Digitalisaatio etenee Lidlin myymälöissä – jokainen myymälä saa laitekaapillisen uutta teknologiaa

Rittal ja Lidl ovat yhdessä kehittäneet myymäläinfraa pyörittävän kahden räkkikaapin kokonaisuuden, joka vie Lidlin kivijalkaliikkeitä kohti tulevaisuuden kauppapaikkaa.

Suomessa yli 180 myymälän verkostoa pyörittävä Lidl panostaa asiakaskokemuksen parantamiseen ja digitalisoi vähittäiskauppaa. Yhtiö aloitti syksyllä 2018 laajamittaisen projektin, jossa jokaiseen myymälään asennetaan Lidlin ja Rittalin yhdessä kehittämät laitekaapit. Ne sisältävät kaikki modernin myymälän edellyttämät taustajärjestelmät sekä jättävät tilaa mahdollisille tuleville kehityskohteille.

Lidl on ollut Suomessa jo vuodesta 2002 lähtien, ja sinä aikana teknologia on mennyt vauhdilla eteenpäin. Nykyaikainen myymäläympäristö yhdistää digitaalisen ja fyysisen ostokokemuksen ja ohjaa kivijalassa tapahtuvaa ostokokemusta kohti tulevaisuuden kauppapaikkaa. Palvelut edellyttävät suuren datamäärän hyödyntämistä reaaliajassa.

”Haluamme vauhdittaa myymälöiden digitalisaatiota, ja se vaatii kokonaan uudenlaisen ympäristön. Asennamme jokaiseen myymälään kahden räkkikaapin kokonaisuuden, joka pyörittää koko myymäläympäristöä”, sanoo Lidlin IT-infrastruktuuripäällikkö Patrik Sundgren.

Lidlin myymälät ovat yhteydessä pilveen nopealla, kahdennetulla tietoliikenneyhteydellä, mutta yhteyden nopeus pilvipalveluun ei aina ole riittävä. Saumaton asiakaskokemus edellyttää, että osa sovelluksista ja analysoitavasta datasta sijaitsee myymälän paikallisessa IT-ympäristössä.

”Liikkeessä kerättävää ja prosessoitavaa dataa voi olla hyvinkin paljon, kyseessä on ikään kuin monistettavissa oleva minidatacenter. Erityisesti Suomessa Lidl on edelläkävijä fyysisen ja digitaalisen asiakaskokemuksen yhdistämisessä. Olemme yhteistyössä kehittäneet laitekaapin mekaniikkaa sekä jäähdytysratkaisun, joka istuu hyvin Lidlin ympäristöön”, Rittalin IT-aluepäällikkö Tiina Davidsainen sanoo.

Datamäärä voi tulevaisuudessa kasvaa entisestään, kun kaupat kehittävät uusia tapoja kohentaa asiakaskokemusta. Jo nyt myymälätiloja optimoidaan tehokkaasti myynnistä saatavan datan perusteella, ettei hävikkiä pääsisi syntymään.

Tulevaisuuden visioissa kaupan alalla puhutaan esimerkiksi maksutapahtumasta, jossa henkilö tunnistetaan kasvotunnistuksen perusteella videokuvasta. Kauppa voi toimia myös täysin ilman henkilökuntaa, jolloin robotit hoitavat logistiikan kotiovelle asti.

Lidlin tarpeisiin räätälöity ratkaisu

Lidlin myymälöihin asennettavat, Rittalin valmistamat laitekaapit perustuvat yhtiön vakiotuotteisiin, mutta Lidlin toiveita on kuultu ja tuotetta on räätälöity muun muassa kaapelointiratkaisuissa ja läpivienneissä. Kokoonpano sisältää kattopuhaltimet, suodattimet ja jäähdytyslinjat.

”Myymäläympäristöön on kehitetty suljettu ratkaisu, jossa räkin sisältö on omassa hermeettisessä tilassaan. Kokoonpanon lauhdutin asennetaan ulos, joten asennuspaikka pitää miettiä sen mukaan. Näin ollen myös jokainen asennustyö on erilainen, koska myymälätilat eivät ole keskenään identtisiä”, kertoo Rittalin projektipäällikkö Rami Nyström.

Talvisin räkin tuottama lämpö johdetaan räkkiä ympäröivään tilaan. Toisin sanoen laitteiden tuottamaa lämpöä käytetään hyödyksi myymälätilojen lämmityksessä. Kesäisin ylimääräinen lämpö menee lauhduttimen läpi ulkoilmaan.

”Räkkeihin on rakennettu tarkat lukitusjärjestelmät, joiden avulla voidaan määritellä, kuka pääsee käsiksi mihinkin kaappiin. Esimerkiksi kameravalvontaan ei voi olla pääsyä kenellä tahansa. Tietoturva on ollut alusta asti fokuksessa”, sanoo Sundgren.

Vaikka laitekaapit ovat vakioitu, on niiden asennus ja käyttöönotto melkoinen urakka. Käyttöönotto sisältää paljon järjestelmäasennuksia räkin sisälle sekä kahdennettujen tietoliikenneyhteyksien asennukset, laitekaapin vaatiman jäähdytyksen asennukset sekä paljon testausta. Räätälöity räkki on vain kehys koko myymäläympäristölle.

”Suuri osa myymälöistämme on ns. vanhempaa sukupolvea, joissa ei ole mahdollista rakentaa erillistä huonetta IT-järjestelmälle. Aina ei ole helppoa löytää sopivia tiloja, erityisesti kun myymälät ovat kompakteja ja samaa tilaa tarvittaisiin varastokäyttöön. Laitekaapit vievät usean kuormalavan verran tilaa. Olemme onnistuneet kuitenkin kehittämään Rittalin kanssa toimivan ratkaisun”, Sundgren huomauttaa.

Lidl on merkittävä asiakas Rittalille

Lidl on Rittalille merkittävä asiakas, sillä heillä on lukuisia liikkeitä eri puolilla Suomea. Asennuksia tehdään useita kymmeniä vuodessa ja ennen pitkää vastaava laitekokonaisuus löytyy jokaisesta myymälästä.

”Yhteistyö Lidlin kanssa on toiminut poikkeuksellisen hyvin. Olemme puhaltaneet yhteen hiileen ja kaikki haluavat, että tämä sujuu ongelmitta. Lisäksi asiakkuudessa on jatkuvuutta ja ennustettavuutta, mikä mahdollistaa ja motivoi kehittämään toimitusprosessia entisestään”, Nyström sanoo.

”Tämä projekti on sujunut erinomaisesti jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Rittal on toimittanut sen, mitä ovat luvanneet. He selkeästi ymmärsivät, mikä on tarpeemme”, Sundgren kehaisee.

Kuvia: www.kuvat.fi/AY6MGRCJUH

Lehdistöyhteydet:

Anne Santanen
040 700 3272
santanen.a@rittal.fi
www.rittal.fi

Rittal Oy
Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2019. Suomen maayhtiö työllistää yli 50 alan ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella.