Eurofighter jätti päivitetyn tarjouksen HX-hankkeeseen

Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden liittyä Euroopan suurimpaan puolustusyhteistyöohjelmaan päivitetyssä ehdotuksessaan HX-hankkeeseen. Tarjouksen jätti Iso-Britannian hallitus, Saksan, Italian ja Espanjan hallituksien tuella. Maat ovat Eurofighter-konsortiumin perustajajäseniä.

Ehdotus tarjoaa Suomelle itsenäisen päätäntävallan puolustuksessa ja huoltovarmuuden kaikissa olosuhteissa. Eurofighter on taisteluissa koeteltu monitoimihävittäjä, joka muodostaa Euroopan ilmapuolustuksen selkärangan tulevina vuosikymmeninä.

Yksityiskohtaisemmalla ehdotuksella päivitettiin viime vuonna jätettyä tarjousta. HX-hankkeen tavoitteena on korvata Suomen ilmavoimien käytössä oleva Hornet F18-kalusto.

“Olemme iloisia, että voimme Eurofighter-konsortiumin puolesta esitellä päivitetyn ehdotuksemme Suomelle”, yhdessä Ison-Britannian hallituksen kanssa kampanjaa johtava BAE Systemsin John Rossall sanoo. ”Kutsumme Suomen liittymään Euroopan johtavien valtioiden joukkoon rakentamaan yhteistä puolustusta.

”Valitsemalla Eurofighterin, Suomen ilmavoimat eivät vain hanki markkinoiden edistyneimpiä monitoimihävittäjiä. Ne saavat samalla kaiken, mitä Suomi tarvitsee omien koneiden käyttöön, ylläpitoon ja hallintaan, niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissakin”, Rossall sanoo.

Eurofighter osallistui tammikuussa Suomen Ilmavoimien järjestämään HX Challenge testaus- ja todennustapahtumaan Tampereella. Kaksi Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter-hävittäjää suorittivat testilentoja viiden päivän aikana. Testit todensivat Eurofighter-konsortiumin kyvykkyyksiä, joita kumppanimaat tarjoavat yhdessä puolustusteollisuuden BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa.

Testitapahtuman yhteydessä Iso-Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan hallitusten edustajat vakuuttivat sitoutumistaan hävittäjän kyvykkyyksien kehittämisessä. Kehitysohjelma pitää Eurofighterin eurooppalaisen puolustuksen etulinjassa tulevina vuosikymmeninä.

Kuvat, videot ja lehdistömateriaali Eurofighteristä: https://resources.baesystems.com/pages/search.php?search=%21collection41571&k=56b9cece17

Lisätietoja:

Simon Astley, BAE Systems
+44 (0) 3300 490327
simon.astley2@baesystems.com

 

Lisätietoja Eurofighterista

Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Saksa muodostavat neljä Eurofighter-kumppanimaata, jotka yhdessä BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa muodostavat Euroopan suurimman puolustusyhteistyöohjelman.

Iso-Britannia, joka vastaa kumppaneidensa puolesta Eurofighterin HX-kampanjasta, on ylpeä voidessaan tarjota Eurofighter-järjestelmää ehdokkaaksi Suomen HX-ohjelmaan. Eurofighter on Euroopan ja Naton ilmavoimien selkäranka tulevina vuosikymmeninä. Koneita on tällä hetkellä käytössä yli 500. Eurofighter tarjoaa täysin yhteensopivan ja käytössä koetellun ilmapuolustuksen koko Euroopalle. Koneet ovat käytössä esimerkiksi Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen se on lentänyt yli 500 000 lentotuntia operaatioiden ja koulutuksen välillä – tarjoten todistetun luotettavuuden, saatavuuden ja käyttöönotettavuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimintavapaus ja huoltovarmuus

Valitsemalla Eurofighterin Suomi valitsee kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin – joka on välttämätön edellytys nykyaikaisen hävittäjän käyttämiselle.

Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta.

Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.

Todistettua suorituskykyä

Eurofighter on markkinoiden edistynein monitoimihävittäjä, joka pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan -, ilmasta maahan -, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.

HX-ehdotus tarjoaa viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Nämä varmistavat koneiden ja lentäjien parhaan mahdollisen turvallisuuden sekä tehokkaimman asejärjestelmän. Eurofighter tarjoaa myös laajimman asevalikoiman HX-hankkeessa, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.