Aamiaisbuffetin ylijäämämarjat keitetään marjasiirapiksi cocktaileihin ja kuivuneet leivät viedään lähitallin hevosille – Scandic-hotellit ovat mukana talkoissa ruokahävikin pienentämiseksi

Aamiaisbuffetin ylijäämämarjat keitetään marjasiirapiksi cocktaileihin ja kuivuneet leivät viedään lähitallin hevosille – Scandic-hotellit ovat mukana talkoissa ruokahävikin pienentämiseksi

Kolmasosa maailman ruoasta päätyy ruokajätteeksi. Scandic-hotellit ovat tarttuneet toimeen ja vähentävät monin tavoin ruokahävikkiä hotelleissaan. Esimerkiksi hävikkiannosten myyminen on vähentänyt pelkästään Suomen Scandic-hotelleissa biojätteen määrää 7,4 tonnia vuoden aikana.

Vaikka ruokahävikki on vasta nyt vastuullisuuskeskustelun myötä noussut laajalti puheenaiheeksi, ovat Scandic-hotellit panostaneet ruokahävikin pienentämiseen aktiivisesti jo vuosien ajan. Hotellien ruokahävikin vähentäminen on osa Scandic-hotellien päivittäistä vastuullista toimintaa.

”Scandicille vastuullisuus on ollut aina tärkeää, ja olemmekin jo yli 25 vuoden ajan järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti työskennelleet ympäristökuormituksen pienentämiseksi”, sanoo Scandic Hotels Oy:n ravintolatoimen johtaja Ville Ikonen.

Hotellit ravintoloineen ja aamiaisbuffetteineen pystyvät tilausmääriä optimoimalla pienentämään ruokahävikin määrää mittavasti. ”Ruokahävikin ja biojätteen määrää on hotelleissamme seurattu ja vähennetty systemaattisesti ammattimaisella suunnittelulla ja henkilökunnan perehdyttämisellä. Biojätteen määrää vähennetään muun muassa suhteuttamalla ruokahankinnat menekkiin”, kertoo Ikonen.

”Buffettarjoilujen osalta olemme onnistuneet vähentämään hävikkiä myös esillepanolla, esimerkiksi tarjoiluastioiden ja -ottimien kokoa optimoimalla tarjoiluajan eri vaiheissa. Vähennämme hävikkiä myös myymällä buffet-tarjoilusta ylijäänyttä ruokaa uusien sovellusten avulla”, kertoo Ikonen.

Scandic Simonkenttä on vähentänyt reilussa vuodessa hiilidioksidipäästöjä sen verran, mitä syntyy ajaessa keskikokoisella dieselkäyttöisellä farmariautolla kahden vuoden aikana. Scandic houkuttelee myös vieraitaan mukaan talkoisiin kannustamalla aamiaisella ja buffetruokailuissa maistamaan eri vaihtoehtoja, mutta välttämään ruoan jättämistä.

”Hotelli- ja kokousvieraamme ovat ympäristötietoisia ja osaavat myös itse vaatia vastuullista toimintaa hotellilta”, sanoo Ville Ikonen.Scandic-hotellit testaavat uusimpia hävikinhallintajärjestelmiä ja jakavat parhaita hävikin minimoinnin käytäntöjä toisilleen. Seuraavassa on eri hotellien ideoita koottuna vinkkilistaksi:

 1. Jalosta ylijäämätuotteista uusia tuotteita
  Marski by Scandic hyödyntää keittiöstä ylijääneet yrtit, marjat ja hedelmät keittämällä niistä siirappia Marskin Signature -hävikkicocktailin drinkkipohjaan.
 2. Myy ylijäämäannoksia edulliseen hintaan
  Scandic Simonkenttä ja Scandic Rauma ovat esimerkkejä hotelleistamme, jotka myyvät buffetruokailuista ylijääneitä annoksia sovelluksen kautta.
 3. Hyödynnä rohkeasti uutta tekniikkaa ruokahävikin hallinnoinnissa
  Scandic Grand Marina on testannut muutamien kuukausien ajan Winnow-älyhävikkiautomaattia, joka lukee, mittaa ja laskee ruokajätteen määrää.
 4. Suunnittele ja viesti
  Isoissa tapahtumataloissa, kuten Scandic Park Helsinki -hotellissa on tärkeää, että kokoustarjoilijat ja keittiö viestivät tuotteiden menekistä, kun kokoustarjoiluja on esillä useissa pisteissä eri kerroksissa. Näin tarjoiluja pystytään siirtämään pisteestä toiseen menekin mukaan.
 5. Ilahduta ja lahjoita pois se, mitä et itse tarvitse
  Scandic Mikkeli on lahjoittanut kuivunutta leipää läheiselle hevostallille.

Kuvia voi ladata täältä: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/i/y6C4Kw8EXhVcBqaU5WsxHMGY2jQ9RS3p

Lisätietoja:

Ville Ikonen
Food & Beverage Director
Scandic Hotels Oy
ville.ikonen@scandichotels.com
050 552 1002

Johanna Uimonen
Viestintäpäällikkö
Scandic Hotels Oy
johanna.uimonen@scandichotels.com
040 713 4120

Scandic Hotels Oy tarjoaa hotellielämyksiä Suomessa yhteensä 70 hotellissa 31 eri paikkakunnalla. Scandic on Pohjoismaiden johtava hotelliyritys, jolla on toiminnassa tai kehitteillä 280 hotellia ja 57 000 hotellihuonetta kuudessa maassa. Scandic työllistää 18 000 tiimiläistä. Scandic Friends on Pohjoismaisen hotellialan suurin kanta-asiakasohjelma. scandichotelsgroup.com