Datakeskusten sähkönkulutus kasvaa globaalisti – Rittalin uusi tuoteperhe auttaa sähkösyöppöjen tunnistamisessa

23. syyskuuta 2020 – Jos IT-järjestelmien kokonaiskuluja ynnätään yhteen, nousee datakeskusten energiankulutus merkittäväksi tekijäksi. Mitä helpompaa energiankulutuksen seuranta on, sen helpompaa on myös energian säästäminen.

Datakeskusten arvioidaan kuluttavan globaalisti jopa 500 miljardia kilowattituntia energiaa. Vuoteen 2030 mennessä kulutuslukema voi nousta jopa 2000 miljardiin kilowattituntiin. Jos ennuste pitää paikkansa, jää lentoliikenne päästöjen määrässä kauas datakeskusten taakse.

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan IT-järjestelmien sähkönkulutus jatkaa nousuaan muun muassa 5G- ja IoT-teknologioiden yleistymisen vuoksi. Tämän seurauksena sähkönkulutuksen mittaamisesta on tullut datakeskusoperaattoreille yhä tärkeämpää.

“IT-alan lukuisista kehitysaskelista huolimatta – tai kenties juuri niiden seurauksena – datakeskusten sähkönkulutus jatkaa kasvuaan. Olemme pyrkineet kehittämään uusia tekniikoita, joiden avulla datakeskusten ylläpitäjät voivat seurata energiakuluja entistä vaivattomammin”, sanoo Rittalin IT-tuotteista vastaava tuotepäällikkö Sami Salmela.

Rittalin vastaus energiankulutuksen hallintaan on moderni virranjakeluratkaisu, johon on integroitu monipuoliset sähkönkulutuksen mittausta helpottavat toiminnot. Se mahdollistaa energiankulutuksen seurannan suoraan IT-laiteräkissä olevilla mittareilla.

”Älykäs PDU- eli virranjakeluratkaisumme mahdollistaa sähkönkulutuksen seurannan tarvittaessa ns. pistokekohtaisesti. Lisäksi se tukee etähallintaa, ja sen asetuksia voi muokata verkon yli. Näin ollen sähkönjakelua on vaivatonta muokata yksilöllisten käyttötarpeiden mukaan”, Salmela toteaa.

Asennettavissa jopa laitteita täynnä olevaan räkkiin

Yksi asentajaa miellyttävimmistä ominaisuuksista Rittalin uudessa virranjakeluratkaisussa on sen muotoilu. Se ei vie räkistä tilaa ollenkaan, joten PDU (Power Distribution Unit) voidaan asentaa nollan U-yksikön tilaan – toisin sanoen sivupaneelin ja 19-tuumaisen asennuskehyksen väliin. Tällä tavoin se ei syö arvokkaita korkeusyksiköitä, ja huolto- ja asennustoiminnot ovat mahdollisia jopa laitteita täynnä olevassa räkissä.

Rittalin omissa räkeissä uuden virranjakeluratkaisun asennus onnistuu ilman erillisiä työkaluja käyttämällä VX IT -räkin 19-tuuman kehykseen suunniteltua klipsikiinnitystä. Kolmannen osapuolen räkeissä asennus tehdään mukana toimitettavilla yleiskiinnikkeillä.

”Modulaarisuuden ansiosta PDU on helppo mukauttaa käyttötarpeeseen. Asiakas saa itse määritellä käytännössä kaiken kaapelien pituudesta pistorasioiden määrään ja tyyppiin. Lisämoduuleilla järjestelmään voidaan lisätä muun muassa ylijännitesuoja tai jäännösvirran mittaus”, Salmela sanoo.

Yksittäiset komponentit, kuten ylijännitesuoja, voidaan vaihtaa yksikön ollessa käynnissä, joten datakeskus toimii keskeytyksettä myös kokoonpanomuutosten aikana.

Turvallisuus on keskeinen ominaisuus

Turvallisuus ja kulunvalvonta ovat keskeisiä lisätoimintoja moderneissa PDU-laitteissa. Hälytysrele, digitaalinen tulo ja hälytin mahdollistavat PDU:n integroinnin laajempaan tietoturvasuunnitelmaan. PDU:n älykkäät logiikkaelementit osaavat myös estää ovien avaamisen, jos verkkovirran katkeaminen on luonut potentiaalisesti vaarallisen tilanteen. Lisäksi CMC III -valvontajärjestelmää tukevat anturit tallentavat ympäristöstä saatavia tietoja, kuten lämpötila, kosteus tai kytkentäpainikkeiden tila. Vikavirtasuojaus on saatavana lisävarusteena.

Rittalin uusi PDU sisältää etähallintaa varten myös integroidun palvelimen, jota voi käyttää intuitiivisen käyttöliittymän avulla. Palvelimen käyttöoikeudet voidaan määrittää automaattisesti esimerkiksi Active Directoryn kautta. PDU:n ohjausparametreja voidaan siirtää SNMPv3:n kautta myös DCIM (Data Center Infrastructure Management) -ohjelmistojärjestelmistä. PDU tukee useita protokollia, kuten TCP / IPv6, TLS ja OPC-UA.

”Uusi PDU-tuoteperheemme sisältää viisi eri vaihtoehtoa, jotka ovat kehitetty eri käyttötarpeisiin. Esimerkiksi PDU Metered on suunniteltu IT-räkin kuormituksen hallintaan. Sen avulla IT-asiantuntijat voivat päättää, optimoidaanko jäähdytys räkissä olevien komponenttien kuorman mukaan. PDU Switched puolestaan sisältää kytkentätoiminnon, jonka avulla yksittäisten kohteiden virransyöttö voidaan keskeyttää tarvittaessa, mikä helpottaa huomattavasti esimerkiksi satunnaisesti käytettävien edge-ratkaisujen hallinnointia”, Salmela sanoo.

Erityisesti suurissa, hajautetuissa Edge-ratkaisuissa etänä hallittavat hallitut PDU-ratkaisut ovat ihanteellinen työkalu sähkönkulutuksen seuraamiseen paikkakohtaisesti.

Keskeisiä ominaisuuksia:

  • Monipuoliset mittarit mahdollistavat energiankulutuksen seurannan yksityiskohtaisesti
  • Joustavasti konfiguroitavissa ja mukautuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin
  • Seurantaominaisuudet kasvattavat koko IT-infrastruktuurin turvallisuutta
  • Asennettavissa nopeasti ja tilaa säästäen
  • Turvallinen etähallinta

Kuvia: www.kuvat.fi/RVH4TYUXC9

Mediayhteydet:

Anne Santanen
040 700 3272
santanen.a@rittal.fi
www.rittal.fi

Rittal Oy
Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2019. Suomen maayhtiö työllistää yli 50 alan ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella