Energiasäästöviikko: Fossiilivapaa sähkösopimus – arjen helpoin ekoteko?

Ilmastoystävällisesti tuotettua sähköä ostamalla kuluttaja ei joudu luopumaan mistään, mutta tekee huomaamattaan hyvää ilmastolle.

Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää merkittävästi vaihtamalla kotitaloutensa sähkösopimuksen fossiilittomasti tuotettuun sähköön, jonka tuotanto ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Suomessa kolmannes asumisen aiheuttamista ilmastopäästöistä on peräisin sähköntuotannosta.

Sähkölämmitteisessä talossa, jossa kulutus on 20 000 kilowattituntia vuodessa, hiilidioksidipäästöt pienentyvät vuosittain yli 5 000 kiloa. Saman säästön aikaansaamiseen pitäisi vähentää autoilua 25 000 kilometriä.

– Fossiilittomasti tuotetun sähkön ostaminen on helppo keino tehdä hyvää ilmastolle. Kuluttajan tarvitsee vain valita oikeanlainen sähkösopimus. Sen jälkeen asiaa ei tarvitse miettiä, vaan energiayhtiö vastaa siitä, että ostettava sähkö on ilmastoystävällisesti tuotettu, sanoo energiayhtiö Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas.

Fossiilittomaan sähköön vaihtamalla kuluttaja ei joudu luopumaan mistään.

– Esimerkiksi autoilun vähentämiseen verrattuna arki voi jatkua ennallaan, Raulas arvioi.

On hyvä kuitenkin muistaa, että sähkön hinta vaihtelee markkinoilla, ihan samaan tapaan kuin vaikkapa bensiinin hinta tankatessa. Muutokset näkyvät kaikissa tuotantomuodoissa.

Fossiilittomuus ei kuitenkaan ole hinnan muutoksissa merkittävin tekijä.

Sähkösopimuksen ilmastovaikutukset on oivaltanut vasta harva

Toistaiseksi yli puolet suomalaisista ei tiedä, millä tavoin tuotettua sähköä he ostavat kotiinsa, selviää Vattenfallin alkuvuodesta tekemästä kyselytutkimuksesta. Fossiilittomasti tuotettua sähköä saadaan aurinko-, tuuli-, vesi- ja ydinvoimasta.

– Sähkön tuotantomuoto on asia, jota ei ole aiemmin sähköä ostettaessa totuttu juuri ajattelemaan. Vasta muutaman vuoden ajan sähköyhtiöt ovat nostaneet asiaa enemmän esille. Ja tietenkin, kun on puhuttu paljon ilmastovaikutuksista, sähköntuotantomuotokin on noussut isommin keskusteluun, Raulas sanoo.

Vattenfall on myynyt toukokuusta 2018 lähtien kotitalouksille ja pienille yrityksille vain fossiilittomasti tuotettua sähköä, jonka alkuperä on varmennettu. Alkuperävarmennus tarkoittaa, että energiayhtiö sitoutuu ostamaan alkuperätakuun tuottajilta, jotka tuottavat sähkön päästöttömästi.

– Kuluttaja on merkittävä toimija sähkömarkkinoilla. Äänestät omilla euroillasi, minkälaiseen tuotantoon rahasi menevät. Mitä useampi valitsee päästöttömästi tuotetun sähkön sitä enemmän myös tuotanto ohjautuu fossiilittomaan suuntaan. Vaikutus hiilidioksidipäästöihin ei toki ole yhtä välitön kuin esimerkiksi autoilun vähentämisessä, vaan näkyy pikkuhiljaa, Raulas sanoo.

Vattenfall haluaa auttaa kuluttajia ymmärtämään, mikä vaikutus omalla sähkösopimuksen valinnalla ilmastolle on. Yritys lähettää kaikille kuluttaja-asiakkailleen joka kuukausi raportin siitä, kuinka paljon fossiiliton sähkösopimus on vähentänyt päästöjä.

– Osa asiakkaista on ollut todella innoissaan, kun he ovat nähneet, kuinka paljon heidän oma hiilijalanjälkensä on pienentynyt, Outi Raulas kertoo.

Raulaksen mielestä sähköyhtiöiden pitäisi tehdä ilmastoystävällisen sähkön ostaminen kuluttajille mahdollisimman helpoksi ja myydä pelkästään fossiilitonta sähköä. Se tarkoittaa, että esimerkiksi nettisivuilla kerrotaan selkeästi, miten yhtiön myymä sähkö on tuotettu ja mitä se maksaa.

Fossiilittomasti tuotetun sähkön ostamisen ei tarvitse olla erilaisten lisämaksujen, sopimustyyppien ja sertifikaattien viidakkoa, Raulas sanoo.

*Tiedot ovat peräisin Vattenfallin teettämästä ja YouGov Finlandin toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastasi yli 1 000 täysikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen. Tiedot kerättiin 6.2.– 10.2.2019.

** https://www.vattenfall.fi/hiilijalanjalki

Lisätietoja:

Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall Oy
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen. Kaikki kotitalouksille ja pienyrityksille myymämme sähkö tuotetaan fossiilittomasti. Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta ja koteja sekä muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Kuluttajat valitsivat Vattenfallin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi vuonna 2019. Tavoitteemme on fossiilivapaa elämä yhden sukupolven aikana. Lisätietoa www.vattenfall.fi