Adven ostaa metsäteollisuusyhtiö Pankaboardin energiantuotannon

Erikoiskartonkeja Lieksassa valmistava Pankaboard myy energiayhtiö Advenille nykyisen energiantuotantolaitteistonsa. Adven tuottaa jatkossa palveluna Pankaboardin kartongintuotantoon tarvitseman höyryn. Pankaboardin uusiutuvaan energiaan perustuvasta energialaitoksesta tulee teholtaan yksi Advenin suurimmista kohteista, noin 33 megawattia. 

Kartonkitehdas Pankaboard on Pohjois-Karjalaisen Lieksan alueen merkittävimpiä yrityksiä ja suurin työllistäjä, ja sillä on noin 160 työntekijää. Pankaboard toimii globaalisti, sillä se toimittaa kartonkeja pääosin vientiin yli 500 asiakkaalle 65 eri maahan. Energiantuotannon myyminen Advenille on osa yhtiön kasvustrategiaa. Kauppaan ei liity henkilöstömuutoksia.

– Ydinstrategiamme on kehittää, valmistaa ja myydä erityiskartonkeja globaalilla tasolla. Haluamme, että energiantuotantoamme hoitaa maailmanluokan energiaosaaja ja voimme itse keskittyä ydinliiketoimintaamme. Samalla pystymme vapauttamaan resursseja kasvuun. Adven valikoitui kumppaniksi paitsi energia-alan osaamisen myös metsäteollisuuden asiantuntemuksensa takia, Pankaboardin toimitusjohtaja Lauri Junnila kertoo.

Kaupassa Advenin omistukseen siirtyy polttoaineenaan noin 80 %:sti kiinteää, kotimaista biomassaa käyttävä energiakeskus, johon liittyy myös vara- ja huipputuotantokapasiteettia. Lisäksi yli 20 prosenttia energiantuotannossa käytettävästä polttoaineesta on kiertotalouteen perustuvaa eli tulee kartongin tuotannosta ylijääneistä aineksista, muun muassa puun kuoresta ja jäteveden käsittelyssä syntyvästä lietteestä.

Erikoistuminen on vienyt lieksalaisen yrityksen kansainvälisille markkinoille

Pankaboardissa uskottiin jo yli 10 vuotta sitten, että kilpaillulla metsäteollisuuden alalla kasvua voi saavuttaa erikoistumalla. Pankaboard onkin tätä nykyä maailmanlaajuisesti johtava paksujen taivekartonkien ja päällystämättömien erikoiskartonkien valmistaja.

Työllistämisen lisäksi yrityksellä on paikallisesti tärkeä rooli myös alihankintaketjun kautta, sillä esimerkiksi raakapuu hankitaan lähiseudun metsistä.

– Pankaboardissa ollaan rohkeita edelläkävijöitä: yritys on päättänyt, että he pystyvät kasvamaan ja pärjäämään kilpaillulla markkinalla entistä paremmin niin, että he keskittyvät ydinliiketoimintaansa entistä vahvemmin. Advenin kannalta kohde on merkittävä. Kyseessä on yksi Advenin suurimmista yksittäisistä energialaitoksista ja tärkeä uusi referenssi metsäteollisuuden alalla, Advenin myyntipäällikkö Leo Toivonen sanoo.

Adven tekee heti alkuvaiheessa investointeja energiakeskukseen. Niihin kuuluvat esimerkiksi tehokkuuden parantaminen ja keskuksen automaatiojärjestelmän uudistaminen.

Lataa tästä käyttöösi kuvat Pankaboardin tehtaalta (ilmakuva ja kuva tehdasalueesta)
Kuvia saa käyttää vapaasti. Kuvien lähde: Pankaboard

Lisätiedot:

Pankaboard, toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Lauri Junnila, lauri.junnila@pankaboard.com puh. 050 598 8050

Adven, myyntipäällikkö Leo Toivonen, leo.toivonen@adven.com, puh. 040 7084194

 

Adven

Meitä advenilaisia ohjaa tarkoitus: Advantage in energy. For business, people and planet. Olemme osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uskomme, että ympäristöä säästävien energiaratkaisujen avulla, jotka etsimme, rakennamme ja kehitämme yhdessä asiakkaidemme kanssa, voimme vaikuttaa yritysten, ihmisten ja maapallon tulevaisuuteen.

Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Tuotamme teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteutamme erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotamme lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnämme muun muassa bio- ja geoenergiaa. Liiketoimintamallimme perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Liikevaihtomme on 200 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Meillä on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessamme on noin 370 ammattilaista. Operoimme yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW. www.adven.fi

Pankaboard

Pankaboard tarjoaa laadukkaita kartonkiratkaisuja pakkauksiin, erilaisiin graafisiin ja teollisiin käyttötarkoituksiin sekä tarjoilutuotteisiin. Olemme maailmanlaajuisesti johtava paksujen taivekartonkien ja päällystämättömien erikoiskartonkien valmistaja. Joustavan toimintamallin, erikoistuneiden koneiden ja osaavan henkilöstön ansiosta pystymme vastaamaan asiakkaidemme vaativiinkin tarpeisiin.

Toimimme vastuullisesti. Kaikki kartonkimme ovat ensikuidusta valmistettuja, elintarvikehyväksyttyjä tuotteita. Raakapuu hankitaan tehokkaasti lähiseudun metsistä, ja meillä on oma biopolttoainetta hyödyntävä höyryvoimalaitos. Tämä pienentää ympäristövaikutuksemme ja hiilijalanjälkemme minimiin.

Meillä on oma maailmanlaajuinen myyntitoimistojen ja -edustajien verkosto, ja yli 500 asiakasta 65 maassa. Palveluksessamme työskentelee noin 160 henkilöä. http://www.pankaboard.com