Business Finland käynnistää uuden haastekilpailun veturiyrityksille – edellisen kilpailun hankkeet hyvässä vauhdissa

Business Finland käynnistää 2.6.2021 veturiyrityksille uuden haastekilpailun, jonka tavoitteena on houkutella lisää tutkimus- ja kehitysinvestointeja Suomeen.

Haastekilpailu noudattaa samoja periaatteita kuin viime vuonna käynnistetty ensimmäinen haastekilpailu. Siihen valittiin kuusi hanketta seitsemästä yrityksestä. Yritykset ovat globaaleilla markkinoilla toimivat ABB, Fortum, Metsä Group, Kone, Neste, Nokia ja Sandvik.

– Halusimme mukaan globaalisti toimivia suuryrityksiä, joilla on halua ja kykyä toimia suomalaisen innovaatioekosysteemin vetureina, sanoo Business Finlandin rahoitusjohtaja Esa Panula-Ontto.

Veturirahoituksella on kovat, jopa kansantaloudellisesti merkittävät tavoitteet. Parhaimmillaan hankkeiden uskotaan johtavan jopa miljardien eurojen lisäinvestointeihin Suomessa.

– Haaste on otettu hyvin vastaan. En valitettavasti voi kertoa euromääräisiä lupauksia, mutta ne ovat huomattavia. Ja jos hankkeet onnistuvat, niiden liiketoimintavaikutukset tähän yhteiskuntaan ovat todella merkittäviä, Panula-Ontto arvioi.

Best effort ei nyt riitä
Business Finlandin rahoitukselta edellytetään, että yritykset tekevät onnistuakseen parhaansa. Veturihankkeissa rima on korkeammalla.

– Normaalisti me odotamme, että asiakkaat tekevät parhaansa, mutta veturiyritysten rahoituksessa tämä ei riitä. Yrityksen pitää päästä sovittuihin tavoitteisiin tutkimus- ja kehitystoiminnan kasvusta Suomessa, Panula-Ontto kertoo.

– Jos tavoitteisiin ei päästä, se näkyy rahoituksessa. Silloin me emme maksa rahoitusta.

Business Finland on varannut veturirahoitukseen yli sata miljoonaa euroa, joten ihan pikkurahoista ei ole kyse.

Kone rakentaa tulevaisuuden kaupunkia
Yksi veturiohjelmaansa käynnistelevä suuryritys on hissiyhtiönä tunnettu Kone. Tutkimuspäällikkö Jaana Hyvärisen mielessä ovat muutkin kuin pystysuoraan kulkevat laitteet.

– Pyrimme luomaan yhteistyökumppaniemme kanssa vision siitä, mihin maailma on muuttumassa, ja miten teknologia vaikuttaa kaupunkiympäristöihin, Hyvärinen sanoo.

– Olen todella innostunut ja ylpeä siitä, että saan olla tässä mukana. Koen, että nyt me luomme suomalaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa jotain aidosti uutta – sellaista uutta, joka voi muuttaa maailmaa ja vaikuttaa tulevaisuuden kaupunkiympäristöihin niin, että niistä tulee entistä kestävämpiä ja parempia elää.

Miksi juuri nyt, koronan keskellä?
Joku saattaa kysyä, eikö keskellä koronapandemiaa pitäisi keskittyä yritysten pitämiseen hengissä. Esa Panula-Onton mukaan siihen on omat rahoitusväylänsä. Veturiyritysten haastekilpailulla pyritään huolehtimaan tulevaisuudesta.

– Meillä täytyy olla iskukykyä kansainvälisillä markkinoilla, kun tilaisuus aukeaa. Se on meidän yhteiskuntamme elinehto, Panula-Ontto kiteyttää.

 

Tutustu veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitukseen:
https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/veturiyritysten-ja-ekosysteemien-rahoitus

Veturiyritysten haastekilpailusta järjestetään infotilaisuus keskiviikkona 2.6. klo 14 alkaen. Ilmoittaudu:
https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/tapahtumat/2021/veturiyritysten-haastekilpailu-2021-infotilaisuus

 

Lisätietoja:
Esa Panula-Ontto
Rahoitusjohtaja
Business Finland
esa.panula-ontto@businessfinland.fi
p. +358 50 557 7853

Teija Lahti-Nuuttila
Johtaja
Business Finland
teija.lahti-nuuttila@businessfinland.fi
p. +358 50 557 7873

Kaj Nordgren (median yhteydenotot)
Head of Marketing
Business Finland
kaj.nordgren@businessfinland.fi
p. +358 50 557 7714

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 750 asiantuntijaa 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi