Eurofighter aloittaa HX Challenge -testaus- ja todennustapahtuman

Eurofighter monitoimihävittäjä aloittaa tänään Suomen Ilmavoimien HX Challenge testaus- ja todennustapahtuman Tampereen Pirkkalassa. Testit ovat osa HX-hanketta, jonka tavoitteena on korvata Suomen ilmavoimien käytössä oleva Hornet-kalusto.

Seuraavien viiden päivän aikana Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter-koneet viedään äärirajoille testisarjassa Suomen talvisissa olosuhteissa. Testeillä halutaan todentaa hävittäjäkoneista viime vuoden tarjousdokumenteissa annettuja suorituskykyväitteitä sekä aiemmin laboratoriokokeissa todennettuja suoritusarvoja.

Koeohjelman avulla Suomen ilmavoimat voivat arvioida lentokoneiden, järjestelmien ja antureiden suorituskyvyn suomalaisessa toimintaympäristössä. Eurofighter-testejä vetää BAE Systemsin lentotoimintaryhmän miehistö, jota johtaa pääkoelentäjä Steve Formoso ja koelentäjä Luke Gili-Ross.

”Eurofighter on toimintavarma, taisteluissa koeteltu monitoimihävittäjä, jota voidaan käyttää maailmanlaajuisesti vaikeimmissa ja vaativimmissa olosuhteissa, sekä toimintaympäristön että uhkien suhteen. Uskomme, että Eurofighter täyttää Suomen ilmavoimien operatiiviset vaatimukset. Hävittäjä on optimoitu puolustamaan Suomea tulevina vuosikymmeninä”, Formoso sanoo.

”Euroopassa on lähes 500 Eurofighteria, jotka muodostavat Euroopan ilmapuolustuksen selkärangan. Ne valvovat kotitukikohdistaan ilmatilaa 24/7 ja pystyvät myös tarvittaessa toimimaan kaukaisemmissa kohteissa, esimerkiksi Naton Baltian ilmavalvonnassa.”

”Eurofighter pystyy todistetusti toimimaan missä ja milloin vain, olosuhteista riippumatta, ja odotamme todella innolla näiden ominaisuuksien esittelyä osana HX Challengea”, BAE Systemsin Suomen maajohtaja Paul Hitchcock sanoo.

”Tämä toimintakyky on tietysti vain yksi osa sitä, mitä Suomi vaatii investoinniltaan. HX:n tavoitteena on Suomen turvallisuuden, poliittisten ja teollisten siteiden syventäminen. Uskomme, että Eurofighter HX-hankkeen ainoana todellisena eurooppalaisena vaihtoehtona on vastaus tähän.”

”HX-hävittäjähankintaohjelma tarjoaa Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää maan turvallisuutta, puolustusta ja teollisuutta. Valitsemalla Eurofighterin, Suomen ilmavoimat eivät vain hanki markkinoiden edistyneimpiä monitoimihävittäjiä, jotka ovat käytössä ympäri maailmaa. Ilmavoimat saavat samalla kaiken, mitä Suomi tarvitsee omien koneiden itsenäiseen käyttöön, ylläpitoon ja hallintaan, omalla tavallaan täällä Suomessa”, Hitchcock summaa.

 

Yhteydenotot:

Simon Astley, BAE Systems
+44 (0) 3300 490327
simon.astley2@baesystems.com

Lisätietoja Eurofighterista

Espanja, Iso-Britannia, Italia ja Saksa muodostavat neljä Eurofighter-kumppanimaata, jotka yhdessä BAE Systemsin, Airbus Defence & Space -yhtiön sekä Leonardon kanssa muodostavat Euroopan suurimman puolustusyhteistyöohjelman.

Iso-Britannia, joka vastaa kumppaneidensa puolesta Eurofighterin HX-kampanjasta, on ylpeä voidessaan tarjota Eurofighter-järjestelmää ehdokkaaksi Suomen HX-ohjelmaan. Eurofighter on Euroopan ja Naton ilmavoimien selkäranka tulevina vuosikymmeninä. Koneita on tällä hetkellä käytössä yli 500. Eurofighter tarjoaa yhteensopivan ja käytössä koetellun ilmapuolustuksen koko Euroopalle. Koneet ovat käytössä esimerkiksi Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen se on lentänyt yli 500 000 lentotuntia operaatioiden ja koulutuksen välillä – tarjoten todistetun luotettavuuden, saatavuuden ja käyttöönotettavuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimintavapaus ja huoltovarmuus

Valitsemalla Eurofighterin Suomi valitsee kyvyn itsenäisesti käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin – se on välttämätön edellytys nykyaikaisen hävittäjän käyttämiselle.

Suomi pystyisi myös itse hallinnoimaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan, että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta.

Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa, josta tulee entistä tärkeämpää tulevaisuudessa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.

Todistettua suorituskykyä

Eurofighter on markkinoiden edistynein monitoimihävittäjä, joka pystyy suorittamaan erilaisia ilmasta ilmaan-, ilmasta maahan-, elektronisen sodankäynnin ja tiedustelutehtäviä. Järjestelmä integroituu olemassa olevaan puolustusvoimien ja siviilihallinnon C4I-teknologiaan ensimmäisestä toimintapäivästä alkaen.

HX-ehdotus tarjoaa viimeisintä teknologiaa edustavia parannettuja sensoreita, omapuolustusjärjestelmän sekä edistyneen tutkan. Nämä varmistavat koneiden ja lentäjien parhaan mahdollisen turvallisuuden sekä tehokkaimman asejärjestelmän. Eurofighter tarjoaa myös HX-ehdokkaista laajimman asevalikoiman, mukaan lukien luokkansa parhaan näkökentän ulkopuolelle ulottuvan suorituskyvyn ilmasta ilmaan, kauko- sekä kohdistettuun ilmasta maahan vaikuttamiseen.