Älykäs jäähdytysjärjestelmä säästää rahaa ja luontoa

Rittalin nykyaikainen Blue e+ -jäähdytin voi maksaa hankintahintansa hyvinkin nopeasti – ja vähentää yrityksen hiilijalanjälkeä

Helsinki, 27.11.2019 – Moderni jäähdytysteknologia tarjoaa teollisille tuotantolaitoksille ja muille lämpenevien laitteiden kanssa kamppaileville yrityksille mahdollisuuden mittaviin taloudellisiin säästöihin. Nykyaikaisten jäähdytyslaitteiden kehittynyt toimintalogiikka vähentää sähkönkulutusta tuntuvasti, ja tämän ansiosta ne rasittavat luontoa perinteisiä jäähdyttimiä vähemmän.

Kutistuneen sähkönkulutuksen lisäksi nykyaikaisten jäähdytinten käyttöönotto on yksinkertaistunut ja käyttömukavuus kohentunut. Yksi merkittävistä eroista on laitteiden jänniteriippumattomuus: invertteritekniikkaa käyttävät laitteet tulevat toimeen eri jännitteillä, jolloin muuntajalle ei ole tarvetta, vaikka käyttöjännite vaihtuisi.

”Moderni jäähdytin osaa säätää jäähdytystehoa, mikä tuottaa vuositasolla jopa 70 prosentin säästöt energiankulutuksessa. Tehotarpeen mukaan kompressoria käyttävä jäähdytin on tuntuvasti energiatehokkaampi kuin vanha jäähdytin, joka toimii kuin jääkaappi: naksahtaa välillä päälle ja välillä pois”, sanoo Rittalin huoltoasentaja Tomi Kattilakoski.

Nykyaikaisessa jäähdyttimessä on elektroninen paisuntaventtiili, joka pitää huolen, että höyrystin saa kylmäainetta juuri oikean määrän suhteessa tehontarpeeseen. Vanhemmissa laitteissa kylmäainevirtaus on vakio riippumatta siitä, onko jäähdytystarve 5 % vai 100 %.

Jäähdyttimille löytyy monenlaisia käyttökohteita palvelimista robotteihin

Rittalin Blue e+ -jäähdyttimiä käytetään esimerkiksi Airbusin tehtaalla Saksassa, jossa jokainen A320 käy läpi tarkat turvallisuustestit ennen ensilentoaan. Testeissä käytettävä kallis simulaatiolaitteisto tuottaa paljon lämpöä, mikä edellyttää huolellisesti toteutettua jäähdytystä, jotta testit voidaan ajaa luotettavasti läpi. Blue e+ -jäähdyttimet pitävät huolen, että jokaisen 28 testiaseman palvelinkoneet pysyvät turvallisissa käyttölämpötiloissa viitenä päivänä viikossa, kahdessa työvuorossa.

Blue e+ -jäähdyttimille on monipuolisesti käyttömahdollisuuksia muuallakin kuin palvelinkoneiden viilentäjinä. Peltikattoa valmistavassa teräsyhtiössä Blue e+ -jäähdyttimet viilentävät robotteja, jotka liikuttelevat leikkurille kulkevaa metallia. Jos robotti kuumenee liikaa, se ei kykene enää vaadittuun tarkkuuteen ja lopputuloksena leikatut metalliosat eivät ole enää samankokoisia. Tällöin teräksestä valmistettavien palojen saumat eivät osu kohdalleen ja kallista tavaraa voi mennä hukkaan suuri määrä.

”Rittalille tyypillinen jäähdytinasiakas on teollinen tuotantolaitos, jossa virhemarginaalit ovat pienet. Laitteen takaisinmaksuaika jää usein lyhyeksi, sillä tehdastilojen kuumuus nostaa jäähdyttimet kriittiseen rooliin, ja niillä on suora vaikutus lopputuotteen laatuun”, Kattilakoski alleviivaa.

