Avaratalo muuntuu remontissa uudenlaiseksi opiskelijoiden kodiksi

Pari vuotta tyhjillään ollut Avaran entinen toimitalo Helsingin Rastilassa saa uuden elämän, kun toimistotalo remontoidaan nykyaikaisiksi opiskelija-asunnoiksi.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas ja Avara Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Helsingin Rastilassa Retkeilijänkatu 11:ssä sijaitsevasta rakennuksesta. Sopimuksen myötä hyväkuntoisen ja modernin Avaratalon tyhjilleen jääneet konttoritilat muutetaan opiskelija-asunnoiksi.

Hanke on malliesimerkki hyvästä yhteistyöstä, kestävästä kehityksestä ja järkevästä tilojen uusiokäytöstä.

”Meitä motivoi tässä projektissa erityisesti vastuullisuus ja kestävä kehitys. On hienoa, että toimistoiksi rakennetut tilat voidaan hyödyntää muuttamalla ne asunnoiksi ja näin antaa koko rakennukselle aivan uusi tehtävä”, sanoo Avaran CEO Mika Savolainen.

”Hoasille tämä on ensimmäinen konversio- eli rakennuksen käyttötarkoituksen muutoskohde ja olemme todella innoissamme hankkeesta”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio. ”Näiden uusien Hoas-kotien sijainti on mahtava, sillä ne sijaitsevat aivan Rastilan metroaseman vieressä. Esimerkiksi Myllypuron suurkampukselle pääsee kätevästi ja myös matka keskustan suuntaa on nopea”, iloitsee Tarhio.

Hoasille uudet asunnot ovat myös uudenlainen lisä asuntovalikoimaan. Entiseen toimistorakennukseen tehdään sata asuntoa, joista 80 on 17,5 neliön yksiöitä ja 20 hieman isompia. Suurien huoneiden 3,2 metrin huonekorkeus mahdollistaa myös kuuden neliön parven rakentamisen asuntoon. Vaikka asunnoista tulee täysvarusteltuja keittiöineen ja kylpyhuoneineen, panostetaan myös rakennuksessa monipuolisiin yhteiskäyttötiloihin. Yhteiskeittiöt, ryhmätyö- ja kokoustilat, kuntosali, saunat ja pesutuvat ovat kaikkien asukkaiden käytössä helpottamassa arkea, mutta myös luomassa yhteisöllisyyttä.

Retkeilijänkadun kohde on mukana Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmassa, jonka tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja. Kehittyvä kerrostalo -ohjelma vastaa kerrostalojen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviin teknisiin, toiminnallisiin, esteettisiin, sosiaalisiin, asuntopoliittisiin ja rakentamisprosessin kehittämistarpeisiin. Rakennuttajalla on mahdollisuus saada kaupungin asiantuntijoiden sparrausta kehitystyöhön. Asukkaalle ohjelma tarkoittaa uusia asumisen vaihtoehtoja ja esimerkkejä kerrostaloasumisen laadun parantamiseen.

Kumppanuuskaavoituskohteen muutostyöt alkavat tämän vuoden syksyllä ja tavoitteena on, että huoneistot ovat valmiina vastaanottamaan uudet asukkaat vuoden 2020 loppupuolella.
Havainnekuvan Retkeilijänkatu 11:ssä sijaitsevasta opiskelija-asunnosta voi ladata täältä. Kuva: Arkkitehtitoimisto Konkret Oy.

Lisätietoja:
Matti Tarhio, toimitusjohtaja
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS
p. 0400 800 255
matti.tarhio@hoas.fi

Mika Savolainen, CEO
Avara Oy
p. 0400 986 526
mika.savolainen@avara.fi

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä yli 9 700 kpl ja asukkaita noin 19 000. www.hoas.fi