Eaton turvaa Pohjoismaiden suurimman LNG-tuontiterminaalin kriittisen sähkönsyötön Torniossa

Manga Terminal Oy ja Eaton ovat sopineet häiriöttömän varavoiman ratkaisun toimittamisesta Pohjoismaiden suurimpaan nestemäisen maakaasun (LNG) tuontiterminaaliin Röyttän satamaan Tornioon.

Maakaasun suosion energianlähteenä ennustetaan kasvavan lähivuosina, sillä se on vähäpäästöisempää kuin monet muut vastaavat energialähteet. Röyttän satamassa on 50 000 kuutiometrin varastosäiliö, jossa maakaasu varastoidaan nestemäisenä LNG:nä. Terminaalista toimitetaan maakaasua kaasumaisena putkiasiakkaille ja nestemäisenä meriliikenteen sekä teollisten asiakkaiden polttoaineeksi. Häiriötön sähkönsyöttö ja varavoiman luotettavuus ovat tärkeitä sekä terminaalin toimitusvarmuuden ja prosessiturvallisuuden että Manga Terminal Oy:n asiakkaiden liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta.

Kokonaisratkaisu muodostuu kahdesta kontista, Eaton 9395P-1200 (1200) kVA UPS-laitteesta, lyijyakustosta ja varavoimana toimivasta AG1375kVA-dieselgeneraattorista polttoainesäiliöineen. Ne tarjoavat häiriötöntä varavoimaa terminaaliin yli kuuden tunnin käyttöön. Terminaalin sähkö saadaan valtakunnalisesta sähköverkosta sekä tarvittaessa Eatonin toimittamasta UPSG-varavoimajärjestelmästä. Valtakunnallisen verkon sähkönsyötön häiriötilanteessa siirtyy LNG-terminaali katkotta UPSG:n tarjoaman varavoiman perään. Näin UPSG turvaa tuotantoprosessia, prosessi- ja työturvallisuutta sekä automaatiota.

”Eatonin UPSG-järjestelmä hankittiin varmistamaan asiakkaidemme häiriöttömän energiansaannin toimitusvarmuutta ja lisäämään prosessi- ja työturvallisuutta. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän tekniseen ratkaisuun”, kertoo terminaalipäällikkö Marko Kontio Manga Terminal Oy:sta.

”UPSG-ratkaisumme yhdistää UPS-laitteen, energiavaraston ja varavoimageneraattorin, jolloin saavutetaan täysin häiriötön sähkönsyöttö yhdistettynä pitkään varakäyntiaikaan. Ratkaisua käytetään sähköverkon stabilointiin ja sähkön laadun parantamiseen vaativissa käyttökohteissa”, kertoo Eatonin maajohtaja Lauri Tuomaala.

Eatonin UPSG-järjestelmän toimitus ja käyttöönotto tapahtuvat vuoden 2021 aikana.

Manga Terminal Oy:n omistama terminaali on Outokummun ja SSAB:n terästehtaiden, EPV Energia Oy:n ja Gasumin yhteishanke. Terminaalin on rakentanut Wärtsilä, ja se valmistui vuonna 2018.

Yhteystiedot medialle: eaton@kaikuhelsinki.fi

Kuva lehdistökäyttöön: www.kuvat.fi/K9EGUZJH34

Eaton on globaali, johtava energialiiketoiminnan asiantuntija. Eatonilla on vahvaa paikallista sovellusosaamista sähkönjakelussa ja suojaamisessa, sähkönsyötön varmistamisessa ja energiavarastoinnissa, sähkönlaadussa sekä sen hallinnassa ja automatisoinnissa, turvallisuuden takaamisessa rakenteellisissa ratkaisuissa sekä vaativissa ympäristöratkaisuissa. Kokonaispalveluiden, kanavien, integroidun digitaalisen alustan ja näkemysten avulla Eaton tukee toimialoja ympäri maailmaa ja auttaa asiakkaitaan ratkaisemaan kriittisimmät sähkönhallintaan liittyvät haasteet.

Eatonin tehtävänä on parantaa elämänlaatua ja ympäristöä virranhallintateknologioiden ja -palveluiden avulla. Tarjoamme kestävään kehitykseen perustuvia ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaitamme hallinnoimaan sähköistä, hydraulista ja mekaanista voimaa – turvallisemmin, tehokkaammin ja luotettavammin. Eatonin vuoden 2020 liikevaihto oli 17,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja myymme tuotteita asiakkaillemme yli 175 maassa. Eatonilla on noin 92 000 työntekijää. Lisätietoja osoitteessa Eaton.com.