyden haastavissa olosuhteissa julkisivumateriaalina on käytetty puuta: liimapuulautaa ja liimapuulevyä, jotka ovat peittomaalattuja”, sanoo Turtiainen.

Talon ensimmäisestä kerroksesta löytyvät pyörävarastot, maksutta käytettävät pyykinpesukoneet ja kuivausrummut sekä pesutuvan vieressä sijaitseva yhteinen olohuone, jossa voi odotella pyykkejään vaikkapa samalla opiskellen. Talon ylimmässä kerroksessa on kaikkien asukkaiden käytössä oleva kattosauna sekä kerhotila. Kiinteistöltä löytyy myös kattavat jätteenlajittelumahdollisuudet.

Tuuliniitystä pääsee liikkumaan kätevästi moneen suuntaan vieressä sijaitsevan Tapiolan metroaseman sekä bussiterminaalin ansiosta. Lisäksi Tapiolassa on panostettu kevyen liikenteen väyliin ja alue on osa HSL:n kaupunkipyöräverkostoa. Tuuliniitty on autoton asuinkohde.

Tietoja kohteesta:

Kohteen kotisivuille tästä linkistä.

Havainnekuva sisustetusta huoneesta tästä linkistä.

Katso videolta millainen oli puun matka taimesta taloksi tästä linkistä.

Lisätietoja:

Matti Tarhio, toimitusjohtaja, Hoas

p. 0400 800 255

matti.tarhio@hoas.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä noin 10 000 kpl ja asukkaita noin 19 000. www.hoas.fi