Jopa satojen kilowattituntien säästöt

Rittalin tuotevalikoimaan kuuluva Blue e+ -tuoteperhe sisältää ratkaisuja useisiin eri jäähdytystarpeisiin. Jäähdyttimien jäähdytystehoa voidaan säätää tarpeen mukaan. Tuoteperheen käyttäjäystävällisyyttä lisää se, että jäähdyttimien valinnaiset lisävarusteet sopivat kaikkiin Blue e+ -laitteisiin.

”Laitteiden käyttö ja käyttöönotto on helpottunut huikeasti. Siinä missä takavuosina piti jäähdyttimen asetuksia säätää manuaali kädessä muutaman painikkeen kautta, on nykyisten jäähdyttimien kyljessä komea värinäyttö, jonka avulla asetusten muuttaminen sujuu rasvattuna. Jäähdyttimiä voi säätää myös älypuhelimen sovelluksella”, sanoo Kattilakoski.

Rittal on laskenut kulutusmittareilla Blue e+ -jäähdyttimien tuottamia säästöjä asiakasympäristöissä. Kaava on yksinkertainen: mitä suurempi on jäähdyttimien määrä, sitä suurempi on vuosittainen säästö. Blue e+ tuo jopa satojen kilowattituntien säästöt lyhyellä aikavälillä, jolloin uuden jäähdyttimen takaisinmaksuaika jää lyhyeksi.

”Jäähdytysratkaisumme voidaan räätälöidä käyttötarpeen mukaan. Jos tiedossa on jäähdytettävien laitteiden häviöteho ja käyttöympäristön olosuhteet, voimme helposti laskea, millainen jäähdytin tarvitaan”, Kattilakoski sanoo.

Vanhat jäähdyttimet päätyvät huollettaviksi usein vain siksi, että lämpötila on noussut liian korkeaksi, eikä laitteen antamaa vikakoodia osata tulkita. Blue e+ osaa kertoa mahdollisen vikatilanteen selkeästi, jolloin korjaavat toimenpiteet on helppo tehdä omatoimisesti tekemättä huoltokutsua. Laite osaa esimerkiksi kertoa suodattimen vaihtotarpeen, jolloin suodatin on helppo vaihtaa ja laitteen saa nopeasti uudelleen jäähdyttämään.

”Usein syy ei ole itse jäähdyttimessä, vaan jäähdytystä vaativaan tilaan on kertynyt liikaa lämpöä tuottavia laitteita, jolloin jäähdytysteho ei riitä, vaikka jäähdytin toimii koko ajan täydellä teholla ja syö sähköä merkittävästi. Myös likaantuminen nostaa vanhojen jäähdyttimien energiankulutusta”, sanoo Kattilakoski.

Lisätietoja Blue e+ -tekniikasta (englanniksi): https://www.rittal.com/de_de/blue_e/plus/chiller/public/en/

Lisätietoja Blue e+ -jäähdyttimien käytöstä Airbusin tehtaalla:
https://www.rittal.com/com-en/content/eng/sectors/references/climate_control/referenzendetailseite_72000.jsp

Kuvia: www.kuvat.fi/G79A6MPUQW

Lehdistöyhteydet:

Anne Santanen
040 700 3272
santanen.a@rittal.fi
www.rittal.fi

Rittal Oy

Rittal on maailman johtava sähkökytkentä- ja IT-laitekaappien valmistaja sekä konesalien rakentaja, jonka korkealaatuisiin tuotteisiin luottavat teollisuus- ja IT-yritykset kaikilla mantereilla. Vuonna 1961 Saksasta alkanut menestystarina perustuu alan aktiivisempaan tuotekehitykseen, testattuun turvallisuuteen sekä tuhansiin modulaarisiin, yhteensopiviin tuotteisiin, joista asiakkaalle voidaan rakentaa aina sopiva ratkaisu. Rittal on suurin yritys maailmanlaajuisessa Friedhelm Loh Groupissa, jolla on 10 000 työntekijää ja jonka liikevaihto oli yli 2 miljardia euroa vuonna 2018. Suomen maayhtiö työllistää yli 50 alan ammattilaista, joiden vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen suunnittelu ja avaimet käteen -toimitukset pitkällä kokemuksella.